Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Klima nie działa na postoju

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Klima nie działa na postoju

Postprzez szafran » 10 czerwca 2016, 20:26

Witam, od pewnego czasu mam problem z klimatyzacją i z racji upałów postanowiłem problem rozwiązać.

Otóż gdy jadę jest wszystko w porządku, klima działa bez zarzutu, chłodzi elegancko. Natomiast gdy tylko się zatrzymam to po paru sekundach leci ciepłe powietrze... Na postoju w ogóle nie działa, a w czasie jazdy działa bezproblemowo. W czym może tkwić problem ?

Chłodnica niedomaga ? Skraplacz ? Czy może do wymiany sprężarka ? Problem małej ilości czynnika raczej odrzucam bo gdyby tak było klima cały czas by nie chłodziła dobrze, mam rację ?
szafran
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1M Sport
Silnik: ARL 1.9

Reklama

Re: Klima nie działa na postoju

Postprzez tatian » 10 czerwca 2016, 21:22

A zerkałeś czy na postoju chodzi jeden wentylator czy dwa?
Obrazek
Był Seat Ibiza 1.2 (64 KM)
Był Seat Leon 1.9 TDI (110 KM)
Był Seat Leon 1.8 TSI (160 KM)
Był VW Golf MK VII 2.0 TDI (150 KM)
Był VW Golf 7.5 GTI (245 KM)
Jest Renault Clio IV 0.9 TCe (90KM)
tatian
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Renault Clio IV
Silnik: inny

Postprzez szafran » 12 czerwca 2016, 16:55

tatian napisał(a):A zerkałeś czy na postoju chodzi jeden wentylator czy dwa?

Dzisiaj włączyłem klime, otworzyłem maskę i żaden wentylator nie chodzi, czyli to będzie problemem ?
szafran
Stella +
Stella +

Postprzez tatian » 12 czerwca 2016, 17:59

Sprawdź bezpieczniki od wentylatorów. Sprawdź po ostrej jeździe czy wentylatory działają.
Obrazek
tatian
Cupra
Cupra

Postprzez Tracer2 » 13 czerwca 2016, 07:06

Wentylatory w 1M powinny działać od razu po włączeniu AC. Przynajmniej w wersji z klimą manualną.Kiedyś zauważyłem podobny objaw i winą był stojacy duży wentylator.
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Region: mazowieckie
Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez glibo » 13 czerwca 2016, 07:16

jak wlaczasz klime powinien zalaczyc sie pierwszy bieg wentylatorow -jak zrobi sie cisnienie(za duze) powinno zalaczyc drugi. sprawdz wentylatory pozniej ,przekaznik sterujacy wentylatorami
2x1m ponad 425Ps i 700Nm
glibo
Sport
Sport

Auto: 1m1
Silnik: BAM 1.8

Postprzez szafran » 13 czerwca 2016, 17:10

Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki pod maską, i wszystkie są dobre. Jak włączam klimatyzację na climatroniku ustawiam temperaturę minimalną to żaden z wentylatorów się nie włącza. (po ostrej jeździe wydaję mi się że jeden normalnie chodzi bo kiedyś słyszałem ale też to sprawdzę, temperatury ok nigdy mi się nie przegrzewał więc myślę że ten główny jest sprawny) Zauważyłem że sprężarka na postoju chwilę działa, po chwili wyłącza się i znowu włącza i tak w kółko. Dzisiaj pomierzę czy do wentylatora klimy dochodzi 12V, dostanę się do kostki spod maski czy jedynie kanał ?

-- 13 czerwca 2016, 14:36 --

Udało mi się przed chwilą sprawdzić obie kostki od wentylatorów. Co dziwne, przy włączonej klimie na żadnym pinie nie ma +12V.. 30min jazdy na +25C i żaden wentylator nie włącza się. Bezpieczniki na akumulatorze (takie 3 małe) wszystkie sprawne. Co może być więc nie tak że wentylatory nie działają ? Jest gdzieś jakiś inny bezpiecznik / przekaźnik ?

-- 13 czerwca 2016, 17:10 --

Panowie wyczytalem ze moze jeszcze sterownik wentylatorow moze byc padniety i szczerze stawialbym na niego bo skoro napiecia zadnego na kostkach nie ma a wszystkie bezpieczniki cale to nic innego mi do glowy nie przychodzi... Jeszcze bym sprawdzil czy wiatraki dzialaja po podaniu 12V prosto z aku tylko nie wiem ktore piny to +12V a ktore to masa ? Ten sterownik jest gdzies pod aku tak? Dobrze dedukuje czy moze macie jeszcze jakies pomysly?
szafran
Stella +
Stella +

Postprzez marcin7x5 » 13 czerwca 2016, 18:26

Dokładnie tak. Tam pod aku lubi nieraz zgnić to wszystko.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez oczkolek » 14 czerwca 2016, 08:15

Moim zdaniem klima w ogóle nie działa.
Jeszcze do sprawdzenie są bezpieczniki (te w postaci blaszek) które znajdują się w puszce z bezpiecznikami na akumulatorze. Za klimę odpowiada chyba ten pierwszy od środka auta. Należy też sprawdzić połączenia przy tych bezpiecznikach czy jest napięcie na kablu po bezpieczniku.
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

MASZ PROBLEMY Z WENTYLATORAMI CHŁODNICY/KLIMY (I BIEG) -> PISZ DO MNIE NA PW
oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Auto: Seat Leon
Silnik: CJSA 1.8

Postprzez szafran » 14 czerwca 2016, 16:02

oczkolek napisał(a):Moim zdaniem klima w ogóle nie działa.
Jeszcze do sprawdzenie są bezpieczniki (te w postaci blaszek) które znajdują się w puszce z bezpiecznikami na akumulatorze. Za klimę odpowiada chyba ten pierwszy od środka auta. Należy też sprawdzić połączenia przy tych bezpiecznikach czy jest napięcie na kablu po bezpieczniku.

Klima podczas jazdy działa na pewno. Bezpieczniki sprawdzone, miernikiem sprawdziłem te w postaci blaszek i też sprawne.

Natomiast znalazłem coś innego :!: Podałem +12V i mase bezpośrednio z aku do wentylatora, i co się okazało... Oba wentylatory działają tylko na 2 biegu, na pierwszym biegu nie działa żaden. (lewy pin = masa, środkowy pin = nie działa, prawy pin = działa). Z tego co wiem po włączeniu klimy oba wentylatory mają cały czas działać na pierwszym biegu, a u mnie on nie działa więc logiczne staje się że gdy stoję w miejscu klima nie działa bo wentylatory nie chłodzą chłodnicy, a gdy jadę szybciej to sam wiatr schładza chłodnicę i klima działa. mam rację ?

Tylko bardzo ważna kwestia, jak sprawdzić czy wentylatory na 2 biegu włączają się gdy silnik się zaczyna przegrzewać :?: :?: Wolałbym wiedzieć że to jest sprawne niż jeździć na upałach tak.
szafran
Stella +
Stella +

Postprzez tatian » 14 czerwca 2016, 17:59

O awarii wentylatorów na pierwszym biegu jest temat i jest osobą, która to naprawia.
Obrazek
tatian
Cupra
Cupra

Postprzez szafran » 15 czerwca 2016, 05:49

tatian napisał(a):O awarii wentylatorów na pierwszym biegu jest temat i jest osobą, która to naprawia.

Wiem o tym, i zauważyłem że oczkolek ma w stopce żeby w tej sprawie do niego pisać. Dlatego tego tematu nie będę tutaj zagłębiał natomiast poruszam inne sprawy. W dalszym ciągu bardzo potrzebuję informacji:

szafran napisał(a):Tylko bardzo ważna kwestia, jak sprawdzić czy wentylatory na 2 biegu włączają się gdy silnik się zaczyna przegrzewać :?: :?: Wolałbym wiedzieć że to jest sprawne niż jeździć na upałach tak.

W którym miejscu można to zmierzyć albo najlepiej sztucznie uruchomić ? Jak pisałem wentylatory na 2 biegu sprawne, tylko chce sprawdzić czy chłodzą gdy silnik się przegrzewa bo nie zauważyłem ostatnio żeby działały.
szafran
Stella +
Stella +

Postprzez oczkolek » 15 czerwca 2016, 11:04

szafran napisał(a):
oczkolek napisał(a):Moim zdaniem klima w ogóle nie działa.

Klima podczas jazdy działa na pewno. Bezpieczniki sprawdzone, miernikiem sprawdziłem te w postaci blaszek i też sprawne.

Natomiast znalazłem coś innego :!: Podałem +12V i mase bezpośrednio z aku do wentylatora, i co się okazało... Oba wentylatory działają tylko na 2 biegu, na pierwszym biegu nie działa żaden. (lewy pin = masa, środkowy pin = nie działa, prawy pin = działa). Z tego co wiem po włączeniu klimy oba wentylatory mają cały czas działać na pierwszym biegu, a u mnie on nie działa więc logiczne staje się że gdy stoję w miejscu klima nie działa bo wentylatory nie chłodzą chłodnicy, a gdy jadę szybciej to sam wiatr schładza chłodnicę i klima działa. mam rację ?

Tylko bardzo ważna kwestia, jak sprawdzić czy wentylatory na 2 biegu włączają się gdy silnik się zaczyna przegrzewać :?: :?: Wolałbym wiedzieć że to jest sprawne niż jeździć na upałach tak.

Moim zdaniem to oprócz padniętego I biegu (prawdopodobnie) coś jeszcze nie hula. Przy padniętym I biegu w obu wentylatorach następuje awaryjna praca wentylatorów (przy włączonej klimie) na II biegu w trybie przerywanym (ok. 20 sek. pracy obydwu wentylatorów na II biegu następnie ok. 30 sek. przerwy i znowu 20 sek. pracy itd.).
Czy tak jest? Jeżeli nie to jest jeszcze coś zrypane.
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

MASZ PROBLEMY Z WENTYLATORAMI CHŁODNICY/KLIMY (I BIEG) -> PISZ DO MNIE NA PW
oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Auto: Seat Leon
Silnik: CJSA 1.8

Postprzez szafran » 16 czerwca 2016, 06:57

oczkolek napisał(a):Moim zdaniem to oprócz padniętego I biegu (prawdopodobnie) coś jeszcze nie hula. Przy padniętym I biegu w obu wentylatorach następuje awaryjna praca wentylatorów (przy włączonej klimie) na II biegu w trybie przerywanym (ok. 20 sek. pracy obydwu wentylatorów na II biegu następnie ok. 30 sek. przerwy i znowu 20 sek. pracy itd.).
Czy tak jest? Jeżeli nie to jest jeszcze coś zrypane.

Wydaje mi się że masz rację, bo przy włączonej klimie wentylatory nie działają w ogóle, na drugim biegu też nie ani na chwilę. Sprężarka co chwile się włącza / wyłącza i tyle. Wydaje mi się że to będzie sterownik wentylatorów, bo wszystko inne jest w porządku. Chyba że jakiś przekaźnik gdzieś ?

-- 15 czerwca 2016, 11:38 --

Możecie mi powiedzieć jakie oznaczenie ma sterownik wentylatorów w ARL ? Dzisiaj po pracy bym kupił i sprawdził tylko gość który je ma twierdzi że musi znać ostatnią literkę bo są różne w Leonach.

-- 16 czerwca 2016, 06:57 --

Wczoraj udało mi się rozwiązać problem drugiego biegu, i tak jak napisał oczkolek

oczkolek napisał(a):Przy padniętym I biegu w obu wentylatorach następuje awaryjna praca wentylatorów (przy włączonej klimie) na II biegu w trybie przerywanym (ok. 20 sek. pracy obydwu wentylatorów na II biegu następnie ok. 30 sek. przerwy i znowu 20 sek. pracy itd.).

Dokładnie tak teraz mam. I nawet klima zaczęła już działać na postoju :-D No ale co z tego jak pierwsze biegi są padnięte, i to muszę czym prędzej zrobić. Jakie są w ogóle skutki jazdy na wentylach bez 1 biegu ? Ciekawe od kiedy tego biegu u mnie nie ma a ja dopiero teraz do tego doszedłem :?
szafran
Stella +
Stella +

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne