Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Dołożenie komputera pokładowego i tempomatu.

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Dołożenie komputera pokładowego i tempomatu.

Postprzez telkom » 12 października 2005, 23:08

Witam. Mam zamiar dołożyc komputer pokładowy do mojego Toledo. Auto fabrycznie niestety go nie miało. Kupiłem zegary z wersji z komputerem i przełączniki wycieraczek i kierunkowskazów. Czy wystarczy to podłączyc i bedzie działać czy tez trzeba cos jeszcze zrobić? Może ktoś to już przechodził?

pozdrawiam.
telkom
Stella +
Stella +

Auto: Toledo 1.8 20V Sport

Reklama

Re: Dołożenie komputera pokładowego i tempomatu.

Postprzez Marcin_TDI » 13 października 2005, 10:51

telkom, ja temat obserwuje bo mam zegary tez przystosowane do komputera i ciekawe czy tylko manetke wystarczy podlaczyc czy co zeby to tuszylo... moze jakies klubowicze strasze z pojeciem sie wypowiedza.
zdradzisz ile dales za manetke ??
http://WWW.SERCE-HELI.PL - zbieramy pieniążki na operację serduszka dla mojej Córki
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Auto: pozyczone

Postprzez dave » 13 października 2005, 11:11

w zegarach jest immo i tu moze byc klopot :|
13,69 et
dave
Sympatyk LeonClub

Auto: V6T+++
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez coolibeer » 13 października 2005, 11:42

chyba juz cos ktos pisal o komputerku na forum wiec wystarczy poszukac

:arrow: viewtopic.php?t=289&highlight=komputer moze to sie przyda
Światło, Scena, Dźwięk...
coolibeer
FR
FR

Region: śląskie
Auto: po leonie...
Silnik: CCSA 1.6

Postprzez telkom » 13 października 2005, 16:56

coolibeer bardzo dziekuję za linka choc widzę, że nikt nie podjął się realizacji pomysłu.
marcinl00 - zegary kupiłem za 138 pln a manetki za 200 pln (komplet prawa z komputerem i lewa z tempomatem plus wiązka tempomatu). Nie mam tych części jeszcze w ręce - czekam na przesyłkę i mam nadzieje, że będą sprawne. Co do immobilizera to raczej sobie poradzę ;), przebieg też zaprogramuje taki jak mam na starym zegarze. Wydaje mi się, że powinno zagrać po samej wymianie tych elementów. co najwyżej brakowac będzie pojedynczych połączeń. ECU ma przeciez wszystkie potrzebne dane i dokonuje obliczeń (po podłączeniu vag mozna np. odczytać ilość litrów paliwa w baku itd.) brakuje tylko wizualizacji tych danych. Jestem dobrej mysli. Przeszedłem już montaż klimatronica w moim aucie które fabrycznie wcale nie miało klimy i od 2 lat wszystko chodzi nienagannie. Jak z tym dałem sobie radę to komputer i tempomat tez opanuję ;)))
telkom
Stella +
Stella +

Postprzez PiotrekS » 13 października 2005, 21:55

PiotrekS
Sympatyk LeonClub

Auto: BVN

Postprzez Barth » 13 października 2005, 22:33

telkom, daj info co i jak po tym zabiegu :) mysle ze nie tylko ty chcialbys poprawic fabryke :)
Powered by CPN
Barth LCT & AA Club Member
Barth
Sympatyk LeonClub

Auto: OOOO

Postprzez telkom » 13 października 2005, 22:56

PiotrekS - serdeczne dzięki za linka!!!! To jest to czego szukałem - pełny opis montażu. Proponuję umieścić to w download'zie.
barth - czekam na części i zabieram się do roboty. Oczywiście napiszę czy wszystko poszło ok czy nie.
telkom
Stella +
Stella +

Postprzez Barth » 13 października 2005, 23:08

telkom, czekamy na jakąs ciekawa opowiesc a jak bedzie fotostory to juz wohgolle bedzie bajerek :)
Powered by CPN
Barth LCT & AA Club Member
Barth
Sympatyk LeonClub

Auto: OOOO

Postprzez Marcin_TDI » 18 października 2005, 21:58

CZ KO3 01 2020 22
4B0 953 503 G

czy takie numery z manetki sterujacej kompem beda pasowaly do LEONka ??
tj od GOLFA IV t amanetka. zegary mam chyba przystosowane do tego wiec mysle ze no problem. Moglbvy ktos te numerki tylko sprawdzic ?? to chyba z ETki...
dzieki z gory
http://WWW.SERCE-HELI.PL - zbieramy pieniążki na operację serduszka dla mojej Córki
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Postprzez Marcin_TDI » 18 października 2005, 21:58

CZ KO3 01 2020 22
4B0 953 503 G

czy takie numery z manetki sterujacej kompem beda pasowaly do LEONka ??
tj od GOLFA IV t amanetka. zegary mam chyba przystosowane do tego wiec mysle ze no problem. Moglbvy ktos te numerki tylko sprawdzic ?? to chyba z ETki...
dzieki z gory. a i czy np w diagtroniku mi to zrobia czy moze cos polecacie w Warszawie ??
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Postprzez telkom » 18 października 2005, 22:15

Tak to ten numer.

Manetka prawa z obsługą komputera ma numer 4B0 953 503 G
natomiast manetka lewa z tempomatem ma numer 8L0 953 513 J (może też występować jako zestaw wraz z wiązką i wtedy ma to numer BEA 300 002).

Z Golfa pasują. Skoda Octavia też ma te same manetki co Leon/Toledo. Jesli ktoś chce kupić nowe to najtaniej u Skody: 226 pln lewa bez wiązki, 327 lewa z wiązką, 357 pln prawa. U Seata 313 pln lewa bez wiązki i 495 pln prawa. Oczywiście używki wychodzą dużo taniej.

pozdrawiam
telkom
Stella +
Stella +

Postprzez Marcin_TDI » 18 października 2005, 22:21

telkom, a gdzie to montuja i ile orientacyjnie to kosztuje ?? trzeba isc z tym schematem do elektryka ?? bo ja sam to sie nawet nie podejmuje ;/
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Postprzez telkom » 21 października 2005, 18:07

Witam ponownie. Mam za sobą część mechaniczną i część elektryczną. Pozostała do zrobienia część diagnostyczna - to znaczy adaptacja komputera VAGiem i dopiero wtedy będę wiedział czy działa. Na wstępnie zaznaczam, że korzystałem z instrukcji montażu tempomatu i montażu komputera MFA, które są dostępne w dziale Download. WIELKIE DZIEKI DLA "MenIB" ZA POMOC!! Opisze tu kilka problemów i zostawię kilka porad:
1. Przy zakupie nowego licznika z funkcją komputera warto wiedziec jak rozpoznać czy ma tą funckję. Różni się tylko wyświetlaczem. Trzeba popatrzeć pod odpowiednim kątem na wyswietlacz pod obrotomierzem tak aby było widać segmenty wyświetlane. Musi miec tylko jeden wiersz cyfr (większa niż dotychczas wysokość). Dodatkowo widać takie segmenty jak l/100km. Warto kupić licznik ze znanym kodem pin immobilisera.
2. Przy zabudowie MFA warto pomyśleć od razu o tempomacie bo to ta sama robota w środku auta (dla tempomatu dodatkowo jeszcze demontaż wycieraczek i podszybia). Warto więc kupić manetkę prawą i lewą (z kompem i z tempo - numery już podawałem). Pamietac należy że do tempomatu potrzebujemy wiązkę (sprzedają zestawy). Do komputera trzeba tylko dołozyć 4 przewody do istniejącej już złączki.
3. Aby podmienić licznik musimy znac kody PIN immo zarówno nowego jak i starego licznika. Kod ze statego licznika miałem podany na zawieszce do kluczy wydanej przy zakupie samochodu. Jest ukryty pod czarną "zdrapką" na naklejce. Odczytanie kodu z nowego licznika musiałem zlecić fachowcowi. Zaprogramował też przebieg [km] w nowym liczniku. Ta usługa trochę kosztuje - dlatego warto kupic licznik już z kodem.
4. Przy podpinaniu przewodów do złączek licznika nie trzeba jakichkolwiek konektorów. Po otwarciu złączek przewody wciska się w istniejące piny (bardzo łatwo).
5. Wiązka do tempomatu miała inne kolory przewodów niż w intrukcji (bo była z A3). Podaje więc numery pinów a nie kolory (numery są na wtyczkach):
pin w tempomacie//pin w czarnej złączce
7 i 4 (zmostkowane) //3
2 // 1
5 // 9
3 // 2
6 podłaczyć do bezpiecznika nr 5 (7,5A) do niebiesko-czarnego przewodu

6. I niespodzianka: SILNIK AGN NIE MA WYPROWADZONEJ CZARNEJ WTYCZKI Z ECU (JEDNOSTKI STRUJĄCEJ). JEŚLI CHCEMY PODŁACZYĆ TEMPOMAT TO PRZEWODY MUSIMY PROWADZIĆ WPROST DO KONEKTORA NA ECU. Z tym na razie się wstrzymałem.

Na razie to tyle. Jak zrobię adaptacje to napiszę czy wszystko działa. pozdrawiam
telkom
Stella +
Stella +

Postprzez Tonny S » 21 października 2005, 19:27

telkom napisał(a):6. I niespodzianka: SILNIK AGN NIE MA WYPROWADZONEJ CZARNEJ WTYCZKI Z ECU (JEDNOSTKI STRUJĄCEJ). JEŚLI CHCEMY PODŁACZYĆ TEMPOMAT TO PRZEWODY MUSIMY PROWADZIĆ WPROST DO KONEKTORA NA ECU. Z tym na razie się wstrzymałem.
O tym juz byla mowa - tylko tdi i 1.8vt to maja i tam wystarczy pociagnac tylko jeden kabelek do kostki zamiast kupowac cala wiazke i prowadzic nowe kable do ECU.

BTW bylo by extra jak bys opis uzupelnil zdjeciami - napewno pomoglo by to przyszlym majsterkowiczom.

BTW2 :brawo: :brawo: :brawo: za przecieranie szlakow.
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Postprzez Marcin_TDI » 22 października 2005, 00:16

telkom, jezeli spojrze na ten wyswietlacz pod obrotami i sa tam te oznaczenia
telkom napisał(a): l/100km
to 100% ze sa to zegary przystosowane do komutera ?? bo ja lada moment musze wiedziec a bylem w diagtroniku i powiedzieli ze nie sa pewni ale vhyba tak. mowili zebym podjechal z jakims innym leonem juz z kompem i zczytaja jakies dane i mio wgraja identyczne.
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Postprzez PiotrekS » 22 października 2005, 08:07

Tonny S, u mnie nie bylo wiazki i u Staszka20vt tez, ja prowadzilem przewody do ECU, oj pamietam jaka to byla zabawa z wyciaganiem go i wpinaniem w odpowiednie piny :wink:

Z tego co pamietam to chyba wszystkie tdi mialy instalacje (procz jednego przewodu). Marcin1.8t tez chyba robil instalacje
PiotrekS
Sympatyk LeonClub

Auto: BVN

Postprzez telkom » 22 października 2005, 14:51

No i chodzi!!! ;))) Wreszcie. Ale nie poszlo łatwo. Po podłączeniu VAGa robiliśmy zgodnie z instrukcją i przy próbie wejścia na kanał 50 zawsze wywalało błąd (kanał niedostępny). Kolejny raz jednak pomógł mi MenIB (ukłony w jego kierunku po raz kolejny). Okazało się, że to nie jest immo III generacji tylko II a do tego jest inna procedura. Immo III generacji jest podobno w autach Seata po 2002 roku. Co jeszcze warto wiedzieć? Po założeniu nowego licznika są od razu dostępne funkcje komputera. Nie mozna jednak zresetować spalania itd. Dopiero po przejechaniu kilkuset metrów wszystko zaczęło działac poprawnie. Następna rzecz to kontrolka nie zapiętych pasów. Nie miałem jej do tej pory. Teraz włącza się po przekręceniu kluczyka i świeci kilka sekund niezaleznie od tego czy mam zapięte pasy czy nie. Nie mam zapewne czujników w zamkach pasów ;) Domyślam się że tą funkcje można jakoś wyłączyć. Zauważyłem tez że wskazania prędkościomierza nie sa prawidłowe. Vmax to 180 km/h przy 6500 rpm na V biegu. Przy tej prędkości obrotowej wskazanie powinno wynosić jakieś 225 km/h (tak było do tej pory). Dowiedziałem się, że trzeba zrobić adaptację licznika tak aby pasował do wersji silnikowej, skrzyni biegów i pozostałego wyposażenia auta (VAG: 17 instrumenty, 7 kodowanie).

Pozdrawiam.

[ Dodano: Sob 12 Lis, 2005 ]
Niestety prędkościomierz nadal nieprawidłowo wskazuje. Próbowałem zmienić kodowanie licznika. Kod ma 5 cyfr. W przypadku mojego auta kod pownien być 04142. Niestety licznik nie przyjmuje takiego kodu. Pierwsze trzy cyfry OK ale potem akceptuje tylko 36 lub 06. Czy ktos się spotkał z takim problemem? Może ktoś wie jak to rozwiązać?

Pozdrawiam
telkom
Stella +
Stella +

Postprzez Marcin_TDI » 16 lutego 2006, 19:19

telkom napisał(a):Tak to ten numer.

Manetka prawa z obsługą komputera ma numer 4B0 953 503 G
natomiast manetka lewa z tempomatem ma numer 8L0 953 513 J (może też występować jako zestaw wraz z wiązką i wtedy ma to numer BEA 300 002).

odgrzewam kotleta i znalazlem pewna niescislosc - manetka do leona prawa z komputerem ma 4B0 953 503 H - rozni sie to tym ze koncowka G jest do toledo i nie obsluguje tylnej wycieraczki. tempomat zgadza sie oczywiscie :mrgreen: kupilem od kolesia przez przypadek na allegro zestaw manetek za 30 zl :mrgreen: :mrgreen: - prawa z komputerem ale lewa bez tempomatu. teraz szukam wlasnie numeru 8L0 953 513 J lub BEA 300 002 . czy ta wiazka to jest niezbedna. na allegro widze ogloszenia ze jest kpl (2 manetki) z kostka i wiekszosc bez. moze nie musi byc wcale jej kostki - wie ktos jak to z tym jest ??
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Postprzez Tonny S » 16 lutego 2006, 19:40

marcinl00 napisał(a):czy ta wiazka to jest niezbedna. na allegro widze ogloszenia ze jest kpl (2 manetki) z kostka i wiekszosc bez. moze nie musi byc wcale jej kostki - wie ktos jak to z tym jest Pytajnik

Do tempomatu w TDI nie potrzebna.
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Postprzez telkom » 16 lutego 2006, 23:01

marcinI00 pytasz o kostkę do tempomatu czy o kostkę do komputera? Do komputera nie musisz mieć kostki bo ta którą masz ori ma miejsce na konektorki dla komputera. Jeśli zaś pytasz o tempomat o bez kostki się raczej nie obejdzie....
TonnyS - dlaczego w TDI nie potrzeba??? Kostkę do manetek (moim skromny zdaniem) potrzeba w każdej wersji. Natomiast kostka pomiędzy kabiną pasażerską o przedziałem silnikowym nie we wszystkich wersjach jest potrzebna.
telkom
Stella +
Stella +

Postprzez Grześ » 16 lutego 2006, 23:06

nieby w tdi powinna byc instalacja do tempomatu ale nie wiem czy nie bedziesz musial dokupic przejsciuwki aby to wszystko połączyc 8L0972980 w skodzie 35 zł ale moge sie mylic ?????
jak nie bedzie wiazki a bedziesz montował to zrób kilka zdjec bo tez mnie to czeka

MFA juz podłączylem( nie obeszło sie bez pomocy i w moim przypadku instrukcja do instalacji na nic sie zdała imo 3 generacji u mnie zastrajkowało ) i nie obeszło sie bez komplikacji ale dziala swietnie szczególnie ze udało mi sie złatwic zegary od topsporta
telkom, w moim przypadku wag odrzucal wszystko od poczatku, trzeba było przepisac recznie czesc danych ze starych zegarow do nowych ( nr identyfikacyjny kluczyki przebieg a co jeszcze to nie wiem bo niestety nie ja to robiłem )

Ps wielkie dzieki MenIB i Unitronic

Jezeli ktos planuje zamontowac sobie MFA to przy kupnie niech sprawdzi jaka wersja immo jest w aucie i nowych zegarach 2 czy 3 ( 2 nie nie przechowuje w swojej pamieci nr identyfikacyjnego pojazdu a co za tym idzie nie komunikuje sie z komputerem w celu weryfikacji i poprawnej pracu immo , przełozenie zegarow z immo 2 do 3 generacji jest ogromnie kłopotliwe lub wogle nie mozliwe , choc moze dobry elektronik mogłby sobie z tym poradzic ale $$$$ ) Koniecznie kupujcie zegary z kodem immo bo wtedy jest latwiej i $$$

jezeli napisalem cos nie tak to poprawcie
Grześ
TopSport
TopSport

Auto: BFH QUATTRO

Postprzez telkom » 16 lutego 2006, 23:20

Tempomat:
manetka, kostka podpinająca do manetki, przewody, kolejna kostka dwuczęsciowa pomiedzy kabiną a silnikiem (mozna ją pominąć i po prostu poprowadzic przewody dalej), moduł ECU
MFA:
manetka, kostka podpinajaca (ta sama w wersji bez i z MFA tylko inna ilość konektorów), zegary (wpinamy się w kostki zegarów bezproblemowo - są wolne konektorki tylko wsunąć przewody)

.... dodam jeszcze do tego żeby zwrócic uwagę na numer zegarów z MFA (zalecam zgodną wersję silnikowa). I nie chodzi tutaj o zakres prędkościomierza czy obrotomierza ale o KODOWANIE. Są zegary w których nie da się zmienić kodowania rodzaju silnika czy tez skrzyni biegów i wskazania prędkości są nieprawidłowe. Sam się nadziałem.
telkom
Stella +
Stella +

Postprzez Marcin_TDI » 16 lutego 2006, 23:50

wiec Panowie u mnie jest tak ze ja mam zegary ori w leonie i jak sie spojrzy pod katem to widac te cyferki od komputera pokladowego l/100km itd a manetki mam odziwo bez sterowania komputerem :| zapewne handlarz od ktorego kupilem cos wykombinowal z nim. mam nadzieje ze komputer zadziala i nie trzeba chyba bedzie kombinowac z kodem czy immo czy czymkolwiek innym, czy sie myle :?: do tych zegarow teraz co mam tez nie mam tego kodu. a co do tempomatu to juz nie wiem czy ma byc ta kostka czy nie... znalazlem cos takiego :
:arrow: http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=87301761

i cos takiego

:arrow: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=86395113

mam tez okazje kupic duzo taniej sama manetke od tempomatu ale wlasnie bez nieszczesliwej kostki i co zrobic mam ?? prosze o rade

i jeszcze teraz sie przyjrzalem dobrze i w tym drugim linku facet ma ta kostke zupelnie odpieta od manetek - domniemam ze wlasnie ta kostke wpina sie do tej plastikowej obudowy manetki...... bo zadne kable nie wystaja z tej obudowy takze jest to oddzielna czesc :?: mozna to dokupic oddzielnie ?? bo tu gos ma drogo strasznie. juz mam w domu manetke od kompa bez zadnych kabli i kostek a mam na oku za 100zl manetke od tempomatu ale bez tej kostki i musze sie jeszcze do tego szybko zdecydowac czy ja biore. ogolnie nie mam pojecia o tym wiec tak tylek zawracam zebym nie sprzedawal potem tego sam.
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Postprzez telkom » 17 lutego 2006, 00:10

marcinI00 - na obydwu linkach manetki są OK - takie jak mają być. Na tym drugim linku masz dodatkowo kostkę do tempomatu bez której (moim skromnym zdaniem) się nie obejdziesz. A co do tego że masz zegary z komputerem a nie masz manetek... hmm. Wyjścia są dwa: albo wymienili manetki bo były np. uszkodzone i wtedy masz po problemie bo cała instalacja MFA juz będzie w aucie ... albo wymienione są zegary. I tu Cię zmartwię: wymiana samych zegarów jest często praktykowana przez nieuczciwych handlarzy. Montują zegary z mniejszym przebiegiem....
telkom
Stella +
Stella +

Postprzez Marcin_TDI » 17 lutego 2006, 00:15

bardzo mozliwe ze tak jest ale moje auto ma na 100% cofniety licznik. mam problemy nawet z godzina i temperatura - bo jak spadnie m i ponizej 4C to juz godziny nie moge zobaczyc ktora jest a w lato temperatury dla odmiany :twisted: takze jest cos pogibane z tym. tylko kurcze itytuje mnie ta kostka od tempomatu... mam racje ze to sie wpina ta kostke bezposrednio w plastikowa obudowe ?? czy odwrotnie - z zegarow wystaje wiazka zakonczona kostka ?? i tak jak pisalem juz - mam w domu maneteke ze sterowaniem komputera ale brakuje mi drugiej :-| i czy sama kostke potem gdzies dostane jak kupie tempomatowa manetke samą ??
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Postprzez telkom » 17 lutego 2006, 00:30

Ale mieszasz ;) Kostke o której mówimy (kostka tempomatu) wpinasz do manetki. W manetce z tempomatem są dwa gniazda - duże i małe. Ta kostka wchodzi do małego gniazda. Kabelki z tej kostki nie biegną do zegarów tylko do ECU i 1 do skrzynki bezpiecznikowej.

Do komputera nie potrzebujesz nowej kostki. Możesz przerobić istniejącą. Kostka komputera jest w każdej wersji (z kompem i bez) tylko, że nie ma wykorzystanych wszystkich połaczeń. Kostka ta ma 6 miejsc na konektory (inaczej miejsce na podpięcie 6 kabli). Musisz zamontowac w niej kolejne konektory wraz z kabelkami.
telkom
Stella +
Stella +

Postprzez Marcin_TDI » 17 lutego 2006, 00:33

czyli musi byc ta kotka... :-D teraz musze zbadac czy jest np w ASO dostepna albo mi ten facet ja sprzeda :twisted: :twisted:
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Postprzez DWitek » 17 lutego 2006, 07:42

marcinl00 napisał(a):czyli musi byc ta kotka... :-D teraz musze zbadac czy jest np w ASO dostepna albo mi ten facet ja sprzeda :twisted: :twisted:

Jak umiesz posługiwać się lutownicą, to nie musi być. Lutujesz przewody, zalewasz siliconem. Jak masz możliwość kupna dużo taniej bez przewodów, to bierz. Jak różnica jest nieduża, to lepiej weź z przewodami - mniej roboty.
DWitek
Sympatyk LeonClub

Auto: Leon ASV

Postprzez Tonny S » 17 lutego 2006, 07:46

telkom napisał(a):kostkę do tempomatu bez której (moim skromnym zdaniem) się nie obejdziesz.
Wogóle nie potrzebne w TDi
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Postprzez Grześ » 17 lutego 2006, 08:50

tak jak pisze Tonny S, najlepiej sprawdzic to nic nie kosztuje a mozna obejsc sie bez zbednych kosztow , w tym celu nalezy zozkrecic dolna czesc deski i obudowe kierownicy

marcinl00, kostke do tempomatu mozna spokojnie dokupic po kupnie manetki ( ja za obydwie manetki <komp i tempomat>dalem 150 a na allegro widzialem za 120 choc teraz nie moge znalesc , kostka o krora pytasz mozna zaadoptowac z wiazki elektrycznej drzwiowej podpiecie elektrycznego lusterka lub w aso skoda 8L0972980 35 zł , najlepiej kupic cala wiazke elektryczna drzwi np golf bora leon toledo octawia jakas uzywanaa to bedziesz mial wszystko : kable kostke , wiazka przy dobrym zakupie 50 zł

Co do MFA i twojego licznika to cos dziwnego nie wiem poco ktos zadawał by sobie tyle trudu z przekladaniem licznikow skoro przebieg mozna cofnac nawet nie dotykajac sie do zegarow , handlarz nie zadawał by sobie tyle trudu nie oplacalne , pozatym po podlaczeniu licznika zMFA od razu widac jego dzialanie tzn zwykły licznik pokazuje temperature i godzine ten z kompem tylko jedna opcje np : godzine (tak jest w licznikach z immo3) najlepiej wyjmij licznik i sprawdz jego nr katalogowy
PS rozkrec obudowe kolumny kierownicy moze strczy kabli aby podpiac je do drugiej manetki z kompem i bedziesz wiedzial czy zeczywicie masz MFA choc niestety szczeze w to watpie (jak masz ta manetke z kompem to sa dwa wpiecia to mniejsze odpowiada za sterowanie kompa jezeli sa wszystkie 6(piny od 1 do 4 odpowiadaja za kompa ) przewodow z pinami to znaczy ze kable masz poprowadzone , oczywiscie mowa o przewodach w kostce w samochodzie
Grześ
TopSport
TopSport

Postprzez Marcin_TDI » 17 lutego 2006, 09:56

wlasnie tak mam ze pokazuje mi tylko 1dna informacje, np godzine albo temperature... w diagtroniku byl podpiety jakis tester zegarow pod zlacze diagnostyczne i po kolei sprawdzane funkcje. widzialem ze sie normalnie podswietlalo l/100km i te bajery, nawet byla jakas antenka (Tora mowi ze to Leon sie laczy chyba z madrytem i aktualizuje godzine) niestety nie dziala to u mnie tez ;/ . ogolnie zegary to sa te ale byl tez problem bo cos dzialo sie dziwnego - kanal jest niedostepny czy jakos ;/ powiedziano mi tez zebym najwyzej przyjechal z innym Leonem TDI z takimi zegarami to zgraja te sterowniki z tego dzialajacego i wrzuca je do mnie i tylko manetki podepna i bedzie git :-D no i mam taka nadzieje
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Postprzez telkom » 17 lutego 2006, 10:15

TonnyS - możesz sprecyzowac dlaczego "wogóle niepotrzebne w TDI"?
telkom
Stella +
Stella +

Postprzez Grześ » 17 lutego 2006, 10:22

no to masz mfa wbudowane i mozliwe ze ktos sie bawil w kosci pamieci ktora znajduje sie pod silniczkiem predkosciomieza , u mnie tez trzeba było weryfikowac ta pamiec ale z tego powodu ze nowe zegary nie chcialy przejac ustawien z kompa silnika nawet po wpisaniu potrzebnych kodow , robiłem to w unitronic ale mysle ze diaktronic tez sobie z tym poradzi

PS odezwij sie do MenIB, on sie tym zajmuje moze i ma zgrana pamiec zegarow np moich ale to ci nie bedzie pasowało :-( , tylko koniecznie zebys podał mu ner silnika i generacje immo , jestem ciekaw czy ktos ci udostepni swoj licznik ??

sprobuj rozebrac osłone kierownicy i podpiac nowa manetke a kompem bez zdejmowania sterej jzeli tak sie da mysle ze powinienes miec mozliwos sterowania mfa chociaz na postoju bedzie wiadomo czy licznik dzial , ewentualnie przejedz sie po placuu powinno zaczac dzialc :-D
Grześ
TopSport
TopSport

Postprzez Tonny S » 17 lutego 2006, 10:58

TonnyS - możesz sprecyzowac dlaczego "wogóle niepotrzebne w TDI"?
Bo po co jak całość można zastąpić standartowa kostką i dołożeniem jednego dosłownie jednego kabelka - kabelek nie kosztuje nic poza chwila na jego montaz, wiadomo ori wtyczka to ori ale jak jej nie ma to swiat sie nie zawali.

Pozdrawiam
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Postprzez telkom » 17 lutego 2006, 11:58

Tonny S. Mówisz chyba o kostce pomiędzy kabiną a przedziałem silnika - tu się zgodzę, mozna nawet wcale nie dawać kostki tylko przeciągnąc kabelki. I zgadzam się, że w TDI (nie wszystkich) brakuje tylko jednego kabelka w wiązce od tej właśnie kostki do ECU. Ale czym zastąpić kostkę przy manetce - a o niej tu mowa. Jest dosyć specyficzna. Przyznaję - nie grzebałem w TDI przy tempomacie i mogę być w błędzie ale jakos nie daje wiary że cała instalacja już jest łącznie z tą kostką manetki. Jeśli się mylę to mnie popraw.
telkom
Stella +
Stella +

Postprzez Tonny S » 17 lutego 2006, 12:34

telkom napisał(a): Jest dosyć specyficzna. Przyznaję - nie grzebałem w TDI przy tempomacie i mogę być w błędzie ale jakos nie daje wiary że cała instalacja już jest łącznie z tą kostką manetki. Jeśli się mylę to mnie popraw.
Okej sprawa wyjasniona powaliły mi sie kostki i masz racje kazda manetka potrzebuje tej kostki, bo inaczej jest rzezba - nie zakumałem o ktora chodzi. :oops:
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Postprzez uki » 17 lutego 2006, 15:48

Panowie ja poszukuje takie zegary. Z MFA do ALH i teraz pytanie: Gdzie je najłatwiej znaleźć?
uki
Sport
Sport

Auto: O2BKD V50

Postprzez Tonny S » 17 lutego 2006, 19:45

uki, a ja mam pytanie kiedy do nas dolaczysz ?? ;-) :mrgreen:

Pozdrawiam
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Postprzez Grześ » 17 lutego 2006, 20:02

uki, to niestety nie takie proste ja swoje znalazłem na niemieckim ebay chyba nie ma reguły musisz szukac wszedzie gdzie sie da

Obrazek
Grześ
TopSport
TopSport

Postprzez telkom » 17 lutego 2006, 21:07

ALH to diesel...... mam na zbyciu zegary MFA ale nie do diesla. Szukaj na Allegro - dosyc często się zdarzają.
telkom
Stella +
Stella +

Postprzez nixu » 18 lutego 2006, 01:12

Grześ napisał(a):uki, to niestety nie takie proste ja swoje znalazłem na niemieckim ebay chyba nie ma reguły musisz szukac wszedzie gdzie sie da

[url=http://img135.imageshack.us/img135/6126/biaezegary1po.th.jpg]Obrazek[/URL]

Grześ - piękne, bo ori :!: :wink:
nixu
Sympatyk LeonClub

Auto: IX

Postprzez telkom » 28 marca 2006, 09:29

Witam ponownie. Kontynuacja problemów. Jak już pisałem wcześniej komputer działał jako tako prawidłowo jednak nie pasowały same zegary bo wskazywały nieprawidłową prędkość. Wieć co do MFA to czekam na inne zegary.
Ale na tym problemy sie nie kończą ..... . Wyprowadziłem wiązkę do tempomatu. Wszystko na ori częsciach, kostkach, pinach. Wpiąłem się wprost do ECU i ...... klops, nie działa. Po wpisaniu loginu 11463 odpowiedź brzmi "sterownik nie akceptuje tego loginu". I działać nie będzie. Ci co mają TDI nie spotkają tego problemu - w każdym (teoretycznie) po dołożeniu manetki i instalcji bedzie działac tempomat. W benzynie już nie .... . Okazuje się, że ETKA rozróżnia ECU dla wersji zwykłej i z tempomatem. Dla przykładu:
Silnik AGN, ECU zwykły 06A 906 018 GC, a z CCSem 06A 906 018 GD
Silnik AKL, ECU zwykły 06A 906 019 BR, a z CCSem 06A 906 019 CN
Tak więc nie jest to takie proste jak w instrukcji na forum. Oczywiście można wymienić ECU - tylko nie dam gwarancji, że na tym się skończy. Może jeszcze brakować wyłącznika na pedale sprzęgła i może czegoś jeszcze.
Tak więc tym razem "grzechotniki" TDI górą ;) Aha - jeśli komuś udało się dołożyć CCSa do benzyny - to proszę o wypowiedź.
telkom
Stella +
Stella +

Postprzez DWitek » 28 marca 2006, 10:24

Po uruchomieniu VAG-COM'a i podłączeniu się z 01-Engine w okienku: Component powinna być gdzieś pod koniec (nie pamiętam dokładnie) literka G, oznacza to, że CCS jest aktywny. Jeśli jej nie ma to dokonujemy aktywacji wspomnianym wcześniej Login'em. Jeśli po aktywacji się nie pojawi, oznacza to prawdopodobnie brak zaimplementowanej funkcji w oprogramowaniu ECU. Może ew. pomóc wymiana ECU lub ew. jego zflaszowanie, o ile to możliwe, na inną wersję. Popytaj Masters'a, może będzie wiedział.
DWitek
Sympatyk LeonClub

Auto: Leon ASV

Postprzez Grześ » 28 marca 2006, 10:43

telkom, tez to kiedys znalazłem w etosie ale teraz juz nie moge nie wiem czemu gdzie to dokladnie jest ? http://www.vagcat.com/

wydaje mi sie ze nie ma co zmeniac ECU tylko go zflaszować
jeszcze nie instalowalem tempomatu ale manetke mam zamontowana
Grześ
TopSport
TopSport

Postprzez telkom » 28 marca 2006, 11:46

Grześ - szukaj w ETKA a nie w ETOS. Flash - łatwo powiedzieć ........
telkom
Stella +
Stella +

Postprzez Grześ » 28 marca 2006, 12:02

nie mam Etki :cry: tylko etosa cos tam znalazłem ale mało moze uda mi sie załatwic etke
Grześ
TopSport
TopSport

Postprzez telkom » 9 sierpnia 2006, 15:06

Kontynuując temat. Udało mi się zakupić zegary dokładnie takie jakie wskazywała ETKA dla mojego samochodu (dla niezorientowanych - najlepiej wyszukiwać wpisując numer VIN samochodu a potem wybierając odpowiedni podzespół). Po zamontowaniu i przetestowaniu moge powiedzieć, że MFA działa poprawnie i wszystko jest OK. Tak więc przez tym modzie trzeba zadbać o właściwy numer zegarów. Z tempomantem na razie nic nowego.
telkom
Stella +
Stella +

Postprzez Grześ » 9 sierpnia 2006, 17:16

telkom, gatuluje wytrwałosci w poszukiwaniach i pomyslnego zakonczenia sprawy
Grześ
TopSport
TopSport

Postprzez telkom » 9 sierpnia 2006, 23:43

Dzięki Grześ. Kosztowało wiele poszukiwań ale było warto ;) choćby dla własnej satysfakcji. W razie pytań piszcie na georgo@interia.pl pomogę jeśli będę potrafił.
telkom
Stella +
Stella +

Następna strona

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne