Witam.
Kupiłem w kwietniu leona 1.6 16V z 2003r w dobrym stanie wizualnym i z rzekomo 135tyś przebiegu ( mam niemieckie TUV ale pewnie nie problem sobie to gdzieś wydrukować) no i niestety jak się okazało bierze olej, po zakupie wymieniłem na mobil 10w40 ( nie wiem jaki byłm wcześniej zalany) i po przejechaniu 1000km musiałem dolać litr, ogólnie bierze jakieś 1.2l na 1000km. Czytałem gdzieś na forum żeby wymienić pierścienie na jednoczęściowe, uszczelniacze zaworów itd, kupiłem takie pierścienie, umówiłem sie z mechanikiem na naprawę i mnie wystawił, podobno to dużo roboty a jemu już się robić nie chce. Teraz znów czytam że sama wymiana oleju na motul w dużej mierze wyeliminuje problem. Sam już nie wiem co robić, dodam że jestem laikiem, wcześniej jeździłem accordem z 2000r 1.8 z lpg, brał olej ale z 0.5l na 4000km. Szukałem leona 1.9 tdi ale były wyeksplatowane a ten zrobił na mnie pozytywne wrażenie ale nie wiedziałem nic na temat, że te 1.6 16V to taki chłam. Ktoś wymieniał te pierścienie w okolicy warszawy?, ktoś poleci mechanika który zrobi to dobrze? a może sam olej wymienić na motula i zobaczyć o ile pobór oleju spadnie, dodam że docelowo chciałem założyć LPG ale teraz to już nie mam pojęcia co z tym fantem zrobić a może po prostu sprzedać?