Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[ALL] Dodatkowy wyświetlacz między prędkościomierzem a obrot

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: [ALL] Dodatkowy wyświetlacz

Postprzez Kris1988 » 27 marca 2015, 22:33

u mnie jeszcze nie wiem bo odklejałem to z wyjętych liczników. i nie wsadzałem ich. ale podobno ma wyświetlać temp na zewnątrz. kiedyś to wyczytałem w starych archiwach na forum , ale nie znalazłem jeszcze namacalnego potwierdzenia. możne za niedługo będę rozbierał licznik to się przekonam ale narazie nie zamierzam bo to w sumie pierdola a mam większe setupy do zrobienia.
Zdrowaś turbino, powietrzaś pełna, gaz z Tobą Błogosławionaśty między kolektorami i błogosławiony owoc żywota twojego moment. Święta turbino, matko mocy, módl się za nami wolnymi, teraz i w godzinę braku wachy amen.
Kris1988
Sport
Sport

Auto: Leon ASV +
Silnik: ASV 1.9

Reklama

Postprzez _carlos- » 27 marca 2015, 23:07

Jak nie będą podłączone przewody do wyświetlacza temperatury to nie będzie działać.
_carlos-
TopSport
TopSport

Region: śląskie
Auto: LEON 2 FR + ALTEA XL
Silnik: BMN 2.0

Postprzez darq12 » 28 marca 2015, 14:12

Cały czas mi chodzi po głowie taki myk aby kupić czujnik temp zewnętrznej i podłączyć go tam gdzie jest od klimatronika ten mały wentylatorek aby temp miała wiarygodne wskazanie i podłączyć go pod właśnie ten dolny wyświetlacz aby pokazywał temp z wnętrza auta. Domyślam się że troszkę śmiesznie bo niby mam klimatronik i na nim ustawiam temp ale nie raz jestem ciekaw jaką mogę mieć temp w danej chwili np gdy wsiadam latem do nagrzanego auta, lub zimą. Da radę taki myk zrobić kabelki to dla mnie nie problem tylko czy ta koncepcja jest oki???? Zawsze myślałem że dolny wyświetlacz jest tylko do skrzyni automatycznej i nie jest przystosowany do niczego innego.
darq12
Sport
Sport

Auto: Leon 1.9TDI
Silnik: AHF 1.9

Postprzez Tracer2 » 30 marca 2015, 07:19

Można podłączyć do tego wyświetlacza termistor NTC 1 kohm i mierzyć temperaturę gdzie chcesz.
W temacie jest rozpiska zacisków wyświetlacza.
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Region: mazowieckie
Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez Maras2003 » 31 marca 2015, 19:55

W jakim zakresie może pokazywać ?
Maras2003
TopSport
TopSport

Auto: Leon Sport

Postprzez darq12 » 10 kwietnia 2015, 21:23

Wracam do tematu. Wczoraj udało mi się rozebrać i rozkleić dolny wyświetlacz. Miałem i mam na górnym podłączone RDS z radia aura kaseciaka (mam też zmieniarkę) więc większość pinów była pozajmowana ale te dwa piny o nr. 2 i 3 były wolne więc kumpel załatwił mi na szybko termistor NTC 1,5 kOhm, a powinien być 1 kOhm, Dzieje się coś takiego że oprócz przekłamywania paru stopniowego jest taki jak by ospały bardzo powoli zmienia się wartość temperatury, np. ruszam zimnym autem temp na zewnątrz i wewnątrz teoretycznie taka sama bo auto było wietrzone na zewnętrznym pokazuje 8 na wewnętrznym 4 i niby wszystko oki tylko jak auto się rozgrzeje w środku na climatroniku ustawione mam 24 to na tym dolnym wyświetlaczu zmieni mi sie do 6 i to wszystko. Dalej gaszę silnik wyłączam zapłon i z powrotem przekręcam zapłon i na dolnym już od razy pokazuje mi skorygowaną temperaturę 12 stopni. Potrzymam trochę i cały czas jest 12 stopni nie spada auto zgaszone i się chłodzi wyłączam zapłon i z powrotem przekręcam i już pokazuje 9 stopni. Tak jak by przy zapłonie tylko czytał temp a dalej to tak ospale do paru stopni się tylko zmieni. Czy waszym zdanie to wina tego czujnika??? że jest 1,5kOhm a nie 1kOhm? Dodam że plus mam po stacyjce bo oba wyświetlacze górny i dolny są niezależne od siebie. Po świętach zakupię ten 1kOhm i na pewno to zmienię tylko martwi mnie to że będzie taki ospały i będzie czytał w miarę aktualną temperaturę tylko przy przekręcaniu kluczyka w zapłon a później będzie pokazywał tą samą temp przez dłuższy czas.

