Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Tłumik ULTER do 1.6

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Tłumik ULTER do 1.6

Postprzez ali » 1 czerwca 2004, 14:37

Czy ktoś wie coś na temat tej firmy, czy robi dobre tłumiki?
Prosze o jakies info.

Dowiadywałem się na temat Remusa ale cena jest powalająca - około 2tys. za tylny tłumik. W ulterze to około 500zł+montaż. Pisałem też do el-tec ale mi nie odpisali.

Po co chce tłumik:
1. fajny dzwięk - ale chce delikatnie basowy a nie jakiś wyjący
2. troche może zmienić się charakterystyka silnika (a dodając dolot ze stożkiem - może da się coś wyczuć, w perspektywie oczywiści mod ECU - -ale dopiero w przyszłym roku)
3. moge wybrać koncówkę która mi się podoba

czy warto? macie coś w temacie do powiedzenia

a przykładowy ulter do mojego leo wyglada jak w załaczniku (oczywiście końcówka do wyboru)
Załączniki
ulter - tłumik.jpg
ulter - tłumik.jpg (15.92 KiB) Przeglądane 3144 razy
lubie leona, nawet bardzo
ali
Sympatyk LeonClub

Auto: Leon BCB

Reklama

Re: Tłumik ULTER do 1.6

Postprzez Buczer » 1 czerwca 2004, 15:22

Ja moge tylko powiedziec, ze mialem w swoim aucie (ale nie Leon) tlumik BosiBossima (tak to sie pisze?) Zaplacilem jakies 3 lata temu 550zl wraz z montazem (wyprzedaz, do mocy 130KM tlumik). Auto wygladalo ladniej, powdojna chromowana koncowka. Problem byl tylko taki, ze latem kiedy sie nagrzal "bass przeradzal sie w nieznosne buczenie" a koncowka, rzadko myta szybko zczarniala :( Wiec dbac trzeba. Bassik byl bardzo ladny, po puszczeniu gazu "basowo strzelal" fajny patent. Ale ja juz sobie odpuszcze...latem dluzsze podroze mnie wykanczaly. Suma sumarum BosiBossima drogie chyba nie jest, a u mnie dobrze spelnilo swoja role (nie rdzewial itd) i mialem wrazenie, ze auto lepiej sie wkreca. Ale to moze subiektywne wrazenie bylo :)

Pozdro i udanego wyboru..bo ja chyba za wiele do tematu nie wnioslem :P
Buczer

Postprzez arra » 1 czerwca 2004, 16:29

Mam aktualnie Ultera. Montowalem w Bielsku za friko (sumaryczny koszt 460PLN). 18 miesiecy gwarancji na tlumik. Mozna wybrac koncowke. Dzwiek jest przyjemny i niezbyt natarczywy dla otoczenia, po kilku tysiacach kilometrow jest tylko nieco glosniej niz jak byl nowy. Troszke wibruja plastiki w kabinie ale to chyba normalne przy niskich tonach. Co do osiagow to trudno myslec o Ulterze inaczej jak w kategorii "tlumik ozdobny", nie wiem czy cos poprawia, czy psuje, sie juz przyzwyczailem ;). Ale jak za taka cene razem z dwoma koncowkami 80mm, chyba nic lepszego nie znajdziesz. Pozdrawiam
arra

Postprzez saszi » 1 czerwca 2004, 19:56

mialem w poprzednim autku tlumik Mebusa (nie Remusa to nie pomylka :-D ) i nie dawal nic oprocz bardzo fajnego basiku w dluzszych podrozach mi osobiscie nie przeszkadzal ale coniektorzy pasazerowie narzekali... cena tego cuda 270 plnow wraz z monatazem dwa lata temu w tym roku sprzedalem go za 150 plnow wiec na pewno nie stracilem a koncoweczka nie sczarniala i teraz prezentuje sie rewelacyjnie (widuje regularnie bo koles do Iby wsadzil) gdyby teraz sypnal mi sie wydech to pewnie bym ten manewr powtorzyl i tez Mebusa :-D
byl Leos, bylo czarne kombi w Tdi bylo biale kombi w Tdi, jest brazowe kombi w dieslu
saszi
LeonClub Team
LeonClub Team

Region: pomorskie
Auto: VW
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez fragles » 1 czerwca 2004, 21:15

To przy normalnym zderzaku bedziesz musiał sporo go wyciać, a poważnie - sprzedaję Ultera od chyba trzech lat i jeszcze nikt nie wrócił z reklamacją na jakość czy dźwięk z wydechu a co waźne Ultery posiadają certyfikat PIMOTu czyli sa legalne i dopuszczone do użytku, odradzam tłumiki WM (Jacky).
fragles
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1.6 8V Signo

Postprzez Tonny S » 2 czerwca 2004, 07:31

fragles napisał(a):To przy normalnym zderzaku bedziesz musiał sporo go wyciać, a poważnie - sprzedaję Ultera od chyba trzech lat i jeszcze nikt nie wrócił z reklamacją na jakość czy dźwięk z wydechu a co waźne Ultery posiadają certyfikat PIMOTu czyli sa legalne i dopuszczone do użytku, odradzam tłumiki WM (Jacky).
Jakie tam sporo chwila strachu i po kłopocie, co najważniejsze można wyciąć idealnie do końcóweczki nie obawiając sie o stuki puki, dodatkowo po kilku km obwódka w wycietym zderzaku sama się skurczy tak o 2 mm i wygląda jak oryginal :D 8)
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Postprzez olin » 2 czerwca 2004, 07:35

ali co do tlumika to nie powiem nic bo zakladalem sama koncowke, a scisle 2 pojedyncze gosc mi przyspawal w firmie ucinajac wczesniej 2 fabryczne do tego doszlo wyciecie spoilera ktore wyszlo bardzo ladnie i plytko tak jak chcialem Co do samej firmy to jedna z lepszych polskich i same dobre opinie slyszalem wszystko wykonane porzadnie bez niedorobek, nawet logo producenta wyryte :wink: przez co wygladaja jak markowe (oczywiscie koncowki z wkladem bo jest duza roznica optyczna) Jako ze mam same koncowki wiec poglos taki sam minimalnie inny Jako ze sam wydech nie przerabiany mam tylko fabryczny nic nie nagrzewa sie u mnie za bardzo i nie zmienia koloru Jednym slowem polecam ta firme 8) p.s. wiem ze obiecalem ci zdjecie ale glowy nie mam do niczego ostatnio :roll:
Only one mandarynka :>
olin
Sport
Sport

Auto: Leon Sport

Postprzez Tonny S » 2 czerwca 2004, 07:59

olin napisał(a):glowy nie mam do niczego ostatnio :roll:
Zapewne nie tą co trzeba myślisz :D :wink:

aliNie zastanawiaj się tylko zakładaj cały końcowy tłumik i zamiast podwójnej końcówki wydechu pomyśl o jednym srednim owalu, bo 2 rurka to strasznie pospolita jest 8)
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Postprzez olin » 2 czerwca 2004, 08:05

bo 2 rurka to strasznie pospolita jest

hehehehe to samo mozna powiedziec o 1 owalnej przynajmniej w naszym klubie :twisted: dla mnie to rzecz gustu :wink:
olin
Sport
Sport

Postprzez Pośpiech » 2 czerwca 2004, 09:53

olin, a co za firma robiła Ci ten zabieg i za ile?
Pzdr
Pośpiech
Pośpiech
FR
FR

Auto: nieLeonowy TDCI

Postprzez Tonny S » 2 czerwca 2004, 10:41

olin napisał(a):
bo 2 rurka to strasznie pospolita jest

hehehehe to samo mozna powiedziec o 1 owalnej przynajmniej w naszym klubie :twisted: dla mnie to rzecz gustu :wink:
To, że wiekszość aut w Clubie ma owalną nie znaczy, że jest taka moda 8) w autach turbo doładowanych ma to duże znaczenie ze wzgledu na dynamike spalin i nie jest to podyktowane tylko i wyłacznie walorami estetycznymi :D w tłumikach z podwójną końcówką mamy do czynienia z 2 komorami w końcowym tłumiku co powoduje znaczne obnizenie dynamiki, w orginalnym tłumiku są aż 3 komory a z pojedyńczą końcówką jedna 8)

Pozdro
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Postprzez olin » 2 czerwca 2004, 12:36

w autach turbo doładowanych ma to duże znaczenie ze wzgledu na dynamike spalin

to akurat ali'ego nie dotyczy dlatego powiedzialem mu ze kwestia gustu 8)
olin
Sport
Sport

Postprzez Tonny S » 2 czerwca 2004, 12:49

olin napisał(a):
w autach turbo doładowanych ma to duże znaczenie ze wzgledu na dynamike spalin

to akurat ali'ego nie dotyczy dlatego powiedzialem mu ze kwestia gustu 8)
Odpowiedz dotyczyła związku z Clubem 8), dynamika spalin wyjasniała tylko zalezność wyboru takiej końcówki :-D
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Postprzez olin » 2 czerwca 2004, 13:19

Pośpiech tu w zielonej taka od tuningu firemka mala ale bardzo dobrze mi to zrobili oczywisce na czas ciecia i spawania odlaczyli elektryke cala do tego konserwacja + malowanie na czarno spawu lacznie z 2 koncowkami 310 zeta
olin
Sport
Sport

Postprzez ali » 2 czerwca 2004, 14:10

Tonny S,
aliNie zastanawiaj się tylko zakładaj cały końcowy tłumik i zamiast podwójnej końcówki wydechu pomyśl o jednym srednim owalu, bo 2 rurka to strasznie pospolita jest

powiem tak, na razie zakładam oba rozwiązania czyli elipsa (owal) i podwójna końcówka. Obie oczywiście proste. Co zadecyduje? na pewno duży wkład w decyzję wniesie moja małżonka :-D bo ona głownie jeździ leonkiem. :cry: ja tylko po pracy i wolne dni. :cry: ale dobry i to :-) :-D

Jeszcze zobacze jaka końcówka. W każdym razie muszę je zobaczyć. Czy aż tak duża jest różnica pomiędzu jedną końcówką a dwoma, wpływajaca na dynamikę spalin? :?: Ja mam tylko 1.6.
lubie leona, nawet bardzo
ali
Sympatyk LeonClub

Auto: Leon BCB

Postprzez Tonny S » 2 czerwca 2004, 16:48

ali napisał(a):Czy aż tak duża jest różnica pomiędzu jedną końcówką a dwoma, wpływajaca na dynamikę spalin? :?: Ja mam tylko 1.6.
Rożnicy nie odczujesz zadnej jedynie w Turbo
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Postprzez olin » 2 czerwca 2004, 17:14

amen :mrgreen:
olin
Sport
Sport

Postprzez cupra 2 » 3 czerwca 2004, 07:28

Tonny S napisał(a):
ali napisał(a):Czy aż tak duża jest różnica pomiędzu jedną końcówką a dwoma, wpływajaca na dynamikę spalin? :?: Ja mam tylko 1.6.

Niezależnie czy benzyna czy diesel?
cupra 2
Sport
Sport

Auto: ALTEA TDI

Postprzez Tonny S » 3 czerwca 2004, 07:37

cupra 2 napisał(a):
Tonny S napisał(a):

Niezależnie czy benzyna czy diesel?
Niezależnie tylko mowa o podkreconych silnikach turbo i wywaleniu kata, na serii też za duzo nie będzie ogólnie to chodzi o to by nie dławić zatkanym wydechem silnika i pozwolić szybciej się wkrecać turbince - najbardziej trafnym rozwiązaniem jest wywalenie seryjnego wydechu i zrobienie nowego od turbo po końcowy tłumik bez katalizatora - wynik najlepszy reszta to sa półśrodki i bardziej chodzi o efekt wizualno-słuchowy niż o zwiększenie osiągów.
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna