Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

ciężko odpala / słabo pali / poranne odpalanie

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: ciężko odpala / słabo pali / poranne odpalanie

Postprzez lysaglaca » 31 grudnia 2014, 11:11

Marcin_Seatt napisał(a):Witam, czy dzisiejszym odpalaniu przy -8 c troszeczke mnie zaskoczył. Auto Seat Toledo 1.9 tdi 150 km ARL. Świece się ładnie podgrzały poczekałem jeszcze z 4 sekundy i chciałem go odpalić to tak nie kręcił żwawo tylko tak średnio, kręcić kręcił ale nie miał takiej super mocy wykonał 2-3 obroty i zapalił dodał sobie sam obroty na ok 1100-1200 i po ok 3 sekundach unormowało się na praktycznie 1000 obr i już wtedy chodził normalnie , nie wiem czy to jest normalna sprawa Dieslach czy po prostu coś jest nie halo , świece miesiąc temu sprawdzałem to jeszcze miesiąc temu grzały , 2 tygodnie temu dostał nowiutki akumulator. Proszę o jakieś wypowiedzi, z góry dzięki!

Pozdrawiam ,
Marcin

Kolego Marcinie niestety minusowe temperatury są wrogiem diesla ja mam ASV i powiem ci że też się nad tym rok temu zastanawiałem czemu tak ciężko kręci ale sprawa jest prosta weź pod uwagę ti że olej jest bardzo gęsty przy -10 stopniach i żeby rozchulac tloki potrzebuje trochę czasu czyli 2-3 sek żeby złapać poza tym trzeba świece sprawdzić wyciągając je na stół wymienić filtr paliwa przed zimą i od czasu do czasu korygować ustawienie kąta wtrysku czasami lubi się przestawić i potem jest problem z odpalanie to na zimnym to na ciepłym ogólnie to taka przypadłość diesla że zimą gorzej pali.

nabazgrane z pilota od lodówki
lysaglaca
Sport
Sport

Auto: LEON
Silnik: ASV 1.9

Reklama

Postprzez kurex » 31 grudnia 2014, 13:04

Az czasem serce boli jak diesel musi sie meczyc w zime...
Ale tak zostal stworzony i musi pocierpiec troche.
kurex
TopSport
TopSport

Auto: 1M

Postprzez lysaglaca » 31 grudnia 2014, 13:21

Dokładnie Kurex tak jak mówisz ale regularne serwisy owocują potem w długożywotność :) co naprawdę się opłaca

nabazgrane z pilota od lodówki
lysaglaca
Sport
Sport

Auto: LEON

Postprzez transit_master » 31 grudnia 2014, 17:09

Z tym filtrem to przesada że przed każdą zimą(chyba że się tankuje jakąś noname). Któryś raz z kolei zmieniam filtr co 2 lata średnio 35-40 tysi i nie mam z nim problemów. Co lepsze. Kilka tyg temu przy wymianie rozciąłem stary żeby go przebadać. Nie znalazłem w nim nic niepokojącego. Żadnego syfu ani kropelki wody. Tankowanie tylko na Lotos.Spokojnie kolejne 40tysi by wytrzymał.
Yamaha Grizzly 700 EFI EPS bighorny, dystanse x-atv, alu osłony zygo, grzane manetki bronco, przedni bumper, warn vantage 3000, ledowe ringi, wskaźnik stage6, wypala Hero 7 Black :D I jest ogień!!!
transit_master
Cupra
Cupra

Auto: w ...uj oszczedne
Silnik: benzyna inny

Postprzez kobzyr » 31 grudnia 2014, 18:04

wydłużanie grzania świec = początek jakiś problemów
kobzyr
TopSport
TopSport

Auto: Leon
Silnik: ARL 1.9

Postprzez Wojtas90 » 31 grudnia 2014, 18:20

U mnie przyczyną takich objawów były padnięte 3 z 4 świec żarowych... ale pojawił się następny problem.
Osoba, która użytkowała auto przede mną, chyba nie poprawiła gwintu w głowicy przed wkręceniem nowej świecy co teraz przyczyniło się do zjechanego gwintu świecy :bije: normalnie ręce opadają :evil: mam nadzieje, że obejdzie się bez zdejmowania głowicy.
Wojtas90
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez transit_master » 31 grudnia 2014, 19:07

kobzyr napisał(a):wydłużanie grzania świec = początek jakiś problemów
i basta! :ok:
Yamaha Grizzly 700 EFI EPS bighorny, dystanse x-atv, alu osłony zygo, grzane manetki bronco, przedni bumper, warn vantage 3000, ledowe ringi, wskaźnik stage6, wypala Hero 7 Black :D I jest ogień!!!
transit_master
Cupra
Cupra

Postprzez Marcin_Seatt » 31 grudnia 2014, 19:22

Filtry mam wszystko pozmieniane także o to się nie martwię ciepły odpala beż żadnego problemu , domyślam się ze olej jest gęsty i wiadomo że musi przekręcić. Mam letnie paliwo jeszcze w zbiorniku ale musze to wyjezdzić bo prawie pół zbiornika jeszcze mam tyle , że dolewany jest dodatek ale też może ma jakieś znaczenie co do zapalania nawet jak jest letnie z dodatkiem. Pośmigam , poczekam aż dowali z 15-18 to wtedy będę mógł coś konkretniej ocenić bo przy -8 jeszcze tak nie ma tragedi choć mógłby deko lepiej według mnie no ale wiadomo nowy nie jest :).
Marcin_Seatt
Stella
Stella

Auto: Seat Toledo

Postprzez QQmonzter » 31 grudnia 2014, 19:34

Dzisiaj po nocy odpalilem auto, standardowo puścił dym, musiałem je po chwili zgasic i za 10 sekund znowu odpalić i znowu puścił dymka choc juz mniejszego. Raczej świadczy to o tym, ze to nie olej sciekajacy do komor spalania bo wypalil by się po pierwszym odpaleniu, nawet po zapachu raczej czuć, ze to nieprzepalona ropa. Dlaczego tak się dzieje nie wiem ale póki odpala to nie ma co przesadzac ;)
Leon 1M 1.9 TDI+ 150/320
QQmonzter
Sport
Sport

Auto: Leon ASV

Postprzez Marcin_Seatt » 31 grudnia 2014, 19:47

Zawsze diesel puści dyma przy rozruchu a tym bardziej jak jest zimny bo wtedy olej wszystko jest zimne skurczone i musi zawsze tego dyma kopsnąć , wiadomo żeby nie kopcił cały czas jak " parowóz ": )
Marcin_Seatt
Stella
Stella

Auto: Seat Toledo

Postprzez markus312 » 1 stycznia 2015, 11:00

kobzyr napisał(a):wydłużanie grzania świec = początek jakiś problemów

Mógłbyś rozwinąć?

Moim zdaniem ułatwia to tylko rozruch silnika i z tego co wiem jedynym minusem są szybciej zużywające się świece żarowe.
markus312
Sport
Sport

Auto: Leon 1M2

Postprzez transit_master » 1 stycznia 2015, 11:10

Fabryka wypuściła parcha z odp.długością grzania świec. I to ma Ci wystarczyć przy sprawnym silniku do odpalenia w każdej temp.
transit_master
Cupra
Cupra

Postprzez kobzyr » 1 stycznia 2015, 17:48

Dokladnie tak jak transit pisze.... jak juz musisz wydluzac czas grzania by palil normalnie to sam siebie oszukujesz ze wszystko jest oki, a tak narawde jest to poczatek jakis problemow i oby to byl aku czy rozrusznik
kobzyr
TopSport
TopSport

Auto: Leon

Postprzez markus312 » 2 stycznia 2015, 08:42

Panowie chyba nie do końca tak jest jak piszecie, bez zmiany auto też paliło dobrze w zimne dni ale po wydłużeniu czasu grzania świec cylinder ma jeszcze wyższą temperaturę i zapłon następuje szybciej - praca silnika jest "gładsza" w stosunku do cyklu fabrycznego. Akumulator mam roczny, rozrusznik kręci bardzo dobrze.

Biorąc pod uwagę sposób nagrzewania się świecy (przykład: https://www.youtube.com/watch?v=UqoZdCIdg2I), proszę zaobserwować jaka część świecy nagrzewa się po 3 sekundach a jaka po 6 sekundach - praktycznie 100% więcej powierzchni - dzięki takiej zmianie silnik pali lżej i pracuje po odpaleniu jakby temperatura otoczenia wynosiła +10 stopni.

Jak wspomniałem powyżej, jedynym minusem jest szybsze zużywanie się świec żarowych.
markus312
Sport
Sport

Postprzez kurex » 2 stycznia 2015, 09:38

QQmonzter napisał(a):nawet po zapachu raczej czuć, ze to nieprzepalona ropa.

To może znak o nie grzejącej świecy. ?

markus312 napisał(a):Jak wspomniałem powyżej, jedynym minusem jest szybsze zużywanie się świec żarowych.

No to jest fakt, tylko pytanie jak to właśnie się przekłada na ich żywotność, czy przy normalnym czasie grzania wytrzymują np. 4 lata a przy wydłużonym 2 lata. ? Jak to się ma do siebie.
Ja osobiście miałem wydłużony ponieważ jedna mi nie grzała, lecz po wymianie nowe na BERU wróciłem do standardowego czasu grzania i na razie jest OK, zobaczymy jak będzie dalej to może z powrotem wydłużę.

A jeśli chodzi o odpalanie na zimnym silniku, to prawda że lepiej odpalić i od razu jechać niż odpalić i żeby chodził na wolnych obrotach. ?
kurex
TopSport
TopSport

Postprzez markus312 » 2 stycznia 2015, 09:54

kurex napisał(a):
No to jest fakt, tylko pytanie jak to właśnie się przekłada na ich żywotność, czy przy normalnym czasie grzania wytrzymują np. 4 lata a przy wydłużonym 2 lata. ? Jak to się ma do siebie.

Ważne jest jakiej firmy świece posiadasz, jeśli np BERU (montaż fabryczny) to z pewnością 4 lata wytrzymają jak nie dłużej przy standardowym programowaniu. Przy zmienionym czasie grzania myślę że 3 lata to będzie górna granica, trzeba wziąć poprawkę że wymiana świec w 1.9 TDI nie jest jakimś dużym wydatkiem bo oscyluje w granicach 160-200zł - nie liczę kosztów wymiany bo każdy może to zrobić we własnym zakresie.
Biorąc pod uwagę że to wydatek co około 3 lata i ma znacznie poprawić rozruch i pracę naszego silnika to moim zdaniem warto.

kurex napisał(a):A jeśli chodzi o odpalanie na zimnym silniku, to prawda że lepiej odpalić i od razu jechać niż odpalić i żeby chodził na wolnych obrotach. ?

Silnik powinien pochodzić chociaż 5 min przed jazdą aby alej dotarł w każdy zakamarek silnika i silnik był w 100% smarowany. Ważną kwestia jest tutaj podgrzewacz płynu chłodniczego (3 świece żarowe) jeśli go posiadamy to jest sens aby auto sobie pochodziło i się nagrzało, po około 7 minutach leci letnie powietrze a po 10 już cieplutkie - u mnie tak to wygląda. Jeśli takowego podgrzewacza nie mamy to nie ma większego sensu stać dłużej jak 5 minut bo Diesel najlepiej rozgrzewa się pod obciążeniem.
markus312
Sport
Sport

Postprzez QQmonzter » 2 stycznia 2015, 13:36

Jesli o mnie chodzi to swiece sprawdzałem miernikiem i na kabel, wygląda na to, ze wszystkie są sprawne ale czy któraś nie jest uszkodzona tak, ze grzeje tylko końcówka to juz nie wiem.
Leon 1M 1.9 TDI+ 150/320
QQmonzter
Sport
Sport

Auto: Leon ASV

Postprzez mlynek » 2 stycznia 2015, 14:06

markus312 napisał(a):Silnik powinien pochodzić chociaż 5 min przed jazdą
Tylko, że nie jest to do końca zgodne z przepisami ruchu drogowego, a biorąc pod uwagę fakt, że mieszka się i parkuje auto w różnych miejscach, np. ja na chodniku, a dookoła bloki w których mieszkają starsi, schorowani ludzie, to już nie raz zdarzyło mi się, że pukali w okna i wymachiwali rękoma na znak, że mam się wynosić spod ich okien. Od takiego zachowania nie daleko do powiadomienia Policji, o moim zdrowym dla silnika, rozgrzewaniu go na postoju. Doszło do tego, że oblodzone szyby czyszczę w 30 sekund i spadam z ulicy, nie przekraczając 1200 obr/min silnika :|
http://www.motofakty.pl/artykul/mandat- ... stoju.html
Obrazek
Seat Leon 1.9 TDI ASV+ @@@ Turbo ASZ + wtryski 0.216 WZM + program by kobzyr + sztywne koło + tarcz i docisk SACHS z Golfa III 1.9 TDI/Corrado G60
mlynek
Sport
Sport

Region: pomorskie
Auto: Leon 5F 2.0TDi 184KM
Silnik: CUNA 2.0

Postprzez PaVLo » 2 stycznia 2015, 14:43

Pięć minut czekania po odpaleniu to trochę przesada, ja obserwuję chwilowe spalanie i jeśli spadnie poniżej 1.0L/h to wtedy ruszam a trwa to zwykle około minuty czy dwóch. Wyjątkiem jest duże oblodzenie auta wymagające podgrzania tylnej szyby lub rozmrożenia przedniej zamarzniętej od środka co mnie ostatnio spotkało.

Ale ja stosuję dwie zasady, nigdy nie ruszam zaraz po odpaleniu i nigdy nie gaszę auta zaraz po zaparkowaniu, nawet jak to zwykła miejsca jazda, czekam chwilę, aha światła też zapalam po chwili.
PaVLo
TopSport
TopSport

Auto: Seat SPORT

Postprzez kurex » 2 stycznia 2015, 17:59

markus312 napisał(a): bo oscyluje w granicach 160-200zł

To ja nie wiem gdzie kupujesz te świece, ja za komplet świec BERU zapłaciłem okolice 100 zł. :)
I wymiana samemu, bo to dużej filozofii nie ma.

markus312 napisał(a):Ważną kwestia jest tutaj podgrzewacz płynu chłodniczego (3 świece żarowe) jeśli go posiadamy

To chyba już powinno być w każdym samochodzie a przynajmniej w naszych.
kurex
TopSport
TopSport

Postprzez piotrassenior » 2 stycznia 2015, 18:17

Popieram kolegę PaVLo :-)
PaVLo napisał(a):Pięć minut czekania po odpaleniu to trochę przesada, ja obserwuję chwilowe spalanie i jeśli spadnie poniżej 1.0L/h to wtedy ruszam a trwa to zwykle około minuty czy dwóch

Ja odczekuje aż spadnie mi na fisie do 0,7-0,8l/h bo taką mam normalną dawkę i ruszam (wtedy z rury już bombie sama para). A motor jak odpale na zimnym to wartość jest 1,4l/h a ostatnio to nawet od 1,6 zaczynał i spadał do optymalnej wartości.

PaVLo napisał(a):Ale ja stosuję dwie zasady, nigdy nie ruszam zaraz po odpaleniu i nigdy nie gaszę auta zaraz po zaparkowaniu, nawet jak to zwykła miejsca jazda, czekam chwilę, aha światła też zapalam po chwili.

Robię tak samo. A po większym wciskaniu odczekuję minimum 2min żeby na spokojnie sobie popyrtał 8)
Obrazek

Obrazek
piotrassenior
Cupra
Cupra

Region: wielkopolskie
Auto: VW Golf

Postprzez Maras2003 » 7 stycznia 2015, 19:01

Czy to normalne, że przy akumulatorze klasy Bosch S5, po 1,5-2 tyg postoju 1.9TDi ASV ma problemy z odpaleniem ? Tzn. kręci dość wolno, po dobrych paru obrotach łapie na powiedzmy 'najniższy możliwy pułap' gdzie już zaczyna spalać paliwo i jako-tako doczłapuje do normalnych obrotów.
Martwi mnie kwestia wolnego kręcenia rozrusznikiem po wspomnianym długim postoju.
Maras2003
TopSport
TopSport

Auto: Leon Sport

Postprzez marcin7x5 » 8 stycznia 2015, 17:44

W dzisiejszych czasach takie rzeczy są możliwe. O ile rozrusznik jest w dobrym stanie to może być to wina aku. Jak masz dobry miernik to sprawdź jaki prąd pobiera rozrusznik podczas uruchamiania auta. Z tego co pamiętam nie powinno być więcej niż 200 - 300A. Tak samo możesz sprawdzić napięcie do ilu spada podczas rozruchu.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez markus312 » 9 stycznia 2015, 09:26

Widzę że magiczne 5 minut pobudziło aktywność kolegów :-)

Oczywiście to czas umowny, tak jak piszecie może to być 2-3 min najlepiej obserwować dawkę spalania chwilowego i jak na wyświetlaczu pojawi się wartość oscylująca w granicach 0,7-0,8 można ruszać w drogę.
markus312
Sport
Sport

Postprzez kurex » 9 stycznia 2015, 11:26

Przy -15 stopniach jak po odpaleniu spalanie chwilowe jest 1,7 lub 1,8 to zawsze czekasz 10 minut aby spadło >1 ?, ciekawe :P.
kurex
TopSport
TopSport

Postprzez piotrassenior » 9 stycznia 2015, 11:51

kurex, 10min u Ciebie trwa aż zejdzie dawka do "normalnej roboczej"? To coś musisz mieć kolego pokojdzone.
Obrazek

Obrazek
piotrassenior
Cupra
Cupra

Region: wielkopolskie
Auto: VW Golf

Postprzez kurex » 9 stycznia 2015, 12:29

Nie dosłownie, ale przecież ludzie raczej nie siedzą i nie patrzą w zegar aż spadnie do 0,8 jeśli muszą jechać załatwiać jakieś swoje sprawy. Też nie ma co przesadzać.... nic im nie będzie :>.

piotrassenior napisał(a):"normalnej roboczej"?
normalna robocza to 90 st. :d
kurex
TopSport
TopSport

Postprzez markus312 » 9 stycznia 2015, 12:51

Trzeba też zaznaczyć że im więcej odbiorników prądu włączone tym dłużej trwa zmniejszanie dawki, może nawet być nie osiągalne zejść do 0,7 a komputer zastopuje przy 0,9 jak mamy włączone odmrażanie szyby przedniej + tylnej, radio i światła.
markus312
Sport
Sport

Postprzez Listek » 9 stycznia 2015, 16:59

Witam.

Mam pytanie.
Dziś odebrałem auto od mechanika, jadąc do kolejnego poprawić zamontowanie drzwi. Po 5 minutach u drugiego mechanika padł akumulator, podładowano go trochę, w drodze powrotnej podjechałem do pierwszego z mechaników, który powiedział że jemu także padł ten akumulator po jakimś czasie.

Moją uwagę po odbiorze auta zwróciło to, że po odpaleniu auta, przez ok. 1 sekundę po rozruchu słychać takie zawycie, które momentalnie ustaje. Mechanik nr 1 stwierdził, że to rozrusznik, który może być suchy i wymaga nasmarowania. On rzekomo nie ingerował tam w nic, aczkolwiek przed oddaniem auta tego odgłosu nie było. Pytanie, czy mogło coś się stać przez rozładowanie się akumulatora ? Bo dziwny to zbieg okoliczności jak dla mnie.

Może ktoś naprowadzić, co faktycznie jest przyczyną tego dźwięku? Faktycznie rozrusznik ?
Listek
Sport
Sport

Auto: Leon 1M
Silnik: BCB 1.6

Postprzez Robal_26 » 9 stycznia 2015, 17:11

Listek, po sprawdzaj wszystkie przewody ,nawet klemy na aku ,możliwe że jest coś niedokręcone i niema połączenie bądź gdzieś dotyka przewód do budy .
Jest Skoda Kodiaq STYLE 4X4 DFGA 2,0TDI CR DSG 181,6KM 408,7NM

Była Skoda Octavia kombi 4x4 ARL+ 1,9TDI PD 6B 185KM 371NM
Robal_26
Sport
Sport

Region: zachodniopomorskie
Auto: KODIAQ STYLE 4x4
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez Listek » 9 stycznia 2015, 17:34

Tylko, że pierwszy mechanik nie musiał nic przy aku grzebać.
Auto zostawiłem do wymiany tarcz i klocków, ustawienia zbieżności, poprawienia luźnego klocka hamulcowego z przodu oraz do wymiany oleju i filtrów. Chociaż w sumie jak on się zorientował, że auto mu nie odpali bo rozładował AKU, to musiał już coś grzebać, chociażby żeby podładować. Bo już po odbiorze auta od niego ten dziwny dźwięk zaczął się pojawiać.
Listek
Sport
Sport

Auto: Leon 1M
Silnik: BCB 1.6

Postprzez Robal_26 » 9 stycznia 2015, 17:37

Listek, spójrz również na płytkę z bezpiecznikami na AKU.ok

Robal_26
Sport
Sport

Postprzez Melon1920 » 14 stycznia 2015, 10:59

Witam

Mam problem z odpalaniem Leona na zimnym silniku muszę długo kręcić i dopiero za 2 razem odpala. Zaświeciła mi się kontrolka temperatury i stale świeci.Myślałem że barkuje mi płynu lecz jest pełno. Podłączyłem komputer aby sprawdzić jaki błąd wyskoczył i co to może być.
I tutaj moje zaskoczenie ponieważ wyskoczył mi tylko taki błąd :

16955 Przełącznik stopu/hamulca - uszkodzenie ,brak osprzętu / nie związany ze sprzętem - bład sporadyczny
Posprawdzałem światła i wszystkie normalnie świecą bez problemu.

Mam pytanie czy ten czujnik stopu może mieć jakiś związek z odpaleniem samochodu?
Poczytałem na forach że może najczęściej być to wina czujnika temperatury i wymieniłem taki czujnik
http://czujka.pl/2013/11/22/czujnik-tem ... ledo-99-2/

Dolałem płynu i znowu to samo.Słyszałem że są 2 czujniki tylko nie wiem gdzie ten drugi się znajduje i czy to jest wgl to.

Pozdrawiam
Melon1920
Stella
Stella

Auto: Leon TS
Silnik: AUQ 1.8

Postprzez marcin7x5 » 14 stycznia 2015, 17:56

Teoretycznie nie powinien miec wpływu na odpalanie aczkolwiek sygnał z czujnika idzie do sterownika silnika. Jak możesz to sprawdź w blokach pomiarowych czy sterownik widzi, że "hamulec jest wcisniety" W którymś z okienek grupy bodajże 66 lub 67 powinno się zmieniać z 0 na 1. Co do nr grupy mogę się mylić.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez Robal_26 » 14 stycznia 2015, 19:50

Melon1920, co do czujnika STOP stań tyłem pod jakąś ścianą i wciskaj kilkukrotnie hamulec i obserwuj czy światła zapalają sie za każdym razem ,wówczas będziesz 100% pewny . :-D

Robal_26
Sport
Sport

Postprzez Melon1920 » 14 stycznia 2015, 21:16

marcin7x5

Dzieki jutro to sprawdzę i zobaczymy.A jest to prawda że jest jeszcze jeden czujnik temperatury? Czy tylko ten jeden co wymieniłem?

Robal_26 gdy zobaczyłem że jest taki błąd to od razu sprawdziłem światła i wszystkie świeca normalnie tak samo jak i stop,ale dzieki za rade ;)
Melon1920
Stella
Stella

Postprzez Meniu » 16 stycznia 2015, 20:08

Też miałem problem z odpalaniem mojego Leona rano. Długo kręcił, jak załapał to tak jakby na 3 cylindry. Pochodził chwile nierówno zanim załapał do końca i oczywiście zadymił na koniec. Jednak znalazłem rozwiązanie tego problemu i chciałbym je opisać bo sam spędziłem dużo czasu na szukaniu odpowiedzi na wielu forach i niestety ciężko było znaleźć konkretną odpowiedź.

Należy wykonać korekcję czasu wtrysku na rozgrzanym silniku, tak to nazwał mechanik który mi to zrobił. U mnie ten parametr został ustawiony na wartość 60 ( fabrycznie podobno ma być 50 ) jednak po analizie jakiegoś wykresu mechanik ustawić na 60. Problem z odpalaniem zniknął od razu.

Ten parametr może być także nazywany kątem wtrysku i z tym pojęciem spotkałem się na tym forum jednak mechanik mówił że to nie jest żaden kąt wtrysku jednak czas wtrysku. Mam nadzieje że komuś to pomoże.
Meniu
Stella
Stella

Silnik: ALH 1.9

Postprzez enka » 17 stycznia 2015, 00:36

Robal_26 napisał(a):Melon1920, co do czujnika STOP stań tyłem pod jakąś ścianą i wciskaj kilkukrotnie hamulec i obserwuj czy światła zapalają sie za każdym razem ,wówczas będziesz 100% pewny . :-D

inny objaw jest taki, że nieświadomie nawet, światła stopu świecą się non stop (czy hamulec wciśnięty czy nie wciśniety..), wiec czasem wystarczy stanac za autem ;)

Meniu napisał(a):Należy wykonać korekcję czasu wtrysku na rozgrzanym silniku, tak to nazwał mechanik który mi to zrobił. U mnie ten parametr został ustawiony na wartość 60 ( fabrycznie podobno ma być 50 ) jednak po analizie jakiegoś wykresu mechanik ustawić na 60. Problem z odpalaniem zniknął od razu.

w teorii, im wartość wyższa, tym powinien ciężej i ostrzej zapalać, natomiast wartości 49-51 lub nieco poniżej - lżej/łagodniej, jednak każdy silnik i jego stan jest inny, więc reguły (czy dane ustawienie u kogoś będzie tym najlepszym) na to nie ma.
Obrazek było Signo+ ASV/Top Sport ARL/2x A4 B6 AVANT TDI/jest FR ARL+++ Obrazek i Passat CC 2.0 TDI
enka
Sport
Sport

Region: śląskie
Auto: eFeRowe

Postprzez Melon1920 » 17 stycznia 2015, 11:13

enka

Światła na 100% świeca ponieważ sprawdzałem osobiście z tyłu samochodu a co do wykonania korekcji czasu wtrysku to niestety nie mam pojęcia jak to zrobić ;/

Meniu

Właśnie że u mnie kręci za 2 razem i tylko na zimnym silniku tak się dzieje.Nic nie dymi i chodzi równo.A gdy już pochodzi to bez problemu zapala. Tylko że wyskakuje mi ciągle kontrolka temperatury. Czytałem że jest jeszcze czujnik temperatury silnika.Może to być też jego wina?Jak tak to gdzie się znajduje ten czujnik ponieważ nie umie naleź go.

pozdrawiam
Melon1920
Stella
Stella

Postprzez Meniu » 17 stycznia 2015, 19:30

Dodam jeszcze że u mnie wartość tego parametru "czas wtrysku" wynosiła 14 w czasach kiedy auto paliło tragicznie
Meniu
Stella
Stella

Silnik: ALH 1.9

Postprzez Melon1920 » 24 stycznia 2015, 12:23

witam

Chciałem się zapytać gdzie się znajduje czujnik temperatury ponieważ nie umiem go nigdzie zlokalizować.
Chodzi mi o ten czujnik :

http://allegro.pl/czujnik-temperatury-t ... 56346.html

Mam Leona 1,8 T i za bardzo niema miejsca. Przeglądam google i dalej nie wiem gdzie on moze być.

Liczę na pomoc.Z góry dziękuje
Melon1920
Stella
Stella

Postprzez AROW » 24 stycznia 2015, 12:33

W chłodnicy ?
Seat Leon 1M 1,9 TDi 110KM :]
Obrazek
AROW
Sport
Sport

Silnik: AHF 1.9

Postprzez Melon1920 » 24 stycznia 2015, 14:49

AROW dzieki,

Wymieniłem wcześniej jeden czujnik i niestety dalej to samo,pokazuję mi różnice temperatury,
A ten czujnik za co odpowiada? Może to jego wina że samochód tak pali

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/95c ... 43a55.html
Melon1920
Stella
Stella

Re: Odp: ciężko odpala / słabo pali / poranne odpalanie

Postprzez bledow » 24 stycznia 2015, 15:19

Melon1920 to co pokazałeś na pierwszym zdjęciu to czujnik temperatury odpowiadający tylko za załączenie i wyłączenie wentylatora. Nie wiem jak w benzynie ale w dieslu jest czujnik temperatury w bloku silnika po stronie aku

Skrobnięte z kalkulatora
j**łem to j**łem, nie ma co drążyć :)
bledow
TopSport
TopSport

Auto: ulep +++

Postprzez Malik » 30 stycznia 2015, 21:56

Ja też już nie wiem, co jest u mnie z tym paleniem. Problem pojawia się tylko przy temperaturze mniejszej niż 4 stopnie. Wymiana świec pomogła na chwilę, wymiana filtra paliwa też.... A dziś już ledwo go odpaliłem.

Najlepsze jest to, że wystarczy zapalić go na sekundę, zgasić i zapalić jeszcze raz, a samochód wtedy zapali od strzała.. ;/
Malik
Stella +
Stella +

Postprzez PaVLo » 31 stycznia 2015, 06:38

Znaczy jak ciężko ?, długo trzeba kręcić czy objawia się jakby akumulator był słaby ?.
PaVLo
TopSport
TopSport

Auto: Seat SPORT

Postprzez Maras2003 » 31 stycznia 2015, 10:44

Czy może samochód długo stoi bez odpalania ?
Czujnik temperatury cieczy sprawny ?
Maras2003
TopSport
TopSport

Postprzez Malik » 31 stycznia 2015, 20:40

Nagrałem filmik, wrzucam na YouTube i pokażę tu. Choć na tym filmie i tak w miarę dobrze odpalił... Wczoraj przy temperaturze oscylującej w granicach zera, myślałem że nie odpalę.

-- 31 stycznia 2015, 20:40 --

Odpalanie po 15h postoju. Jak pisałem wyżej, tutaj odpalił w miarę. Teraz postroi trochę to w poniedziałek nagram jak się biedak męczy.
https://www.youtube.com/watch?v=Ll18WGxfy9U&feature=youtu.be
Malik
Stella +
Stella +

Postprzez Maras2003 » 31 stycznia 2015, 20:47

Jaki olej lejesz ?
Sprawdź czujnik temperatury wody.
Może układ paliwowy się zapowietrza.
Kąt wtrysku dobrze ustawiony ?
Maras2003
TopSport
TopSport

Postprzez Malik » 31 stycznia 2015, 20:53

Na kompie nie ma żadnych błędów. Kąt wtrysku niby ma być poprawny. ;/
Olej to Shell 10w40.

Czyli jednak nie wydaję mi się, że nie powinien tak odpalać? No i oczywiście problem występuje tylko zimną, w lecie pali idealnie. Nawet jeśli stoi kilka dni... ;/
Malik
Stella +
Stella +

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel