Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
adam1.9TDI napisał(a):a docisk i tarcza LUKa na sztywnym kole to tez o dziadostwo? Bo kupilem taki zestaw na sztywnym, docisk i tarcza dosłownie nówka wiec mam plan to zakładać u siebie tylko łożysko wyciskowe dokupić nowe z SKF
adam1.9TDI napisał(a):dzisiaj przejechalem sie juz na sztywnym kole. Nie wiem czemu powstaja jakies mity ze kola sztywne psuja szkrzynie. Wad jednomasu narazie nie zauważyłem ale plusów ogrom. Nic nie klekocze/jargocze, pedal sprzegla nie stawia praktycznie oporu.Reakcja na gaz natychmiastowa. Bardzo lekko pracuje padał sprzegła Ruszanie w tym przypadku to czysta przyjemność! Oczywiście ze 2 lata jeździłem na padającym dwumasie wiec moje ekscesy, po zamontowaniu w pełni sprawnego sprzęgła, sa dużo lepsze. Nie słyszę żadnych sprężynek, po naciśnięciu i puszczeniu sprzęgła słychać tylko delikatny szelest niczym letni wiaterek na polanie
adam1.9TDI napisał(a):Dalem za to 200zl(calosc)
adam1.9TDI napisał(a):dzojek218, ja mialem taki przypadek. Na zimnym i na wstecznym to mocno trzęsło silnikiemMiałem poluzowaną tarcze na nitach i zablokowany dwumas w maksymalnym wychyleniu. Wiec zacznij poważnie myśleć o zmianie
dzojek218 napisał(a):adam1.9TDI napisał(a):dzojek218, ja mialem taki przypadek. Na zimnym i na wstecznym to mocno trzęsło silnikiemMiałem poluzowaną tarcze na nitach i zablokowany dwumas w maksymalnym wychyleniu. Wiec zacznij poważnie myśleć o zmianie
A długo tak jeszcze jeździłeś?? Miałeś jeszcze jakieś inne objawy?? czy tylko trzęsło silnikiem na zimnym??
ghul17 napisał(a):ja tez po chipie który zrobiłem mam w planach przejsc na jednomas poki dwumas jeszcze zyje i sprzegło tez pasuje je ratowac. moze sie uda opchnać?
mam za duzo troche nm i jak pełny gaz dam to slizgnie na 4-5 biegu czasem i na 3. powiedzcie mi w czym zestaw jednomasu jest lepszy ze wytrzymuje wiecj nm niz zwykły zestaw, grubosc tarczy? docisk? czemu to sie lepiej "klei"??
w jakich dokładnie modelach aut mozna szukac takiego sprzegła (sharan,polo,fabia,octavia,passat,)? albo dokładniej jakie silniki AGR? 1Z? 2.0 16V benzyna, potrzebuje krótkie info że idąc na szrot mówie że chce zamach z takiego i takiego auta..... i wiem że tam będzie siedział zamach o numerze .....273C
znalazłem zestaw za 300zł nie wiem z jakiego auta po jakim przebiegu (cały zestaw koło zamachowe i sprzegło z dociskiem) chyba sie skusze
SpoON napisał(a):Telepanie się (gruchotanie) na biegu jałowym przy zimnym motorze to jeden z objawów dwumasy... można na tym jeszcze jeździć i jeździć! tyle że wkurza
ja uzylem starych śrub na kleju aerobowym juz w 2autach i bez problemu w kazdym. W jednym 2rok juz ok a u mnie narazie miesiac i tez ok wszsytko.Dymek88 napisał(a):Bede kupywał komplet od VW sharana btb do mojego leona 1.9..ale slyszałem ze są ptrzebne tam dodatkowe sruby... co to za sruby?czy mozemechanik niech sie nad tym zastanawia?
dzojek218 napisał(a):Mam taki mały problem, coraz częściej ale nieregularnie dzieje mi się tak jakby nie wysprzęglało sprzęgło, toczy mi się na jedynce i wcisnę sprzęgło a samochód dalej ciągnie, musze go zadusić hamulcem, co to może być?? zapowietrzone sprzęgło, coś z wysprzęglikiem czy może coś jeszcze innego?? a gdy ruszam to czasami nawet jak bym puszczał nie wiem jak powoli sprzęgło to czuć że lekko szarpie i gdy już ma prawie ruszyć to szarpnie ostro tak jakbym puścił ostro sprzęgło. Napewno wiem że musze wymienić dwumas razem ze sprzęgłem ale to że niewysprzęgla to dziwne jest.
Pochwal się wszystkim gdzie i za ile kupiłeś. To chyba nie tajemnica. Wszyscy przy okazji sprawdzimy elemenateur'adzojek218 napisał(a):elemenateur napisałem Pw
Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 1 gość