Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Szuranie przy skręcie w lewo

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Szuranie przy skręcie w lewo

Postprzez Rado28 » 6 marca 2016, 22:07

Witam forumowiczów.
Panowie dziś miałem takie zdarzenie. Przy ruszaniu na skrzyżowaniu na pierwszym biegu wjechałem w dziurę ( wróciłem obejrzeć dziurę i wcale nie głęboka, max 5cm) i coś strzeliło z prawej strony, nie był to wielki huk ale ewidentnie słyszalny, taki metaliczny dzwięk jakby coś pękło metalowego.
Jadąc dalej zauważyłem ze przy skręcie w lewo słychać obcieranie, szuranie. Nie ma tego gdy jadę na wprost lub gdy skręcam w prawo, słychać tylko przy skręcie w lewo.
Co to może być ? Poduszki silnika i skrzyni wykluczam bo rok temu wymieniłem 3 szt na nowe Lemforder.
Proszę o pomoc i sugestie. Jutro pilnie muszę zrobić 60km i teraz mam obawy. Ale mam nadzieję ze zrobię te 60km. Jak myślicie mogę jechać?
Pozdrawiam.
Rado28
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1M 2003r.
Silnik: BCB 1.6

Reklama

Re: Szuranie przy skręcie w lewo

Postprzez racek666 » 6 marca 2016, 22:31

na postoju podczas krecenia tez sa jakies objawy niepokojace??Obstawiam ze mogl uszkodzic sie sworzen na wahaczu.Mialem podobny objaw szurania i po wymianie sworznia ustalo
racek666
Sport
Sport

Auto: leon
Silnik: BMM 2.0

Postprzez Rado28 » 6 marca 2016, 22:50

Dzięki racek za odzew.
Na postoju podczas kręcenia w sumie nie sprawdzałem... ale luzów żadnych nie wyczułem, na kierownicy raczej wszystko ok .
Zauważyłem ze to obcieranie, szuranie występuje na mocnym skręcie... gdy skręcam w lewo lekko tzn większym łukiem nic raczej nie słychać... wygląda to tak ze dopiero zaczyna trzeć jak skręcam juz do oporu lub prawie do oporu.
Stało to mi się dziś o 21.00 i za duzo jeszcze nie wiem.
Z takim uszkodzonym sworzniem na wahaczu można w ogóle pojezdzić jeszcze trochę ? Tak jak mówię jutro musze pilnie jechać te 60km
A rzecz w tym ze nie jestem teraz w kraju i na stację diagnostyczną, czy kanał nie bardzo mogę jechać.
Rado28
Stella +
Stella +

Postprzez MałaMi » 7 marca 2016, 10:42

Oja, coś szura to raczej sporo może być powodów :P sprawdź też łożysko, opony, może coś się gdzieś poluzowało choćby przewody.
Niezbyt dobrze tak jeździć, ale jak musisz to ostrożnie.. Na diagnostykę jedź najpierw, w warsztacie zwykle wymieniają milion rzeczy, ze mną się ostatnio kłócili, że tulejki stabilizatorów są ok, bo oni tam nic nie widzą. Na szarpakach wyszło, a wiadomo gołym okiem nie bardzo.
P.S. Przegub, a nie przegłub :)
MałaMi
Signo
Signo

Auto: Seat Leon I
Silnik: ASV 1.9

Postprzez Rado28 » 7 marca 2016, 12:51

Rano szarpalem kołem chwytając góra - dół i czuć lekkie popukiwanie i wyczuwalny jest lekki luz, jakies 0,5cm jak na moje. W Internecie wyczytałem że jeśli słychać pukanie góra - dół to objawy uszkodzonego sworznia wahacza.
Kurcze... Jak to jest z tym sworzniem... koło może się urwać odrazu? Po pracy muszę jechać załatwić ważną sprawę w urzędzie i teraz nie wiem co robić.
Co ciekawe wwcześniej w zawieszeniu nie slyszalem żadnych popukiwan a jestem na to uczulony, i tu taka zwykła dziura i proszę, jestem zaskoczony.
Rado28
Stella +
Stella +

Postprzez MałaMi » 7 marca 2016, 13:35

No to ja bym nie jechała na twoim miejscu :-o
MałaMi
Signo
Signo

Auto: Seat Leon I
Silnik: ASV 1.9

Postprzez nosports » 7 marca 2016, 15:08

nosports
Stella +
Stella +

Auto: e39 4.4 V8
Silnik: CJXA 2.0

Szuranie podczas skręcaniem kierownicą.

Postprzez WhiteDeath46 » 8 marca 2016, 01:02

Witam.
Po wymianie sprzęgła u mechanika zauważyłem szuranie przy skręcaniem kierownicą w lewą stronę. Po kilku dniach zauważyłem, że ten sam hałas pojawia się przy skręcaniu w prawo. Oczywiście gdy skręcam w miejscu lub przy małej, ale to bardzo małej prędkości na oko poniżej 5km/h. Dźwięk jaki słychać można przesłuchać pod tym linkiem https://youtu.be/h3ZKziNHUJs
Dziś wracając z pracy zauważyłem, że kierownica mi nie "odbija" do pozycji 0 po skręcie w lewo tak jak powinna. Pozostaje lekko skręcona. Kąt odbijania jaki mi zostaje po skręcie jest zaznaczony kolorem czerwonym. Pozwoliłem sobie to lekko zobrazować Obrazek.
Jest ktoś w stanie mi pomóc w tej sprawie? Byłbym wdzięczny. :-)
Obrazek
WhiteDeath46
Stella +
Stella +

Auto: Leon 2002
Silnik: BCA 1.4

Postprzez Rado28 » 9 marca 2016, 18:17

Witam
Okazało się, że przy wjechaniu w dziurę tym metalicznym głosem była wygięta osłona tarczy hamulcowej, która się wygięła od dolnej strony i wygięła się do środka czyli w stronę tarczy i przy skręcie w lewo felga ocierała o wygiętą osłonę.
Wyprostowałem i wszystko jest w porządku. Nigdy bym nie pomyślał, że po wjechaniu w dziurę ta osłona może się tak wygiąć i zdezorientować.
Cóż... To prawda, że uczymy się każdego dnia.
Pozdrawiam i dzięki za odzew ;)
Rado28
Stella +
Stella +

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne