Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Sportowy wydech, a gwarancja cupra 280km

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias.....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Sportowy wydech, a gwarancja cupra 280km

Postprzez Bart_orange » 9 października 2015, 19:21

Witam. Czy ktoś orientuje się, czy zamontowanie sportowego wydechu skutkuje utratą gwarancji, czy też nie ?
Bart_orange
Stella
Stella

Region: wielkopolskie
Auto: leon cupra
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Reklama

Re: Sportowy wydech, a gwarancja cupra 280km

Postprzez Sebool2006 » 9 października 2015, 20:45

Jak montujesz inny wydech to tracisz tylko gwarancje na wydech reszta nie zostaje utracona
Było niebieskie 1M 1.8 AGN 125km
Poszła całka w czarne 1P FR 2.0 BWA TFSI 2++ :(
Jest biturbo ;)
Sebool2006
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Auto: Leon FR

Postprzez Bart_orange » 9 października 2015, 22:05

Czyli gwarancja na auto nie jest ogółem, a na poszczególne części ? Jeżeli tak to byłoby super, gdyż chciałbym zamontować jakiegoś sporta, przy okazji może ktoś poleci jakiś fajny wydeszek bądź firmę specjalizującą się w produkcji wydechów na zamówienie ?
Bart_orange
Stella
Stella

Postprzez Pik » 9 października 2015, 23:10

Bart, nie bądź naiwny. Nie ma znaczenia, co ktoś napisze na forum. Ważne jak do sprawy podejdzie gwarant. Nawet w samochodach bez takich ingerencji trudno nieraz wyegzekwować świadczenia gwarancyjne. Praktyka jest taka że jeśli pojawi się pretekst aby odrzucić roszczenie, to tak właśnie będzie. Dochodzenie swoich praw oczywiście jest możliwe, ale jest kosztowne i czasochłonne, a efekt niepewny. Np awaria silnika, wydech miał na to wpływ czy nie? Może być tyle opinii, ilu rzeczoznawców.
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Auto: Cupra 5F MY16

Postprzez maciek89 » 9 października 2015, 23:15

Gdyby nawet się coś stało z silnikiem to można podmienić z powrotem na ori bez śladu.
maciek89
Cupra
Cupra

Auto: Cupra 280 MY16

Postprzez Pik » 9 października 2015, 23:19

Można, ale to jest oszustwo. Podobnie jak np usuwanie boxa itp itd. Działanie nie tylko moralnie wątpliwe, ale podpadające pod wyłudzenie w skrajnym przypadku.
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Postprzez maciek89 » 9 października 2015, 23:24

Wyłudzenie? Przecież tłumiki nie wpływają na pracę silnika. Jesteś prokuratorem Plk? ;)

Ja jestem trochę w kropce, bo wydech w Cuprze obcina moc przez zwężki i brzmi w porównaniu nawet z GTI mega słabo (o R nie wspominam), więc to element, który chcę zmienić i już się ustawiłem na grudzień na custom, ale jednak ta gwarancja by się przydała. Wszystkie znaki na niebie wskazują na to, że nie ma to znaczenia w przypadku gwarancji na auto. Zadzwonię jutro do mojego sprzedawcy, albo napiszę, żeby mieć ewentualny dowód, czy wpływa to na gwarę, czy nie.
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez Pik » 9 października 2015, 23:36

Wyłudzenie? Przecież tłumiki nie wpływają na pracę silnika. Jesteś prokuratorem Plk?
Nie będę polemizował, zresztą nie chodzi mi akurat o kwestie stricte techniczne. Silnik to tylko przykład, ale źle zamontowany wydech może np spowodować uszkodzenia podwozia, albo nawet pożar... :-P

A gwarantem jest importer a nie sprzedawca, także nawet jak uzyskasz zgodę sprzedawcy, to w przypadku problemów nie załatwia to sprawy, no chyba że sprzedawca weźmie ewentualne koszty na siebie.
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Postprzez Bart_orange » 10 października 2015, 13:00

Pik napisał(a):Bart, nie bądź naiwny. Nie ma znaczenia, co ktoś napisze na forum. Ważne jak do sprawy podejdzie gwarant. Nawet w samochodach bez takich ingerencji trudno nieraz wyegzekwować świadczenia gwarancyjne. Praktyka jest taka że jeśli pojawi się pretekst aby odrzucić roszczenie, to tak właśnie będzie. Dochodzenie swoich praw oczywiście jest możliwe, ale jest kosztowne i czasochłonne, a efekt niepewny. Np awaria silnika, wydech miał na to wpływ czy nie? Może być tyle opinii, ilu rzeczoznawców.

Dokładnie też tak myślałem... wiec wyba odpuszcze ingerencje

-- 10 października 2015, 14:00 --

Maciek, tłumiki wpływają na prace silnika, przecież jak zamontujesz sporta to CI podniesie moc o kilka kucy oraz moment który w przypadku cupry z dsg i tak jest na granicy, wiec jak sie skrzynia sypnie albo walnie coś w silniku to serwis moze stwierdzic ze to własnie przez sportowy wydech który wysilił bardziej motor, a co do ori wydechu to niesądze zebo obcinał moc, baaa, czytałem w necie, nie wiem, czy nawet tu na forum mi sie to nie mignęło ze w kilku przypadkach na hamowni wyszło wiecej kucy niz podaje producent. Ja swojego leona jade hamować za tydzien i zobaczymy co wyszło :)
Bart_orange
Stella
Stella

Postprzez maciek89 » 10 października 2015, 13:47

Bart to nie tłumiki, tylko większa średnica rur / eliminacja zwężek daje większą moc o tych kilka KM. DSG jest niby do 350 Nm, a seria i tak zawsze wypluwa wyraźnie więcej, czyli idąc tym tokiem myślenia fabryczne auto powinno stracić gwarancję?

W każdym razie co do wydechu to gdyby się coś sypnęło, a ktoś w ASO odnotowałby podczas przeglądu, że catback jest nieoryginalny to może to rodzić problemy. Trzeba by przed zamontowaniem mieć na papierze oficjalne stanowisko Seat Polska na taką modyfikację.
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez ptaku » 12 października 2015, 02:46

Jestem na tym samym etapie szukania informacji odnosnie gwarancji napisalem do kulku aso i dostalep odpowiedzi ze przy wymianie catbacka trace gwarancje na wydech ale jesli cos sie wysra w silniku to obwinia za to wydech itd. Napisalem tez do Skoda Polska w tej sprawie jak wyglada sprawa gwarancji bo przesiadce z Mk6 GTI na Superba 2.0tsi 280 bede chcial zeby cos tam mi mruczalo :)
ptaku
Stella +
Stella +

Auto: VW Golf 7 R Variant
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Radzi89 » 28 grudnia 2015, 13:17

Cześć wszystkim,

Powoli rozglądam się za cat-backiem do mojej Cupry. Do wakacji chciałbym coś już kupić. Niestety póki co znalazłem dwa noname i układ od Milteka. Czy ktoś znalazł coś ciekawego ? Może ktoś z was już zamontował u siebie jakiś układ ? Najważniejsze pytanie , czy ktoś z was sprawdzał czy układy wydechowe dedykowane do golfa gti pasują do cupry ?

Rafał
Radzi89
Stella
Stella

Auto: Cupra 280

Postprzez Pelikson » 28 grudnia 2015, 14:09

Cat-back od GTI 7 pasuje, ale końcówki wydechów będą śmiesznie wyglądały przy Cuprze ( wycięta w dyfuzorze dziura na owal a końcówki okrągłe ).
Pelikson
Sport
Sport

Auto: inne

Postprzez markietelli » 28 grudnia 2015, 15:53

Polecam MG Motorsport, mam od dwóch miesięcy i jestem zachwycony brzmieniem jak i wyglądem (podwójne końcówki)
markietelli
Stella +
Stella +

Auto: Cupra 5F

Postprzez mstokowy » 28 grudnia 2015, 19:30

markietelli napisał(a):Polecam MG Motorsport, mam od dwóch miesięcy i jestem zachwycony brzmieniem jak i wyglądem (podwójne końcówki)

Możesz wrzucić jakiś filmik z nagraniem jak to brzmi ? Tak samo jak tu ? https://youtu.be/Pua1Ayv6RTk
Seat Leon 5F Cupra 280 MY14 MANUAL, 301.5 KM @ 6027 rpm, 379.5 Nm @ 4392 rpm
mstokowy
Signo
Signo

Auto: Leon 5F Cupra 280

Postprzez maciek89 » 28 grudnia 2015, 19:42

No własnie tu jest mega kiepsko. Przy przegazówkach w miejscu mój seryjny dużo fajniej popierduje. Jak się nie zamierza robić DP to można na 1 tłumiku zrobić żeby było trochę głośniej. Szkoda, że Cupra nie robi wutututu przy odcince jak Megane RS. :<<< Już w serii to fajnie brzmi, a kolega ma właśnie od MG wydech i to wututu jest głośne i wspaniałe. :D
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez markietelli » 28 grudnia 2015, 21:16

mam tylko taki ale gwarantuję, że wydech daje radę:-) Strzela przy zmianie biegów, bulgocze w trybie cupra przy odpuszczaniu gazu:-) Napisałem do Michała z MG żeby wrzucił jakieś filmy na postoju - ma ich dosyć dużo:-)
https://www.youtube.com/watch?v=eLIC4otNeko
markietelli
Stella +
Stella +

Postprzez maciek89 » 28 grudnia 2015, 21:35

Kurcze to sztuczne pierdzenie DSG jest trochę śmieszne, ale w sumie kwestia upodobań. :) Natomiast poza tym brzmi naprawdę spoko. Myślę, że goście z MG mają kiepawy sprzęt do nagrywania, bo jak posłuchałem ich filmiku z Megane RS to jest porażka i nic nie słychać, a na żywo jest naprawdę fajnie.
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez esde » 28 grudnia 2015, 21:47

maciek89 napisał(a):Kurcze to sztuczne pierdzenie DSG jest trochę śmieszne, ale w sumie kwestia upodobań.

Dokładnie - mi się to podoba :) Z tym, że próbuję wyczaić, czy w ST nie jest to jakieś takie mniej słyszalne, bo takie mam odczucie. W zasadzie większość filmów na necie to hatchback'i - trudno znaleźć ST z DSG i nagrany dźwięk z zewnątrz :) Chyba sam muszę jakiś mikrofon wystawić na zewnątrz...
esde
TopSport
TopSport

Auto: Leon ST Cupra 280

Postprzez maciek89 » 28 grudnia 2015, 22:01

Esde- jednak filmik to jedno, a rzeczywistość to drugie. Poza tym jeszcze Ci się może wypali wydech- u mnie się zmienił dźwięk wraz z przebiegiem. Co do tego pierdzenia no to w serii nie jest to jeszcze tak natarczywe :)
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez markietelli » 28 grudnia 2015, 22:09

esde napisał(a):
maciek89 napisał(a):Kurcze to sztuczne pierdzenie DSG jest trochę śmieszne, ale w sumie kwestia upodobań.

Dokładnie - mi się to podoba :) Z tym, że próbuję wyczaić, czy w ST nie jest to jakieś takie mniej słyszalne, bo takie mam odczucie. W zasadzie większość filmów na necie to hatchback'i - trudno znaleźć ST z DSG i nagrany dźwięk z zewnątrz :) Chyba sam muszę jakiś mikrofon wystawić na zewnątrz...

Wszystkie "pierdzą" tak samo, nie ma różnicy czy hatchback czy ST, akurat na filmiku zostało to poniekąd sprowokowane przetrzymywaniem w trybie cupra do odcinki, natomiast jeżdżąc normalnie ... nie występuje:-) zresztą, MG proponuje trzy opcje głośności, ja mam pośrednią i nie zamierzam nic zmieniać:-)
markietelli
Stella +
Stella +

Postprzez Radzi89 » 28 grudnia 2015, 22:30

Pytalem o GTI bo zawsze marzylem o ukladzie od akraovic ;) jednak cena w porownaniu do MG to przepasc wiec temat trzeba bedzie przemyslec, koncowki w gre wchodza podwojne wiec owal bedzie ladńie wypelniony ;)
Radzi89
Stella
Stella

Postprzez Daniel1980 » 29 grudnia 2015, 11:43

Witam kolegow,

ja rowniez jestem niezadowolony z brzmiena Cupry.

W przeciwienstiwe do was jednak rozgladam sie na rynku niemieckim rowniez, ktory jest dla mnie wyznacznikiem trendow i jesli chodzi o scene tuningowa, jest chyba najsilniejszy.

Do rzeczy: zebralem oferty Cat back od Millteka i Supersprinta w PL. Powiem tak, cenowo dramat, plus do tego to dla mnie nadal nie brzmi.
Postanowilem wiec dolozyc Downpipe z katalizatorem od HJS. Oni robia najlepsze sportowe katalizatory nie powodujac bledow w komputerze. Dotyczy to jednak poki co Cupry z MY2015. NA MY2016 ponoc wystepuja problemy z lambda.

Przejrzyjcie: https://www.hg-motorsport.de/shop/

Ja decyduje sie na DP, ale z ECE, tzn jest to dozwolone w ruchu i serwis nie powinienn sie miec prawa czepiac. W DE z tym nawet do TÜVu nie trzeba jechac.

Suma sumarum zaplace za jeden z najlepszych DP + zajefajny wydech tyle co za wydech catback od millteka z pozwoleniem. Posluchajcie jak Bull X brzmi na Cuprze i innych VAGach w necie :-)

Pisze to, aby was troche otworzyc na rozwiazania od naszych sasiadow z zachodu :-D , bo koszt przesylki to 36 Euro :mrgreen: .

Pozdrawiam
Daniel
Podpis niezgodny z regulaminem forum /usunięto Admin
Daniel1980
Sport
Sport

Auto: Leon Cupra 280

Postprzez Pelikson » 29 grudnia 2015, 17:54

https://www.youtube.com/watch?v=NXOBO-beZeQ

Bardziej bym się skłaniał do takiego Cat-Backa :) ( tylko z innymi końcówkami )
Pelikson
Sport
Sport

Auto: inne

Postprzez Radzi89 » 29 grudnia 2015, 20:05

Osobiscie chcac miec spokojna glowe o gwarancje wole zostac przy cat-backu ;)
Radzi89
Stella
Stella

Postprzez noodl3s » 29 grudnia 2015, 20:21

Daniel1980 napisał(a):Witam kolegow,

ja rowniez jestem niezadowolony z brzmiena Cupry.

W przeciwienstiwe do was jednak rozgladam sie na rynku niemieckim rowniez, ktory jest dla mnie wyznacznikiem trendow i jesli chodzi o scene tuningowa, jest chyba najsilniejszy.

Do rzeczy: zebralem oferty Cat back od Millteka i Supersprinta w PL. Powiem tak, cenowo dramat, plus do tego to dla mnie nadal nie brzmi.
Postanowilem wiec dolozyc Downpipe z katalizatorem od HJS. Oni robia najlepsze sportowe katalizatory nie powodujac bledow w komputerze. Dotyczy to jednak poki co Cupry z MY2015. NA MY2016 ponoc wystepuja problemy z lambda.

Przejrzyjcie: https://www.hg-motorsport.de/shop/

Ja decyduje sie na DP, ale z ECE, tzn jest to dozwolone w ruchu i serwis nie powinienn sie miec prawa czepiac. W DE z tym nawet do TÜVu nie trzeba jechac.

Suma sumarum zaplace za jeden z najlepszych DP + zajefajny wydech tyle co za wydech catback od millteka z pozwoleniem. Posluchajcie jak Bull X brzmi na Cuprze i innych VAGach w necie :-)

Pisze to, aby was troche otworzyc na rozwiazania od naszych sasiadow z zachodu :-D , bo koszt przesylki to 36 Euro :mrgreen: .

Pozdrawiam
Daniel

No dobra, ale po przejrzeniu cen d#$% nie urywa. DP HJS'u z katalizatorem kosztuje ok 1100 EURO. Wersji bez katalizatora z HJS;u nie widzę. Bull-X ma za ponad 600 EURO DP bez kata.
Cat-back Bull-X'a też ponad 1.000 EURO wychodzi. Więc gdzie tu taniocha? Chyba, że ja czegoś nie widzę....

Z mojej strony wychodzi najtaniej DP (bez kata) Revo Performance, gdzie w PL masz już za 2.200-zł.
Jeżeli chodzi o Cat-back to wolałbym MG zrobić, ale sensu większego nie widzę za poprawianie samego dźwięku za ponad 3.000-zł.
noodl3s
Stella +
Stella +

Auto: ibiza

Postprzez kaCuCh » 29 grudnia 2015, 20:39

Ja tam widzę zestaw do 5F DP z Bull-X EOBD Sport Catalyst by HJS za 999EUR z 19% VATem niemieckim czyli na eksport powinni sprzedać za cenę bez VAT co wychodzi około 840 EUR + KW. To już zdecydowanie całkiem niezła cena...
Toledo 1M 1.8 AGN
Cupra R 1M 1.8T BAM
Cupra R 1P 2.0TSI CDLA@360
Altea XL 5P 1.8TSI CDAA@197 DSG7 MY11
Cupra 300 ST 4drive DSG6 MY18
Jest Cupra Ateca MY21
W drodze MB GLB35 AMG
kaCuCh
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: C300 ST 4drive

Postprzez Pik » 29 grudnia 2015, 22:48

Najtaniej to wychodzi Sound Actuator! :-P I przynajmniej można go wyłączyć jak żona się poskarzy na boląca głowę...

A tak na serio, to taka zmiana musi kosztować, bo wymienia się większą część układ wydechowego albo wręcz cały wydech. Oznacza to że należy zdemontować praktycznie nowiutki fabryczny wydech, którego jak nie ma gdzie przetrzymywać to trzeba opchnąć za ułamek wartości...
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Postprzez Daniel1980 » 29 grudnia 2015, 23:23

Witam,

noodl3s napisał(a):No dobra, ale po przejrzeniu cen d#$% nie urywa. DP HJS'u z katalizatorem kosztuje ok 1100 EURO. Wersji bez katalizatora z HJS;u nie widzę. Bull-X ma za ponad 600 EURO DP bez kata.
Cat-back Bull-X'a też ponad 1.000 EURO wychodzi. Więc gdzie tu taniocha? Chyba, że ja czegoś nie widzę....

Z mojej strony wychodzi najtaniej DP (bez kata) Revo Performance, gdzie w PL masz już za 2.200-zł.
Jeżeli chodzi o Cat-back to wolałbym MG zrobić, ale sensu większego nie widzę za poprawianie samego dźwięku za ponad 3.000-zł.

Masz racje noodle3s, to nie jest taniocha. Nie twierdzilem tez ze to najtanszy sprzet na rynku :-) , bo tak nie jest. Co jednak wiem z roznych forum niemieckich ze dla naszych Cuperek i innych MQB downpipe z katem od HJS sprawdza sie najlepiej.
DP bez Kata, to ciagly blad z sonda.
Co wiecej mozna tez bezposrednio od HJS kupic DP, kosztuje okolo 1,2 k Euro. Wolalem jednak Bull X poniewaz ma 89 mm przy wyjsciu z Turbiny, a pozniej wlasnie Kat HJS.

Co do tej wersji za 999 Euro, to wyrzucilem z tej opcji sekcje centralna i wyszlo juz o wiele mniej. Dodatkowo jest teraz przecena swiateczna 12%, wiec calosc wychodzi ponizej 2 k Euro. Nie jest to malo, zgdaza sie, ale mam pozwolenie na jedno i drugie ECE.

Slowem koncowym: Tez myslalem tylko o catback, ale jak ktos chce wyrazniejszego dzwieku, to DP jest wg mnie jedyna recepta :-D .

Jak zaloze w po Nowym Roku, z pewnoscia sie pchwale.

Pozdrawiam
Daniel
Daniel1980
Sport
Sport

Postprzez Pik » 24 stycznia 2016, 21:33

Tutaj można posłuchać wydechu 290ki: https://www.youtube.com/watch?v=ZKbG4_OkWws . Moim zdaniem jest bardziej "bulgoczący" niż ten w 265/280. Jest także bezpośrednie porównanie , ale durnowaty Szwab ustawił się przy myjni https://www.youtube.com/watch?v=HZbNPb74c00 i najbardziej chyba słychać szum wody heh.
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Postprzez Daniel1980 » 24 stycznia 2016, 23:02

No tak, roznica jest. W komentarzu tego porownania mowi, ze roznica jest w realu spora, tylko nagranie tego nie oddaje. Mnie to nadal sie jednak slabo podoba. Polepszyli, to fakt, ale czy na tyle, zeby nie kusila zmiana .... hmmm chyba nie 8) .
Daniel1980
Sport
Sport

Postprzez maciek89 » 24 stycznia 2016, 23:43

a wie ktoś która konkretnie część się rózni w tym wydechu? Tłumik końcowy?
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez Daniel1980 » 25 stycznia 2016, 00:14

Z tego co wiem, to nie ma sekcji centralnej
Daniel1980
Sport
Sport

Postprzez Pik » 25 stycznia 2016, 20:03

Dzisiaj oglądałem osobiście 290ke u dealera (Plichta Gdynia) i oczywiście nie omieszkałem z deczka przegazować maszyny na postoju. Nie powiem, fajnie to brzmi, szczególnie wyraźne jest takie sportowe "pokaszlywanie" przy odjęciu gazu.
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Postprzez maciek89 » 25 stycznia 2016, 20:12

A nie zajrzałeś pod spód moze jak to z tymi tłumikami? :D
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez mstokowy » 25 stycznia 2016, 20:25

mtm też ma parę gratów do Cupry między innymi wydechy...

http://www.mtm-online.de/en/Seat/Leon-5 ... =Leon5F206

tylko te ceny... szczególnie polecam hamulce 380'tki
Seat Leon 5F Cupra 280 MY14 MANUAL, 301.5 KM @ 6027 rpm, 379.5 Nm @ 4392 rpm
mstokowy
Signo
Signo

Auto: Leon 5F Cupra 280

Postprzez ptaku » 25 stycznia 2016, 20:25

Pik napisał(a):Dzisiaj oglądałem osobiście 290ke u dealera (Plichta Gdynia) i oczywiście nie omieszkałem z deczka przegazować maszyny na postoju. Nie powiem, fajnie to brzmi, szczególnie wyraźne jest takie sportowe "pokaszlywanie" przy odjęciu gazu.

Twoja Cupra przypadkiem nie parkuje na Leśnym Zakątku ?
ptaku
Stella +
Stella +

Postprzez Pik » 25 stycznia 2016, 20:42

A nie zajrzałeś pod spód moze jak to z tymi tłumikami?
Maciek, to się nie zagląda pod spód tylko do ETKA... Jak ktoś będzie miał nową wersję, to łatwo będzie sprawdzić co zostało zmienione. I za ile będzie można przerobić wydech do postaci 290ki heh! :wink:
Choć ja osobiście raczej nie będę skłonny do wydatkowania kasy akurat na ten cel.
Twoja Cupra przypadkiem nie parkuje na Leśnym Zakątku ?
Nie, to na pewno nie ja.
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Postprzez ptaku » 25 stycznia 2016, 21:08

Juz lepiej zrobic dedykowany cat-back niz rzezbic samemu z oryginalnymi tlumikami.
ptaku
Stella +
Stella +

Postprzez Pik » 25 stycznia 2016, 21:12

Chyba odwrotnie? Przypuszczam że oryginalne będą pasować jak klocki lego.
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Postprzez esde » 25 stycznia 2016, 21:21

Pik napisał(a):Jak ktoś będzie miał nową wersję, to łatwo będzie sprawdzić co zostało zmienione. I za ile będzie można przerobić wydech do postaci 290ki heh!

No to czekamy :)
esde
TopSport
TopSport

Auto: Leon ST Cupra 280

Postprzez maciek89 » 25 stycznia 2016, 22:36

Pik napisał(a):Chyba odwrotnie? Przypuszczam że oryginalne będą pasować jak klocki lego.

Dokładnie i kawałek rury nie powinien być drogi. :) A nawet jeśli nie będzie można kupić osobno tego jednego elementu to dorobi się identyczny w dobrym zakładzie zajmującym się wydechami tak żeby była to odwracalna zmiana. Taki mod wydechu w stylu OEM+ miałby sens. :) Tylko żeby ten dźwięk było też słychać przy przyspieszaniu, a nie tylko podczas przegazówek pod remizą. Mój na mrozie gra całkiem fajnie- jak jest cieplej to już tak bardzo nie strzela. No i mam manuala, ale da się wydobyć z niego fajne PUF przy szybkiej zmianie biegów albo po ujęciu gazu nagle. ;)

Znajomy w Megane RS zrobił niezły mod seryjnego wydechu. Wyjął półkę bagażnika i lepiej słychać strzały w środku. :mrgreen:
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez jedi » 3 lutego 2016, 18:56

w wersji 290 nie ma 2ki

Obrazek
jedi
Stella
Stella

Postprzez Pik » 3 lutego 2016, 19:12

Hehe, wygląda że "upgrade" będzie łatwy i tani... :wink:
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Postprzez maciek89 » 3 lutego 2016, 19:41

Tylko, czy warto? Może od razu tylko końcowy zostawić? Co myślicie? Ja chciałbym jak najmniej zaingerować w ten wydech, więc taki skromny mod miałby sens w moim przypadku. Gwarancja, leasing i te sprawy. ;) Fajnie jakby w banalny i szybki sposób można było wrócić do serii- taki OEM+ :p
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez Pik » 3 lutego 2016, 20:14

Ale czyż nie jest to genialne rozwiązanie w swojej prostocie? Klienci są zadowoleni bo wydech głośniej burczy, a producent nie dość że oszczędza na tłumiku środkowym to jeszcze zarabia ekstra 7 tysięcy (bo tyle więcej żąda za 290 w porównaniu do 280ki heh). Medal dla inżynierów Seata! :mrgreen:
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Postprzez maciek89 » 3 lutego 2016, 20:17

No jest. Najlepsze rozwiązania to proste rozwiązania. Dali zwykłą rurę, nawet z ucha mocującego zrezygnowali. :) Ja robię ten mod na 100%, czekam tylko na wyznaczenie terminu. No i zastanawiam się, czy z tej 1-ki też nie zrezygnować, zobaczymy co mi gość doradzi.
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez Pik » 3 lutego 2016, 20:18

Jak mi się kiedyś przepali albo przerdzewieje tłumik środkowy, to też tak zrobię! :-P
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Postprzez Marcin_1p » 3 lutego 2016, 20:22

Pik napisał(a):Ale czyż nie jest to genialne rozwiązanie w swojej prostocie? Klienci są zadowoleni bo wydech głośniej burczy, a producent nie dość że oszczędza na tłumiku środkowym to jeszcze zarabia ekstra 7 tysięcy (bo tyle więcej żąda za 290 w porównaniu do 280ki heh). Medal dla inżynierów Seata! :mrgreen:

Muszę przyznać, że takiej zmiany sie nie spodziewałem :mrgreen:
Marcin_1p
TopSport
TopSport

Auto: nie moje

Postprzez maciek89 » 3 lutego 2016, 22:08

Orientuje się ktoś, czy ten pierwszy podłużny tłumik może być przelotowy, czy komorowy?
Obrazek
maciek89
Cupra
Cupra

Następna strona

Powrót do Leon 3 - Tuning - Warsztat