Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
Nie będę polemizował, zresztą nie chodzi mi akurat o kwestie stricte techniczne. Silnik to tylko przykład, ale źle zamontowany wydech może np spowodować uszkodzenia podwozia, albo nawet pożar...Wyłudzenie? Przecież tłumiki nie wpływają na pracę silnika. Jesteś prokuratorem Plk?
Pik napisał(a):Bart, nie bądź naiwny. Nie ma znaczenia, co ktoś napisze na forum. Ważne jak do sprawy podejdzie gwarant. Nawet w samochodach bez takich ingerencji trudno nieraz wyegzekwować świadczenia gwarancyjne. Praktyka jest taka że jeśli pojawi się pretekst aby odrzucić roszczenie, to tak właśnie będzie. Dochodzenie swoich praw oczywiście jest możliwe, ale jest kosztowne i czasochłonne, a efekt niepewny. Np awaria silnika, wydech miał na to wpływ czy nie? Może być tyle opinii, ilu rzeczoznawców.
markietelli napisał(a):Polecam MG Motorsport, mam od dwóch miesięcy i jestem zachwycony brzmieniem jak i wyglądem (podwójne końcówki)
maciek89 napisał(a):Kurcze to sztuczne pierdzenie DSG jest trochę śmieszne, ale w sumie kwestia upodobań.
esde napisał(a):maciek89 napisał(a):Kurcze to sztuczne pierdzenie DSG jest trochę śmieszne, ale w sumie kwestia upodobań.
Dokładnie - mi się to podobaZ tym, że próbuję wyczaić, czy w ST nie jest to jakieś takie mniej słyszalne, bo takie mam odczucie. W zasadzie większość filmów na necie to hatchback'i - trudno znaleźć ST z DSG i nagrany dźwięk z zewnątrz
Chyba sam muszę jakiś mikrofon wystawić na zewnątrz...
Daniel1980 napisał(a):Witam kolegow,
ja rowniez jestem niezadowolony z brzmiena Cupry.
W przeciwienstiwe do was jednak rozgladam sie na rynku niemieckim rowniez, ktory jest dla mnie wyznacznikiem trendow i jesli chodzi o scene tuningowa, jest chyba najsilniejszy.
Do rzeczy: zebralem oferty Cat back od Millteka i Supersprinta w PL. Powiem tak, cenowo dramat, plus do tego to dla mnie nadal nie brzmi.
Postanowilem wiec dolozyc Downpipe z katalizatorem od HJS. Oni robia najlepsze sportowe katalizatory nie powodujac bledow w komputerze. Dotyczy to jednak poki co Cupry z MY2015. NA MY2016 ponoc wystepuja problemy z lambda.
Przejrzyjcie: https://www.hg-motorsport.de/shop/
Ja decyduje sie na DP, ale z ECE, tzn jest to dozwolone w ruchu i serwis nie powinienn sie miec prawa czepiac. W DE z tym nawet do TÜVu nie trzeba jechac.
Suma sumarum zaplace za jeden z najlepszych DP + zajefajny wydech tyle co za wydech catback od millteka z pozwoleniem. Posluchajcie jak Bull X brzmi na Cuprze i innych VAGach w necie![]()
Pisze to, aby was troche otworzyc na rozwiazania od naszych sasiadow z zachodu, bo koszt przesylki to 36 Euro
.
Pozdrawiam
Daniel
noodl3s napisał(a):No dobra, ale po przejrzeniu cen d#$% nie urywa. DP HJS'u z katalizatorem kosztuje ok 1100 EURO. Wersji bez katalizatora z HJS;u nie widzę. Bull-X ma za ponad 600 EURO DP bez kata.
Cat-back Bull-X'a też ponad 1.000 EURO wychodzi. Więc gdzie tu taniocha? Chyba, że ja czegoś nie widzę....
Z mojej strony wychodzi najtaniej DP (bez kata) Revo Performance, gdzie w PL masz już za 2.200-zł.
Jeżeli chodzi o Cat-back to wolałbym MG zrobić, ale sensu większego nie widzę za poprawianie samego dźwięku za ponad 3.000-zł.
Pik napisał(a):Dzisiaj oglądałem osobiście 290ke u dealera (Plichta Gdynia) i oczywiście nie omieszkałem z deczka przegazować maszyny na postoju. Nie powiem, fajnie to brzmi, szczególnie wyraźne jest takie sportowe "pokaszlywanie" przy odjęciu gazu.
Maciek, to się nie zagląda pod spód tylko do ETKA... Jak ktoś będzie miał nową wersję, to łatwo będzie sprawdzić co zostało zmienione. I za ile będzie można przerobić wydech do postaci 290ki heh!A nie zajrzałeś pod spód moze jak to z tymi tłumikami?
Nie, to na pewno nie ja.Twoja Cupra przypadkiem nie parkuje na Leśnym Zakątku ?
Pik napisał(a):Jak ktoś będzie miał nową wersję, to łatwo będzie sprawdzić co zostało zmienione. I za ile będzie można przerobić wydech do postaci 290ki heh!
Pik napisał(a):Chyba odwrotnie? Przypuszczam że oryginalne będą pasować jak klocki lego.
Pik napisał(a):Ale czyż nie jest to genialne rozwiązanie w swojej prostocie? Klienci są zadowoleni bo wydech głośniej burczy, a producent nie dość że oszczędza na tłumiku środkowym to jeszcze zarabia ekstra 7 tysięcy (bo tyle więcej żąda za 290 w porównaniu do 280ki heh). Medal dla inżynierów Seata!
Powrót do Leon 3 - Tuning - Warsztat
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości