przez thomas471 » 27 stycznia 2015, 22:16
Witam wszystkich.
Jestem nowym użytkownikiem tego forum.
Przejrzałem już wiele stron ale nadal nie mogę poradzić sobie z następującym problemem, otóż:
Od 2 lat posiadam Seata Leona. Rok temu zamontowana została instalacja gazowa (ElpiGaz). Niedawno regenerowałem skrzynię biegów (zerwały się nity), po zrobieniu skrzyni wszystko było OK, aż do czasu...
Auto zaczęło się dusić i szarpać podczas ruszania i przyspieszania. Najczęściej występuje to na 1 i 2 biegu. Byłem u mechanika, podłączył komputer który pokazał błąd związany z sondą lambda. Sonda została wymieniona na nową, jednak usterka nie ustała. Dodam, że dzieje się to dość rzadko, ale jak już się trafi to ciężko tym autem jechać, szczególnie w mieście. Dzieję się to zarówno na zimnym jak i ciepłym silniku. Wtedy to auto strasznie się dusi, robi mocne "kangurki", jakby nie dostawał paliwa. Jak już się rozpędzę, włączę 3 bieg i dalej, wszystko jest OK (no może czasem delikatnie szarpnie podczas równomiernej jazdy). Nie chciałbym znowu pchać się w koszta jeśli nie miałoby to nic pomóc. Auto zawsze odpala bez najmniejszych problemów, czy jest mróz czy ulewa. Ostatnio jeżdżę tylko na benzynie, ale to nie ma znaczenia, ponieważ dusi się i na Pb i na LPG. Filtr paliwa wymieniony, świece również przy instalacji gazu. Gdy auto już jest dobrze nagrzane, objawy te występują jeszcze rzadziej. Zastanawiam się nad wymianą czujnika temperatury cieczy, bo to akurat nie jest wielki wydatek. Przewody sprawdzałem w ciemnym pomieszczeniu - nie widać "piorunów". Nie pali mi się żaden check, a komputer żadnych błędów nie pokazuje...
Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję za wszystkie rady!