Hey!
Aby wyłaczyc tymczasowo tylna wycieraczke wypnij z silnika wtyczke, albo wyciagnij bezpiecznik nr 27 z boku deski.
We wtyczce silnika sa 4 styki:
1 - GND masa (brazowy)
2 - WW/53c sterowanie (zielono-czerwony)
3 - INT/Wiper sterowanie (zielono-bialy)
4 - 15 napiecie +12V po zaplonie (czarno-brazowy)
Zasadniczo w grupie VW sterowanie wycieraczki tylnej jest realizowane na 2 przewodach i ma 3 funkcje: 1. Spryskiwacz przedni, 2. spryskiwacz tylny, 3. wlaczenie wycieraczki tylnej (stale lub czasowe).
Zakladamy ze masa i +12V po zaplonie na tylnej wycieraczce sa obecne.
Gdy manetka jest w pozycji 0 na styki 2. i 3. nie jest podawana masa, ani +12V. Pomiedzy stykami wystepuje tylko rezystancja uzwojen silniczka pompki spryskiwacza.
Gdy manetke pociagniemy do siebie na styk 2. podane jest +12V, a na styk 3. masa, powoduje to wlaczenie silniczka pompki w kierunku przednim. Ruch wycieraczek przednich realizowany jest przez przekaznik wycieraczek.
Gdy manetke odepchniemy na pozycje raz od siebie na styk 2. podawana jest masa, na styk 3. nic nie jest podawane, powoduje to prace wycieraczki tylnej.
Gdy manetke odepchniemy na pozycje dwa od siebie na styk 2. podawana jest masa, na styk 3. podawane jest +12V, powoduje to wlaczenie silniczka pompki w kierunku tylnym, jak i prace wycieraczki tylnej.
Zatem styki 2. i 3. sa przedluzeniem stykow silniczka dwukierunkowego pompki spryskiwacza (przedniego i tylnego).
Praca tylnej wycieraczki i spryskiwacza steruje manetka, a nie przekaznik wycieraczek.
Jesli tylna wycieraczka pracuje caly czas, a jej uklad sterujacy nie jest uszkodzony, manetka nie jest uszkodzona, to prawdopodobnie przetarl sie przewod od styku 2. i przywiera gdzies do masy.
Manetka wycieraczek na 0, odpinamy wtyczke od silniczka tylnej wycieraczki, zaplon wlaczony, kontrolka pomiedzy styk 4. i 2. jesli swieci to przywarcie przewodu ze styku 2. do masy.
Jesli nie swieci, to wlaczamy manetke na raz od siebie i powinna swiecic.
Kontrolka pomiedzy styki 2. i 3. manetka raz do siebie lub dwa od siebie kontrolka powinna swiecic, a spryski przedni i tylny pracowac.
Mozesz sprobowac zakleic waskim paskiem tasmy izolacyjnej styki 2. i 3. wlozyc wtyczke i wlaczyc zaplon. Jesli wycieraczka chodzi tylko na masie i +12V tzn. jest uszkodzona, albo elektrycznie uklad sterujacy, albo mechanicznie mechanizm powrotu wycieraczki w pozycje krancowa.
Jak jest u Ciebie? Pozdro Ax!
Grzejnik napisał(a):Witam serdecznie,
Mam problem z moim Leonem 1M1, a konkretnie z tylną wycieraczką. Chodzi o to, że cały czas pracuje gdy tylko przekręcę zapłon mino, na manetce jest wyłączona.
Dodam że pracuje mimo wyciągniętego przekaźnika (377) i odłączonej manetki (przełącznik zespolony). Wymontowałem silnik i sprawdziłem styki oraz poprawiłem luty dla pewności. Sprawdziłem również wiązkę, która idzie do kostki w bagażniku i wszystko jest w porządku. Na kostce od silnika wycieraczek na pierwszym pinie jest ok. 11,5V a pozostałe trzy 0. Po uruchomieniu manetki w tryb pracy wycieraczki na pierwszym pinie jest 11,5V a na pozostałych 1,5V. Dodam jeszcze, że spryskiwacz tylnej szyby działa poprawnie a krańcówka w klapie również działa bo na desce rozdzielczej pali się odpowiednia kontrolka.
Proszę o pomoc bo szału już dostaje.