-- 10 kwi 2015, o 22:20 --

Wracam do tematu. Wymieniłem termistor na 1kOhm i termometr ten środkowy nadal się zawiesza. Tzn jak przekręcam zapłon to pokazuje prawidłową temp później jak auto się rozgrzeje w środku to termometr pokazuje nadal tą temp przed nagrzaniem a jak zgasze auto i znowu przekręcę zapłon to pokazuje już dobra temp. I w drugą stronę to samo. Co może być? Dodam że rds mam ori.
darq12
Sport
Sport

Auto: Leon 1.9TDI

Postprzez _carlos- » 15 października 2015, 11:20

kornat napisał(a):Sygnał z czujnika jest w zielonej kostce licznika pin nr 26. Wyjmując z tego pinu i podpinając pod mały wyświetlacz traci się temp z wyświetlacza gdzie zegarek i pozostaje puste miejsce.

Wkurza mnie to, że jak mam ustawiony wyświetlacz z prawej strony na podgląd np. spalania to przy niskich temperaturach wskakuje odczyt temperatury. Jak wypnę pin 26 z zielonej kostki to straci się temperatura, ale czy przy niskich temperaturach sterownik przerzuci odczyt w puste pole po temperaturze czy już nie będzie przeskakiwał?
_carlos-
TopSport
TopSport

Postprzez lukaszeq123 » 8 listopada 2015, 10:47

Mam pytanie jak dokładnie podłączyć ten wyświetlacz. 3 kabelki idą do zielonej wtyczki w radiu, a gdzie najlepiej podłączyć +12, masę i podświetlenie?
lukaszeq123
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon I

Postprzez pietrek86 » 15 grudnia 2015, 21:29

Witam
Mam pytanie w jaki sposób krok po kroku podłączyć dodatkowy wyświetlacz tak aby pokazywał voltomierz ??
Z góry dziękuje za pomoc
pietrek86
TopSport
TopSport

Auto: Leon
Silnik: BCB 1.6

Postprzez przebor » 16 grudnia 2015, 06:36

Od podłączenia kabelków nie zadziała magicznie woltomierz.
Dolny wyświetlacz umie tylko i wyłacznie pokazać temperaturę jak się podłączy pod niego czujnik temp. (termistor)
Górny wyświetlacz umie wyświetlić dowolny napis (8 znaków), ale potrzeba dodatkowego modułu aby to zrobić. Fabrycznie tym dodatkowym modułem jest radio. Jeśłi chcesz mieć tam pokazane napięcie w instalacji musisz wykonać dodatkowy moduł z uC który zmierzy napięcie i wyślę komunikat po 3 kabelkach na wyświetlacz.
Wysłane z ATARI 65XE
Obrazek
przebor
Sport
Sport

Auto: Leon 1m

Postprzez pietrek86 » 16 grudnia 2015, 22:27

A nie robił ktoś takiego modułu ??
pietrek86
TopSport
TopSport

Postprzez Kris1988 » 21 grudnia 2015, 11:42

Ja gdzieś znalazłem taki moduł i mierzył napięcie i pokazywał aby zapalić światła. była kiedyś taka aukcja wystawiona na alledrogo.
Zdrowaś turbino, powietrzaś pełna, gaz z Tobą Błogosławionaśty między kolektorami i błogosławiony owoc żywota twojego moment. Święta turbino, matko mocy, módl się za nami wolnymi, teraz i w godzinę braku wachy amen.
Kris1988
Sport
Sport

Postprzez pietrek86 » 21 grudnia 2015, 21:32

Szkoda że teraz nie ma takiej aukcji bo łykał bym jak reksio szynkę
pietrek86
TopSport
TopSport

Postprzez lukaszeq123 » 29 grudnia 2015, 11:36

Dałoby radę zrobić takie coś, że wypiąć z licznika piny odpowiedzialne za zegarek i temperaturę i podłączyć pod ten wyświetlacz na górze zegarek, a na dole temperaturę?
lukaszeq123
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon I

Postprzez dopel7 » 9 lutego 2016, 06:41

witam mam pytanko do kriss1988 kolego doszedłes dlaczego wyswietlacz jest ospały z tą temperatura u mnie dzieje sie to samo własnie po kazdym przekreceniu kluczyka jest dopiero zmiana temperatury podczas gdy jest właczony czy zrobie 10 czy 50 km ta sama wartosc stoi jak to poprawić
dopel7
Stella +
Stella +

Auto: seat
Silnik: AKL 1.6

Postprzez Kris1988 » 13 lutego 2016, 14:23

dopel7 napisał(a):witam mam pytanko do kriss1988 kolego doszedłes dlaczego wyswietlacz jest ospały z tą temperatura u mnie dzieje sie to samo własnie po kazdym przekreceniu kluczyka jest dopiero zmiana temperatury podczas gdy jest właczony czy zrobie 10 czy 50 km ta sama wartosc stoi jak to poprawić
moze czujnik uszkodzony. ja nie mialem takiej przypadlosci
Kris1988
Sport
Sport

Postprzez dopel7 » 13 lutego 2016, 22:09

a no tak to darq12 miał taka przypadłosc a co do czujnika kupiłem nowkę w aso za 20 dychy i jak podłaczyłem to wlasnie temperatura dziwnie sie zachowuje taka ospała po kazdym przekreceniu kluczyka koryguje na własciwą wartosc co jest nie tak z tym wyswietlaczem czujnik osobny podpiety pod pin 2 i 3 w wyswietlaczu powiem ze podłaczeenie pod stałuy plus równiez tak skutkuje pomoze ktos doradzi jak zrobic aby było ok
dopel7
Stella +
Stella +

Postprzez Cipekkkkk » 21 lutego 2016, 13:37

może odgrzeje kotleta. mam problem taki jak kolega wyżej. Temperatura z początku czytana jest dobrze, a potem koryguje dopiero po ponownym wrzuceniu zapłonu. Z tym że ja korzystam z termistora NTC 1Kohm. Zastanawia mnie właśnie fakt czy nie jest to spowodowane tym termistorem, Może już ktoś wałkował temat i wie dlaczego LCD tak ospale liczy lub się wgl zacina? Jeszcze jedno, czy jest chętna osoba która stworzy moduł do obsługiwania górnego wyświetlacza? Wiem ze pewien człowiek z toledoclub to robił, z tego co wiem zakończył już swoją przygodę z autem i oficjanie nie ma go na forum, może jednak ma ktoś kontakt, i mógłby się dowiedzieć co tam było zastosowane i jak dokładnie wyglądała płytka. Z góry dzięki ;)
Cipekkkkk
Stella
Stella

Auto: Leon I chip 150km

Postprzez dopel7 » 22 lutego 2016, 05:12

czesc kolego na wstepie powiem ci ze ori czujnik ma tez 1 kohm wiec nie ma co przepłacać jak bym wiedział wczesniej ile ma to zamiast 20 dał bym 2 zł moze rózni sie reszta specyfikacji takiego ntc ale bajka nie wnikam bo jak był ospały tak jest ten wyswietlacz i nie mogę dojsc za nic dlaczego mam dzien ze reaguje ok ale wiekszosc to zawiecha podpinałem pod stały + również i nic pod pin 7 podpin ałem czujnik galla i też dooooopa :) http://tomektak.republika.pl/doc/SeatDisplay.pdf tu masz linka jak wygladał ten mod oraz pytka oraz filmik https://www.youtube.com/watch?v=oqQadoF ... e=youtu.be
dopel7
Stella +
Stella +

Postprzez kornat » 22 lutego 2016, 12:50

A ma ktoś z Was ten wyświetlacz wyciągnięty z auta, aby go zwymiarować?
kornat
FR
FR

Auto: 1M

Postprzez _carlos- » 22 lutego 2016, 14:03

A po co Ci wymiary?
_carlos-
TopSport
TopSport

Postprzez kornat » 22 lutego 2016, 14:07

Myślę czy nie wpakować innego wyświetlacza i zrobić miniFIS'a.
kornat
FR
FR

Postprzez Cipekkkkk » 23 lutego 2016, 12:06

5.5x4cm szer./wys. Koledzy pomóżcie mi gdzie mogę zamontować czujnik od temperatury wewnętrznej aby wskazania mogły być dokładne i alby czujnik szybko reagował na zmiany
Cipekkkkk
Stella
Stella

Postprzez kornat » 23 lutego 2016, 12:25

Cipekkkkk napisał(a):5.5x4cm szer./wys.

Dzięki.
Cipekkkkk napisał(a): Koledzy pomóżcie mi gdzie mogę zamontować czujnik od temperatury wewnętrznej aby wskazania mogły być dokładne i alby czujnik szybko reagował na zmiany

Ja testowałem, różne miejsca i nie znalazłem takiego.

Jeszcze w między czasie przyszło mi namyśl, ktoś z Was wyciągał piny 2 i 3 z wtyczki i wkładał nowe od czujnika? Może przyczyną jest zmostkowanie przewodów przez co wyświetlacz świruje.
kornat
FR
FR

Postprzez Cipekkkkk » 23 lutego 2016, 12:45

Wiesz co. Ja wpinałem nowe przewody od czujnika w oryginalną wtyczkę i nie ma mowy o zmostkowaniu się przewodów. Po przemyśleniu sprawy zamiast termistora wsadziłem nowy czujnik firmy topran (17zł od znajomego mechanika) i wskazania między termistorem a czujnikiem różniły się o około 2 stopnie. Podkreślam ze oba leżały w temperaturze pokojowej przez noc obok siebie. Nową czujke zamontowalem na samym wylocie lewej kratki nawiewu ze względu ze póki co zrezygnowałem z wskazań temp wewnętrznej. A problem zawieszania rozwiązałem dodając przełącznik na linii stałego +12v z wtyczki od przełącznika świateł (pin 15) i przełącznik zamontowalem w końcu tego małego schowka w plastiku pod kierownicą. Plus rozwiązania jest taki ze wyświetlacz pracuje non stop myśląc że jest włączony zapłon a ja mam podgląd temperatury nie przelaczajac stacyjki na zapłon (dość często siedzę w aucie na postoju).

Kornat. Podziel się jakie masz plany i gdybyś coś robił to wyślij mi wszelkie potrzebne informacje na temat podzespołów które stosujesz i na temat podłączenia ich. Z góry dzięki ; )
Cipekkkkk
Stella
Stella

Postprzez kornat » 23 lutego 2016, 13:40

Jaki plan działania?
1) kupić jakiś wyświetlacz z modułem, aby pasował wymiarowo oraz wyświetlanie z czerwonym podświetleniem. Myślałem z negatywem ale do 1M może nie bardzo pasować. Można wykorzystać fabryczny, ale na razie nie mam pomysłu jak to wysterować. Z tego co się orientuję działa on na I2C.
2) Zbieranie informacji oraz przetwarzanie odpowiadałby mikrokontroler z rodziny AVR. Dokładny model okaże się po zabraniu założeń co ma wyświetlać. AVR dlatego, że są tanie 10zł/szt. łatwość programowania etc.
3) Jeżeli byłby to wyświetlacz 2 lub więcej rzędowy, można by wyświetlić informację w każdym rzędzie. Jeżeli chciałby zastosować przełączanie informacji przez manetkę to trzeba by odłączyć od zegarów i w tym czasie się traci informacje z wyświetlacza po lewej stronie. Przeniesienie tych informacji na nowy wyświetlacz trzeba by znać jaki sygnał dają poszczególne informacje.

Myślałem o wyświetlaniu informacji ciśnienie doładowania turbo, temp wewnętrznej (może by lepiej zadziałało), temp. oleju może coś by jeszcze wybrał. Prawdopodobnie na wakacjach w wolnych chwilach zacznę coś działać.

Jeżeli kogoś interesuje wyświetlanie napięcia to ten pasuje na szerokość, ale na wysokość trzeba wyciąć jeszcze 9mm
http://allegro.pl/woltomierz-samochodow ... 07098.html

Negatyw na małych wyświetlaczach można zrobić przez odwrócenie folii na wyświetlaczu ;)

P.S. Z tego co wiem w Ibizie jest fajniejszy wyświetlacz i jak widać, ktoś to wykorzystał do ciśnienia doładowania
https://www.youtube.com/watch?v=NhDrO6qnbqk
kornat
FR
FR

Postprzez Cipekkkkk » 23 lutego 2016, 16:01

Kolego a czy ty jesteś w stanie stworzyć moduł taki jak jeden użytkownik Toledo club zrobił? O ile się nie mylę użytkownik tomektak z toledoclub. Stworzył on moduł do wyświetlania parametrów w oryginalnym wyświetlaczu górnym. Sam się nie podejmę bo moja wiedza na ten temat jest równa zeru. Najlepiej byłoby gdyby któraś z osób miała do niego kontakt. Najlepiej telefoniczny. Mógłbym zadzwonić i dopytac o więcej informacji na ten temat.
Cipekkkkk
Stella
Stella

Postprzez kornat » 23 lutego 2016, 17:13

Pamiętam Tomka i jego urządzenia. Swego czasu on miał kilka takich urządzeń i sprzedawał po 50zł, ale nie było chętnych.
Co do dorobienia jak wspomniałem w pierwszym punkcie z tego co wiem działa on na komunikacji I2C. Nie mając danych na temat danego modułu, to dla mnie jako raczkującego może okazać się problematyczne, aby wysłać sygnał do takiego urządzenia. Dużo łatwiej będzie wysterować nowy wyświetlacz bo można znaleźć biblioteki z których się programuje dany wyświetlacz.
kornat
FR
FR

Postprzez Cipekkkkk » 23 lutego 2016, 18:30

Wszystko rozumiem. W takim razie zapytam, kiedy ruszają prace na temat twojego pomysłu? Gdyby to nie był problem informuj mnie o postępie i o kosztach jakie się wiążą z zakładaniem. Gdybym nie miał jakiejkolwiek pomocy od tomektak to jestem przekonany że twój pomysł będzie dla mnie bardzo dobrą alternatywą. Myślę że rozumiesz dlaczego walkuje temat oryginalnego wyświetlacza. Chodzi głowie o aspekt estetyczny i nie pochłaniający dużo czasu i pracy. Jednak co oryginał to oryginał. Nadal oczekuje rowniez na temat numeru do Tomka. Pozdrawiam :)
Cipekkkkk
Stella
Stella

Postprzez dopel7 » 23 lutego 2016, 18:46

kolego podłaczałem pod stały plus również i tez miałem zamrozony pomiar temperatury zaczoł reagowac jakos jak bezposrednio w kratke nawiewu włozyłem choc czasami sie zawiesi juz nie mam pomysłów czemu on taki ospały dziwne to
dopel7
Stella +
Stella +

Postprzez kornat » 23 lutego 2016, 19:29

Cipekkkkk napisał(a):Wszystko rozumiem. W takim razie zapytam, kiedy ruszają prace na temat twojego pomysłu?

kornat napisał(a):Prawdopodobnie na wakacjach w wolnych chwilach zacznę coś działać.

Cipekkkkk napisał(a):Myślę że rozumiesz dlaczego walkuje temat oryginalnego wyświetlacza. Chodzi głowie o aspekt estetyczny i nie pochłaniający dużo czasu i pracy. Jednak co oryginał to oryginał.

Również jestem tego samego zdania i dlatego będę szukał wyświetlacza jak najbardziej pasującego do licznika 1M.

dopel7 napisał(a):kolego podłaczałem pod stały plus również i tez miałem zamrozony pomiar temperatury zaczoł reagowac jakos jak bezposrednio w kratke nawiewu włozyłem choc czasami sie zawiesi juz nie mam pomysłów czemu on taki ospały dziwne to

Czyli jest to wina ogólnie czujnika. Jak wspominałem, pewnie mierzy temp. z samego najbliższej okolicy, a w aucie ciężko w jednej chwili ogrzać/schłodzić calutkie auto. Będąc w kratce jest napływ powietrza i pewnie dlatego reaguje szybciej.
kornat
FR
FR

Postprzez Cipekkkkk » 23 lutego 2016, 19:44

kornat napisał(a):Prawdopodobnie na wakacjach w wolnych chwilach zacznę coś działać.

na wakacjach. Mówimy o okresie koniec czerwca-początek września? jeśli tak to troszku późno :(
Cipekkkkk
Stella
Stella

Postprzez kornat » 23 lutego 2016, 20:31

Raczej przełom czerwca/lipca, bo teraz muszę obrać temat pracy inżynierskiej i do końca semestru muszę przedstawić część pracy oraz projektu.
kornat
FR
FR

Postprzez dopel7 » 23 lutego 2016, 21:50

konrad widze ze z podkarpackiego jestes a dokladnie:)
dopel7
Stella +
Stella +

Postprzez przebor » 24 lutego 2016, 07:58

Wysłane z ATARI 65XE
Obrazek
przebor
Sport
Sport

Postprzez kornat » 24 lutego 2016, 08:48

przebor, arduino jest mi znane i to będzie mi służyło do prototypownia.
kornat
FR
FR

Postprzez przebor » 24 lutego 2016, 13:11

Bardziej chodziło mi o to, że (na drugiej stronie) jest pokazane jak wygląda licznik z leona z zamontowanym nieoryginalnym wyświetlaczem.
Wysłane z ATARI 65XE
Obrazek
przebor
Sport
Sport

Postprzez kornat » 24 lutego 2016, 16:32

Tego nie widziałem, bo przeglądałem na szybkiego przed zajęciami. Według mnie koleś niepotrzebnie angażuje całe urządzenie, wystarczyło by zaprogramować AVR i zrobić swoją płytkę. Przez to zwiększył sobie wymiary urządzenia i przy okazji koszta. Miałem na oku wyświetlacz tego typu, ale nie znalazłem z czerwonym podświetleniem. Może jakby popatrzył na ebay czy ali to może by coś wyszukał.
Orientacyjne koszty:
Wyświetlacz 16x2 (jak w powyższym linku) do ok. 20zł + konwerter I2C (zaoszczędzi okablowania, bo z 11 przewodów wystarczy tylko 4) koszt ok. 9zł. Można kupić gotowy wyświetlacz z I2C i wychodzi podobnie bo do 30zł. Do tego mikrokontroler, płytka uniwersalna, rezystory to również koszt ok. 20zł. Jeżeli by się okazało, że w liczniku będzie na tyle miejsca, że zmieści się wyświetlacz z modułami itp. to była by bajka.
Najgorzej będzie jeżeli będzie potrzebna do tego obudowa.
Czujniki to już zależne co miałby mierzyć i gdzie byłby by zastosowane.

Ten negatyw z powyższego linku pasuje i nie pasuje. W maju spróbuję wytargać jakiś licznik z angola po kosztach od znajomego i będę próbował ożywić fabryczny.

P.S. przebor, dzięki za link, rzuciło to jakiś podgląd na wygląd tego moda.
kornat
FR
FR

Postprzez dopel7 » 26 lutego 2016, 20:13

mody modami się przydadza ale nadal nie wiadomo czemu ospały jest ten od temperatury :) co mu dolega
dopel7
Stella +
Stella +

Postprzez Cipekkkkk » 1 marca 2016, 21:27

Będę próbować zrobić coś z tym. Potrzebuje tylko dowiedzieć się gdzie wpiąć pin odpowiadający za korygowanie temp do licznika. Pomoże ktoś? Podeślę jakieś informacje. Wydaje mi się właśnie ze ten ekran przez to taki ospały ale musze mieć najpierw informacje na temat wyjścia prędkości z liczników. Z góry dzięki
Cipekkkkk
Stella
Stella

Postprzez dopel7 » 1 marca 2016, 22:12

mam podpiety pod predkosc podciagnołem z radia bo radio z predkoscia się podgłasnia :) dalej jest ospały :)
dopel7
Stella +
Stella +

Postprzez piotras-kbw » 14 marca 2016, 18:37

Czy komuś udało się rozwiązać problem z zawieszaniem się wskazania temperatury?
piotras-kbw
Stella
Stella

Region: łódzkie
Auto: nie LEON
Silnik: benzyna 2.8 V6

Postprzez dopel7 » 15 marca 2016, 20:27

walka trwa nadal
dopel7
Stella +
Stella +

Postprzez Slaw71 » 12 lutego 2017, 22:58

i co tam cisza
Slaw71
Stella
Stella

Auto: leon 1m
Silnik: ARL 1.9

Postprzez pietrek86 » 18 lutego 2017, 06:20

Wracając do wyświetlacza nikt nigdy nie przerabiał go na voltomierz ??
pietrek86
TopSport
TopSport

Postprzez Maras2003 » 18 lutego 2017, 14:36

Musiałbyś chyba go wymienić na coś innego, tak najprościej.
Żeby na tym konkretnym LCD wyświetlić napięcie, to pewnie trzeba go wypruć prawie do zera i zostawić samą szybkę wyświetlacza, a reszta już własna.
Maras2003
TopSport
TopSport

Auto: Leon Sport

Postprzez Gaba87 » 26 czerwca 2017, 20:01

Witam, wyświetlacz jak najbardziej da się uruchomić ale z pomocą mikroprocesora. Z racji tego że wymieniłem radio na inne wyświetlacz nie był aktywny. Poświęciłem trochę czasu na zbudowanie emulatora i jak na razie wszystko śmiga jak należy. Na chwilę obecną wyświetlam na nim takie informacje jak :

1. Woltomierz
- Dodatkowa informacja o braku ładowania / słabym akumulatorze
2. Światła
- Informacja "Włącz Światła" kiedy nie włączyliśmy świateł mijania. Sterowane plusem z przewodu świateł.
3. Drzwi
- Informacja "Domknij drzwi". Sygnał brany jest z modułu komfortu z krańcówek drzwi.
4. Czas podróży
- Jak długo jedziemy od uruchomienia auta, dodatkowo informacja o zalecanej przerwie w drodze.
5. Temperatura
- U mnie czujnik umieszczony we wnętrzu samochodu z racji tego że temperaturę zewnętrzną mam na desce.

Oczywiście układ można rozbudować i dodać inne funkcje. Jak ktoś posiada wiedzę z dziedziny elektroniki i programowania to powinien sobie poradzić z budową podobnego układu. Pozdrawiam :-D
Gaba87
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1M1
Silnik: ARY 1.8

Postprzez _carlos- » 26 czerwca 2017, 20:07

Rozumiem, że chcesz się pochwalić zbudowanym układem.
_carlos-
TopSport
TopSport

Postprzez Gaba87 » 26 czerwca 2017, 20:49

Informuję że przy odrobinie wiedzy jest możliwość zbudowania takiego układu ;) Bez procesora odpowiednio zaprogramowanego nie uda się uruchomić takiego typu wyświetlacza.
Gaba87
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1M1
Silnik: ARY 1.8

Postprzez _carlos- » 27 czerwca 2017, 08:06

No to bierzemy się do budowy. Przy tak szczegółowym opisie, każdy uruchomi sobie dodatkowe opcje w wyświetlaczu...
_carlos-
TopSport
TopSport

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne