Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

ciężko odpala / słabo pali / poranne odpalanie

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: ciężko odpala / słabo pali / poranne odpalanie

Postprzez Brony777 » 20 maja 2014, 15:07

Hmm teraz to już sam nie wiem co z tym fantem zrobić mechanik mi mówił że może całe napięcie iść na alternator i grzeje się on wtedy nie kręci się tylko grzeje dziwny to jest przypadek wiązka jest sprawdzona i niby wszystko jest ok nie ma przebić dziwne że to się dzieje raz na jakiś czas a nie codziennie np wtedy przyczynę znalazłbym szybko
Brony777
Signo
Signo

Auto: Seat leon
Silnik: ARL 1.9

Reklama

Postprzez kobzyr » 20 maja 2014, 20:39

Brony777 napisał(a):Natomiast jest jeszcze jedna sporadyczna ustrka raz na miesiąc potrafi mi w ciągu godziny rozładować akumulator do 0 ładowanie sprawdzane pobór prądu również wszystko jest ok. mam sobie hebel zamontować do niego przecież to masakra jakaś wożę w bagażniku drugi akumulator miał ktoś podobny objaw?
objawy takie jak tu http://www.youtube.com/watch?v=pn7hbzRhy4c ? może problem z połączeniem minusa z budą? Do sprawdzenia/wyczyszczenia połączenia aku-altek-buda.
kobzyr
TopSport
TopSport

Auto: Leon

Postprzez PiterEL » 21 maja 2014, 08:26

Koledzy dołączę się do problemu. Otóż mam Leona 1.9 TDI ASV. Ma zmienione wtryski BOSCH 216 oraz turbo z ASZ i zrobiony program przez KINGSOFT. Do pewnego momentu było wszystko ok aż do ostatniej zimy. Zaczęły się trochę problemy z rozruchem. Tzn auto odpalało ale przy niskich temp na początku ok 2 sekundy pracowało nie równo i puszczało sporego bąka. Wykręcone zostały świece żarowe i sprawdzone na aku czy grzeją i są ok. Tylko jedna świeca jest okopcona a reszta czysta. I tu zaczęło się zastanowienie czemu tylko jedna ? Wymieniony został akumulator na nowy. Następnie wymieniłem czujnik temperatury paliwa w pompie paliwa. Bo była inna temp niz pozoatałych czyli cieczy i dolotu. Nic to nie dało. Wczoraj wykręciłem wtryski i pojechałem do Diesel System w Nadarzynie na sprawdzenie. Wtryski są ok. Nie leją. Facet powidział ze pierwsze ciśnienie jest może ciutke mniejsze bo powinno być 220bar a u mnie wyszło 208bar ale powiedział że on tego by nie ruszał. Jeśli auto jeździ poprawnie. Że nie ma sensu dodatkowo płacić za taką mała różnicę. A wtryski brałem od COWBOYA a on z Nadarzyna brał. Więc wróciłem założył mechanik wtryski i sprawdził kompresje na aucie po jednodniowym postoju. Kompresja wyszła dobrze bo na wszystkich w miarę jednakowo cylindrach i ok 35 jednostek. Więc kompresja jest podobno ok. Bo jesczze gdyby kompresja wyszła żle to przypuszczenie padło ze szklanki są uszkodzone na jednym cyl bo w marcu 2013 wymieniałem i mechanik mówił że spotkał sie kiedyś z uszkodzonymi od początku. Tylko mówił ze miał taki przypadek w PD. Po wymianie mówił ze było ok. Ale jesli kompresja był ok to szklanki odpadają. Kompresja była sprawdzana jak na dworze było ok 19-20 stopni. Nie wiem czy to ma znaczenie ?

Nie wiem gdzie teraz szukać przyczyny ? Dziś przy temp ponad 10 stopni rano odpalił ok ale bąka niestety zostawił. Kiedyś przy takich temp nie puszczał wogóle bąka. Aha dodam że odmę mam odłączoną i jest poprowadzone do osobnego zbiorniczka. EGR zaślepiony i wyłączony programowo.

Jedyne pozostaje tylko pompa chyba ? No bo co jeszcze ?
Na temat pompy w Nadarzynie powiedzieli ze rozebranie uszczelnienie i ponowne złożenie 550zł. A coś więcej jak uszkodzone to wtedy odpowiednio wyceniają. Tylko nie wiem czemu nie mogą sprawdzić bez rozbierania jakie daje pompa ciśnienia ? Może wiecie gdzie mi to sprawdzą ? Bo tak to pompa jest szczelna. Proszę o pilną pomoc.

A tak wygląda dawka:
Log (0 - 001)
Log (1 - 001)
Zastanawiam się czy coś w sofcie nie jest skopane ? Nie za mała jest dawka ? Mówią ze powinna byc ok 3,4 a u mnie az ok 6,0
Seat EXEO 2.0 TDI CR 170KM CAHA wersja FR - jest obecnie

Seat LEON 1M 1.9 TDI ASV+BOSCH 216+Turbo ASZ+Eibach Pro Kit+Tomason TN4
157 KM / 348 Nm Powered by BARTPOL/KINGSOFT - był ale sentyment pozostał :)
PiterEL
TopSport
TopSport

Auto: Exeo 2.0 TDI CR
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez kobzyr » 21 maja 2014, 09:15

PiterEL napisał(a):Jedyne pozostaje tylko pompa chyba ? No bo co jeszcze ?
no to zostaje, trop dobry. Pompę na stole sprawdzą jak należy
kobzyr
TopSport
TopSport

Postprzez PiterEL » 21 maja 2014, 09:55

Bo zastanawiam sie czy nie można sprawdzić pompy na aucie ? Ciśnień...

A czy dawka według logów jest dobra ? Nie za mała ?

Zwiększyłem jeszcze kilka min temu dawkę rozruchową na max i zobaczę jutro jak się zachowa... Czy zakopci... Tylko teraz i tak są wysokie temp ale dziś bąka i tak puścił...

PiterEL
TopSport
TopSport

Postprzez QQmonzter » 21 maja 2014, 11:50

Jak dojdziesz do tego co było przyczyną to nie zapomnij podzielić się tą informacją.
Ja u siebie na starych wtryskach miałem bąka, wymieniłem na 216 z przebiegiem może 10 tyś km też od cowboya, różnicy nie było żadnej przy odpalaniu, więc przyczyna na pewno leży gdzieś indziej. Póki odpala to nie chce wydawać kasy na wróżenie i wymienianie bez sensu części.
Leon 1M 1.9 TDI+ 150/320
QQmonzter
Sport
Sport

Auto: Leon ASV

Postprzez PiterEL » 21 maja 2014, 13:30

No tak tylko mnie w niższych temperaturach odpala ale na początku zatrzęsie silnikiem nierówno. A to mnie wkurza... Chyba że coś z pompą oleju ? I szklanki się za długo napełniają ?

PiterEL
TopSport
TopSport

Postprzez Brony777 » 23 maja 2014, 11:38

kobzyr napisał(a):kobzyr

niestety jak mi się rozładuje to nic mi nie świeci centralny nie otwiera drzwi nic się na konsoli nie świeci tak jak by nie było podpiętego akumulatora
Brony777
Signo
Signo

Postprzez kobzyr » 24 maja 2014, 14:36

Brony777 napisał(a):
kobzyr napisał(a):kobzyr

niestety jak mi się rozładuje to nic mi nie świeci centralny nie otwiera drzwi nic się na konsoli nie świeci tak jak by nie było podpiętego akumulatora
no to w rękę dobry amperomierz wepnij się na plus, sprawdź jaki prąd w spoczynku się ujawnia. Później po kolei wyciągaj bezpieczniki i sprawdzaj na którym znacząco spadnie prąd. Będziesz wiedział gdzie dokładnie szukać wycieku prądu
kobzyr
TopSport
TopSport

Postprzez mlynek » 3 sierpnia 2014, 20:14

Witam,
panowie, żeby nie zakładać nowego trematu, podsyłam tu link z filmikiem, który pokazuje jak odpala od kilku dni moj ASV. Palił na dotyk. Nie zakrecił pół obrotu i zapalił. Aż pewnego wieczoru, pojezdziłem dość ostro (kręciłem go do czerwonego pola na 1 i 2 biegu) dobrze się rozgrzał. Podjechałem na parking, zgasiłem, poszedłem do domu. Od następnego poranka odpala tak jak na filmiku, a jak rozgrzany to jeszcze gorzej.

http://youtu.be/W2eMSp-B8Xk
Podpinałem pod Polski Vag (bo tylko taki łączy mi się z autem) i nie pokazuje zadnych błedów. Jakieś sugestie? Czy ostra jazda mogła coś w silniku przestawić?
Obrazek
Seat Leon 1.9 TDI ASV+ @@@ Turbo ASZ + wtryski 0.216 WZM + program by kobzyr + sztywne koło + tarcz i docisk SACHS z Golfa III 1.9 TDI/Corrado G60
mlynek
Sport
Sport

Region: pomorskie
Auto: Leon 5F 2.0TDi 184KM
Silnik: CUNA 2.0

Postprzez Milten99 » 26 sierpnia 2014, 16:54

Witam,

Mam poważny problem z odpalaniem mojego Leona na zimnym silniku 1.9 TDI AHF 207000 przebiegu.
Załączam filmik z odpalania - samochód stał około 24h w temperaturze między 5 a 15 stopni ( odpalanie przy 12tu):
https://www.youtube.com/watch?v=aql-MpN ... e=youtu.be

Czy macie jakieś sugestie ?
Milten99
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1P
Silnik: benzyna 1.6 8V

Postprzez marker » 26 sierpnia 2014, 16:57

Jeśli taki dźwięk na 100% rozrusznik.
marker
Signo
Signo

Auto: Seat
Silnik: AUQ 1.8

Postprzez Milten99 » 26 sierpnia 2014, 17:19

To możliwe, że jak było około 20 stopni to palił od strzała, a temperatura troszkę spadła i rozrusznik tak cierpi?
Milten99
Stella +
Stella +

Postprzez gregor901 » 5 września 2014, 18:46

Witam,
Od niedawna Jestem posiadaczem seata leona 1.9 TDI ARL czipowany do 190 koni. Mój problem polega na tym, że jeśli postoi dłużej to po przekręceniu kluczyka rozrusznik nie kręci ale wszystko inne działa, kontrolki się świecą, radio, klima działa. Dzieje się tak też po przejechaniu większego dystansu np. 100 kilometrów po zaparkowaniu i ostygnięciu silnika znów nie kręci mimo, że wcześniej było ok. Dzieje się mu to co jakiś czas różnie, ale zauważyłem też, że gdy nie chce się odpalić alarm mu nie działa na razie działa odłączenie akumulatora na jakiś czas wtedy leon ożywa ale ten problem pojawia się coraz częściej. Dodam iż był sprawdzany Vagiem podczas normalnego odpalania jak i braku odpalania i nie wykazywało błędów. Byłem u mechanika to odesłał mnie do elektryka a elektryk już pół samochodu by mi wymieniał więc za wszelką pomoc będę bardzo wdzięczny, jeśli jest ktoś kto spotkał się z tym problemem lub wie co to może być to mam nadzieję, że się wypowie.
gregor901
Stella
Stella

Auto: seat leon

Postprzez lysaglaca » 6 września 2014, 10:50

Gregor91 Sprawdź akum pod katem sprawności i rozrusznik być może automat do wymiany

Nabazgrane z pilota do lodówki
lysaglaca
Sport
Sport

Auto: LEON
Silnik: ASV 1.9

Postprzez lysaglaca » 6 września 2014, 10:52

Milten99 zauważ że przy rozruchu kontrolki ci mocno przyglądają jak i cala deska czyli to świadczy o tym że masz malo prądu rozruchowego a to świadczy tylko jedno - akumulator albo do wymiany albo do naladowania

lysaglaca
Sport
Sport

Postprzez Milten99 » 7 września 2014, 18:17

lysaglaca napisał(a):Milten99 zauważ że przy rozruchu kontrolki ci mocno przyglądają jak i cala deska czyli to świadczy o tym że masz malo prądu rozruchowego a to świadczy tylko jedno - akumulator albo do wymiany albo do naladowania

Aku faktycznie słabe, ale przyczyną okazał się opóźniony kąt wtrysku. Teraz samochód zapala bez problemu. Dzięki za pomoc
Milten99
Stella +
Stella +

Postprzez Brony777 » 29 września 2014, 13:00

W moim ARL-u przyczyną była wiązką temat ogarnięty :) pali od strzała :) tylko śmigać :)
Brony777
Signo
Signo

Postprzez pawel88 » 24 listopada 2014, 17:23

Mam następujący problem z odpalaniem Leona. Przy niższej temperaturze - okolice -1 auto z problemem odpala, trzeba trochę pokręcic aż załapie przy większych mrozach pewnie w ogóle nie będzie palił. Wymieniłem wszystkie świece, okazało się, że 2 były spalone. Wymieniłem świece i okazało się, że nie dochodzi do nich prąd. Czasami podczas odpalania dymi na biało, wiecie gdzie może tkwić problem? Przekaźnik świec zarowych jest sprawny. Leon 1.9 TDI 2001
pawel88
Stella
Stella

Silnik: diesel inny

Postprzez kurex » 24 listopada 2014, 17:26

pawel88 napisał(a):okazało się, że nie dochodzi do nich prąd.

I co z tym fantem zrobiłeś. ?

pawel88 napisał(a): Czasami podczas odpalania dymi na biało, wiecie gdzie może tkwić problem?

To nie jest problem, to jest raczej normalne, przecież temperatura spalin jest wyższa od temperatury otoczenia i uwalniają w ten sposób ciepło :).

pawel88 napisał(a):trzeba trochę pokręcic aż załapie przy większych mrozach pewnie w ogóle nie będzie palił.

A akuś jak tam ? dobrze kręcił czy powoli. ?
kurex
TopSport
TopSport

Auto: 1M

Postprzez kornat » 24 listopada 2014, 17:36

pawel88 napisał(a):Wymieniłem świece i okazało się, że nie dochodzi do nich prąd.

Sprawdź listwę ze świecami
http://allegro.pl/listwa-swiec-golf-bor ... 76671.html
kornat
FR
FR

Silnik: AHF 1.9

Postprzez pawel88 » 24 listopada 2014, 17:37

kurex napisał(a):
pawel88 napisał(a):okazało się, że nie dochodzi do nich prąd.

I co z tym fantem zrobiłeś. ?

hmm.. nic, nie wiem za bardzo co z tym fantem zrobic? :-)

pawel88 napisał(a):trzeba trochę pokręcic aż załapie przy większych mrozach pewnie w ogóle nie będzie palił.

Akumulator na pewno jest w porządku, niedawno wymieniałem :|
pawel88
Stella
Stella

Postprzez Robal_26 » 24 listopada 2014, 20:15

pawel88, jaki rok masz swojego ARLa ? na przełomie 2003 były 2 rodzaje sterowania świec w starszym była wiązka jak kolega wkleił a w nowszym już z diagnozą poszczególnych świec na cylindrach , może masz ten nowszy typ i właśnie ten przekaźnik szwankuje, podpinałeś kompa?
Jest Skoda Kodiaq STYLE 4X4 DFGA 2,0TDI CR DSG 181,6KM 408,7NM

Była Skoda Octavia kombi 4x4 ARL+ 1,9TDI PD 6B 185KM 371NM
Robal_26
Sport
Sport

Region: zachodniopomorskie
Auto: KODIAQ STYLE 4x4
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez pawel88 » 25 listopada 2014, 13:53

Rok 2001, w najbliższych dniach będę go podpinał.
pawel88
Stella
Stella

Postprzez enka » 25 listopada 2014, 17:18

Witam, mam specyficzny problem. nie dotyczy stricte słabego, cieżkiego czy rannego odpalania, ale jest to problem z odpalaniem.
Sytuacja po x godzinach nie odpalania, po nocy czy całym dniu na uczelni - obojętne; obojętne również czy to w garażu czy na dworze; również obojętne czy zagrzeje raz czy dwa świece zanim odpale (tu dodam że nie słyszę kiedy przekaźnik cyknie i odcina grzanie świecy - chyba że w ARLu tego nie słychać lub słychać mniej niż w ASV? bo w ASV bez problemu wiedziałem kiedy cyknie i odpalałem); temperatura raczej niższa, okolice 5-6stopni.
Otóż przekręcam zapłon i silnik odpala od strzału jednakże wskazówka dojdzie do 900~ rpm i od razu gaśnie. Przy następnej próbie auto odpala normalnie, również od strzała, nic budą nie trzepie, obroty nie falują, zapuści jakiegoś małego bąka (auto na przelocie) i tyle..
Dodam że jest nowy akumulator, komplet filtrów Mann, olej Valvoline 5W40 no i pełny bak. Jakieś sugestie, pomysły?

edit. liczę że można coś stwierdzić po samym opisie, zanim sięgnę do lapka i sprawdze błędy/logi ponieważ chwilowo nie mam kabla.
edit2. nie ma żadnego przerywania podczas jazdy kiedykolwiek, gaszenia się auta czy innych anomalii
Obrazek było Signo+ ASV/Top Sport ARL/2x A4 B6 AVANT TDI/jest FR ARL+++ Obrazek i Passat CC 2.0 TDI
enka
Sport
Sport

Region: śląskie
Auto: eFeRowe

Postprzez lysaglaca » 25 listopada 2014, 21:24

Enka może IMO ci wyłącza może stacyjke po mały umiera??

lysaglaca
Sport
Sport

Re: Odp: ciężko odpala / słabo pali / poranne odpalanie

Postprzez enka » 27 listopada 2014, 02:26

lysaglaca napisał(a):Enka może IMO ci wyłącza może stacyjke po mały umiera??

Skad taki pomysl? Czy w takim wypadku nie powinno to wystepowac regularnie, przy kazdej probie odpalenia, zamiast tylko po x (...) godzinnym postoju/nie odpalaniu.

Tapnięte z telewizora T210
Obrazek było Signo+ ASV/Top Sport ARL/2x A4 B6 AVANT TDI/jest FR ARL+++ Obrazek i Passat CC 2.0 TDI
enka
Sport
Sport

Postprzez lysaglaca » 27 listopada 2014, 03:23

Pomyślałem tak gdyż za drugim razem ci juz nie gasnie

lysaglaca
Sport
Sport

Postprzez piotrassenior » 27 listopada 2014, 03:31

enka Przyjrzyj się czujnikowi położenia wałka rozrządu. Miałem u siebie kiedyś cyrk z odpaleniem przez tego stwora :)
Obrazek

Obrazek
piotrassenior
Cupra
Cupra

Region: wielkopolskie
Auto: VW Golf
Silnik: benzyna inny

Re: Odp: ciężko odpala / słabo pali / poranne odpalanie

Postprzez enka » 27 listopada 2014, 16:15

Grzebalem dzis VAGiem i zadnych bledow nie ma, utwierdzilem sue jedynie ze mam termostat do wymiany bo chyba sie przyblokowal w pozycji otwartej. Vagler czy ori? ;)
piotrassenior napisał(a):enka Przyjrzyj się czujnikowi położenia wałka rozrządu. Miałem u siebie kiedyś cyrk z odpaleniem przez tego stwora :)

VAG mi w tym pomoze czy diagnozowac bardziej manualnie?

A z innej beczki - sam kluczyk moze miec w tym temacie cos do gadania?

Tapnięte z SGS II
enka
Sport
Sport

Postprzez bledow » 27 listopada 2014, 16:20

enka napisał(a):sam kluczyk moze miec w tym temacie cos do gadania?

oczywiście że może mieć wpływ ale to wiązałoby się z problemami z immo czyli i z licznikiem ale wtedy powinieneś mieć błąd w liczniku.
j**łem to j**łem, nie ma co drążyć :)
bledow
TopSport
TopSport

Auto: ulep +++

Postprzez pawel88 » 27 listopada 2014, 21:24

Akumulator na pewno jest w porządku, niedawno wymieniałem :|

Dziś odpalając auto po 4 dniowym postoju i temperaturze -2,5 odpalil od ręki. Większe problemy miał z odpaleniem przy temperaturze około 1 stopnia niż minusowej.
pawel88
Stella
Stella

Postprzez enka » 30 listopada 2014, 13:40

jeśli o mnie chodzi - przyczyną problemów z odpalaniem było .. synchro wałka ;) wróciłem do 0 po przesiadce z -2 i odpala od strzała :-)
enka
Sport
Sport

Postprzez Materxal » 30 listopada 2014, 21:04

Witam, dołącze się to tematu. Mam problem z odpalaniem mojego leona 1.9 ASV. Gdy silnik jest zimny np. po nocy albo dluzszym postoju musze zakręcic ok. 3s zeby odpalil po czym przez chwile silnik chodzi nierówno,strasznie klekocze i trzęsie całym samochodem. Jakies 3 miesiące temu wymienialem filtr paliwa, regenerowany był rozrusznik i wymieniany czujnik temperatury cieczy. Sprawdzałem swiece omomierzem i wszystkie wydają się być sprawne. Podłączyłem auto pod komputer aby sprawdzić kąt wtrysku i tu mam pewne wątpliwości. Wyczytałem, że idealny kąt powinien wynosci ok.50, u mnie wynosi on 61 (na wpełni rozgrzanym silniku). I teraz mam pytanie czy taka róznica kąta wtrysku może miec az taki wpływ na odpalanie zimnego motoru ?? Dodam tylko ze gdy było cieplej zjawisko takie występowało lecz nie było aż tak odczuwalne. Akumulator mam 100% sprawny.
Diesel kurzy, diesel czadzi, diesel nigdy cię nie zdradzi :P
Materxal
Stella
Stella

Auto: Seat Leon
Silnik: TDI pompa VP

Postprzez enka » 30 listopada 2014, 21:18

Materxal napisał(a):Witam, dołącze się to tematu. Mam problem z odpalaniem mojego leona 1.9 ASV. Gdy silnik jest zimny np. po nocy albo dluzszym postoju musze zakręcic ok. 3s zeby odpalil po czym przez chwile silnik chodzi nierówno,strasznie klekocze i trzęsie całym samochodem. Jakies 3 miesiące temu wymienialem filtr paliwa, regenerowany był rozrusznik i wymieniany czujnik temperatury cieczy. Sprawdzałem swiece omomierzem i wszystkie wydają się być sprawne. Podłączyłem auto pod komputer aby sprawdzić kąt wtrysku i tu mam pewne wątpliwości. Wyczytałem, że idealny kąt powinien wynosci ok.50, u mnie wynosi on 61 (na wpełni rozgrzanym silniku). I teraz mam pytanie czy taka róznica kąta wtrysku może miec az taki wpływ na odpalanie zimnego motoru ?? Dodam tylko ze gdy było cieplej zjawisko takie występowało lecz nie było aż tak odczuwalne. Akumulator mam 100% sprawny.

moze mieć wpływ. w swoim exASV miałem kąt 67 i również były problemy z odpalaniem.. zszedłem do 54 i już było o niebo lepiej, aczkolwiek najlepiej było przy wartości 50.
enka
Sport
Sport

Postprzez kurex » 30 listopada 2014, 22:49

Materxal napisał(a):3s zeby odpalil po czym przez chwile silnik chodzi nierówno,strasznie klekocze i trzęsie całym samochodem.

Weź poprawkę przy takich minusowych temperaturach że ropa gęstnieje i pompa ma ciężej się jej zaciągnąć co też może mieć jakiś wpływ na to.
kurex
TopSport
TopSport

Postprzez Materxal » 30 listopada 2014, 23:13

Poszedłem do samochodu jeszcze raz sprawdzić kąt wtrysku i załączam screene tym razem kąt wyniósł 64.
http://zapodaj.net/20207756c5d66.jpg.html
Czy w ogóle takie wachania kąta 61 a 64 są normalnym zjawiskiem ??
Materxal
Stella
Stella

Postprzez enka » 1 grudnia 2014, 00:06

Materxal napisał(a):Poszedłem do samochodu jeszcze raz sprawdzić kąt wtrysku i załączam screene tym razem kąt wyniósł 64.
http://zapodaj.net/20207756c5d66.jpg.html
Czy w ogóle takie wachania kąta 61 a 64 są normalnym zjawiskiem ??

sprawdzałeś na zimnym czy rozgrzanym? bo wahanie występuje w zależności od temperatury
(tzn nie lata z wartości na wartość tylko jak zimny jest X, jak ciepły jest Y).
enka
Sport
Sport

Postprzez Materxal » 1 grudnia 2014, 00:32

Sprawdzałem na rozgrzanym silniku 90 stopni wg komputera. Aczkolwiek poprzedni pomiar był przy troszke nizszej temperaturze 80 pare stopni. Więc to mogło spowodować tą rozbieżność.
Jeszcze tak mi przyszło to głowy czy 62 to nie jest prawidłowy kąt dla zimnego silnika ? Bo to mogłoby swiadczy o awarii jakiegos czujnika temperatury.
Materxal
Stella
Stella

Postprzez mlynek » 1 grudnia 2014, 01:18

Z tym kątem wtrysku to chyba nikt nie wie jak ma być. Kiedy kupiłem mojego ASV miałem 077 i było OK,ale to był maj... Gdy poczytałem o kącie wtrysku, zmieniłem na 048 (czyli prawie fabrycznie 049-051), ale od tego czasu pałił mi prawie 1 litr wiecej. Znów jeden mechanik który podobno jest najlepszy u mnie w VAGroup, powiedział, że najlepiej chodzą w okolicach 060. Wiec chciałem poprawić na wczesniejszy, ale udało mi się tylko na 066 ze względu na awarie kompa i tak mam do dziś. Lecz po przeczytaniu
Materxal napisał(a):czy taka róznica kąta wtrysku może miec az taki wpływ na odpalanie zimnego motoru
myślę, że może faktycznie za wczesny na te temperatury? Bo z odpalaniem to też nie jest za ciekawie teraz w te dni, a co dopiero -15, -20 stopni? Jeszcze pytanko... czy przy w tych temperaturach odpalacie z wciśniętym nieco pedałem gazu czy bez?

Pozdrawiam.
Obrazek
Seat Leon 1.9 TDI ASV+ @@@ Turbo ASZ + wtryski 0.216 WZM + program by kobzyr + sztywne koło + tarcz i docisk SACHS z Golfa III 1.9 TDI/Corrado G60
mlynek
Sport
Sport

Postprzez Marcinxxx » 1 grudnia 2014, 14:54

Zawsze bez gazu
Marcinxxx
Sport
Sport

Auto: Seat Leon Sport

Postprzez enka » 1 grudnia 2014, 22:33

no i problem z porannym odpalaniem jednak nadal występuje... :evil:

temperatura dzisiaj cały czas w okolicach -4 do -5. auto jakoś od 15 stało na dworze, o 22 poszedłem odpalić celem wstawienia do garażu i auto ma jeszcze większe problemy z odpalaniem... dopiero za trzecim razem po cyklu podwójnego grzania odpalił wraz z wciśniętym gazem (dołożyłem kolejną 'pomoc'... i nie wiem która opcja pomaga, co nie znaczy że jest rozwiązaniem...) :(
enka
Sport
Sport

Postprzez kurex » 1 grudnia 2014, 22:57

mlynek napisał(a):czy przy w tych temperaturach odpalacie z wciśniętym nieco pedałem gazu czy bez?

Oczywiście że bez, nie to że przy odpaleniu występuje "suchy" start to jeszcze chcesz go katować z wciśniętym gazem, a w dodatku przy minusowych temperaturach, do niczego dobrego to nie doprowadzi.

enka napisał(a):temperatura dzisiaj cały czas w okolicach -4 do -5.

Twierdzisz, że aku, świece, kąt wtrysku jest OK. ?

Ja mam denerwujący problem mianowicie odpala w miarę energicznie, nie trzeba dużo kręcić ale gdy już odpali to poszarpie trochę motorem (obroty pofalują) przy tym towarzyszy biały dym który po chwili znika wraz z latającymi obrotami... może to wina jednej świecy która mi nie grzeje. ? :)
kurex
TopSport
TopSport

Postprzez enka » 1 grudnia 2014, 23:02

kurex napisał(a):
enka napisał(a):

Twierdzisz, że aku, świece, kąt wtrysku jest OK. ?

akumulator jak pisałem mam nowy z Varty (74Ah 680A), w sierpniu 2014 kupiony. o uciekającym prądzie nie ma mowy; poza tym rozrusznik żwawo kręci i odpala. ja mam PD, synchro wałka a nie kąt wtrysku, ale tak, jest jak fabryka kazała na 0.
świece - bladego pojęcia nie mam.
enka
Sport
Sport

Postprzez kurex » 1 grudnia 2014, 23:09

enka napisał(a):świece - bladego pojęcia nie mam.

To czemu szukasz dziury w całym, skoro nie wiesz czy najważniejsza rzecz jest sprawna. ?
wstydź się że tego nie sprawdziłeś. :P
Wydłużone masz grzanie czy standardowe. ?

Skoro kreci dobrze to nie ma co się go czepiać.
kurex
TopSport
TopSport

Postprzez mlynek » 2 grudnia 2014, 01:25

kurex napisał(a):może to wina jednej świecy która mi nie grzeje

Skoro nie grzeje to naepwno jej wina, bo przez pierwszych kilka sekund napewno na tym tłoku nie dopali ON i pójdzie biały dymek.
Obrazek
mlynek
Sport
Sport

Postprzez kurex » 2 grudnia 2014, 11:59

mlynek napisał(a):Skoro nie grzeje to naepwno jej wina, bo przez pierwszych kilka sekund napewno na tym tłoku nie dopali ON i pójdzie biały dymek.

Zawsze sobie mówię że wezmę się za to i kupię te świece...
Ale jakoś do tej pory strach że świeca się "urwie" był większy...

Teraz mam wydłużony czas grzania świec, powiedzcie mi jak to się ma do żywotności świec. ?
Dajmy na to na standardowym czasie świece wytrzymią ok. 3 lat, a przy wydłużonym czasie nie wiem 2 lata. ?
Bo zastanawiam się czy nie wrócić do tego krótszego czasu.
kurex
TopSport
TopSport

Postprzez skuraa » 2 grudnia 2014, 17:38

Panowie mam taki filmik , po calej nocy auto odpala bez problemu tylko kopci na bialo niebiesko przez jakies z 10 sekund moze 15 . mam filmik http://youtu.be/zkO4DS9Uhj4
skuraa
Stella +
Stella +

Auto: Leon TS Arl

Postprzez piotrassenior » 2 grudnia 2014, 18:34

skuraa napisał(a):Panowie mam taki filmik , po calej nocy auto odpala bez problemu tylko kopci na bialo niebiesko przez jakies z 10 sekund moze 15 . mam filmik http://youtu.be/zkO4DS9Uhj4

Dobrze klepie :-P tak na poważnie to świece do sprawdzenia na wejściu, synchro wałka jakie masz?
Obrazek

Obrazek
piotrassenior
Cupra
Cupra

Region: wielkopolskie
Auto: VW Golf
Silnik: benzyna inny

Postprzez skuraa » 2 grudnia 2014, 18:36

Musial bym zobaczyc ale jak turbo robilem u Gruchy to mi ustawil synchro walka jak pamietam na 0 czy na - cos. Dokladnie nie pamietam.
skuraa
Stella +
Stella +

Auto: Leon TS Arl

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel