Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

pedał gazu nie reaguje, świecąca kontrolka epc

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

pedał gazu nie reaguje, świecąca kontrolka epc

Postprzez strzaleczka » 16 czerwca 2016, 14:46

Witam,
Od dłuższego czasu mam problem ze swoim leonem (odkąd go kupiłem ciągle sie coś je*ie) ale szczególnie chodzi mi o jeden bardzo dziwny problem. Otóż to jest samochód z 2001r 1.6 16v i około 1.5 roku temu założyłem gaz. Mam problem tego typu, że jadąc pedał potrafi nie zareagować na jego wciśniecie czyli utrzymując stała prędkość i chcąc przyspieszyć wciskam pedał i jest brak reakcji(tak jakbym całkowicie puścił pedał do pozycji w jakiej się znajduje), wtedy muszę pościć pedał i dopiero wcisnąć, żeby "załapał" i tak dzieje się ciągle, mało tego że w trakcie jazdy tak trzeba się męczyć, na desce wyskakuje błąd EPC samochód przechodzi w tryb awaryjny i wtedy to juz całkowicie klapa... trzeba stawać, zgasić i odpalić silnik na nowo wtedy kontrolka gaśnie (na jakiś czas) czasami na chwile a czasami na dłużej. Z początku myślałem ze wariuje sonda za katem bo miałem przetartą elastyczną złączke tłumika ale po jej wymianie samochód działa tak samo czyli nie poprawnie. Ja teraz samochodem niestety nie jeżdżę bo jestem po operacji kolana i jeździ nim moja dziewczyna w trasy do 250 km jednego dnia i z tego co mi mówi to dzieje się to na zimnym silniku czyli przez pierwsze około 30km później twierdzi, że jest lepiej ( mniej razy wyskakuje EPC i mniej braku reakcji na wciśniecie pedału). Wczoraj podjechała do znajomego elektryka który podpiął kompa i pokazał mu się błąd sondy lambda tej zaraz za kolektorem dolotowym (obadał i powiedział, że nie była wymieniana od nowości ze jest pordzewiała ..), i stwierdził też, że jest źle ustawiony gaz. Kazał jeździć na benzynie, na benzynie dzieje się to samo. Głowa mi już spuchła od tego samochodu.. Pomożecie ? :evil: :evil: :?: :?:
strzaleczka
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon
Silnik: benzyna 1.6 16V

Reklama

Re: pedał gazu nie reaguje, świecąca kontrolka epc

Postprzez marcin7x5 » 16 czerwca 2016, 20:25

U mnie miałem podobne objawy na zimnym silniku jak padł czujnik temp zasysanego powietrza. A że jest on razem z czujnikiem ciśnienia więc skończyło się na ich wymianie.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez strzaleczka » 16 czerwca 2016, 22:50

Ok, czujnik temp pow zasysanego mówisz? sprawdzę to. Czyli prawdopodobienstwo uszkodzonej sondy byś odsunął na bok ? a co z błedem na komputerze?
strzaleczka
Stella +
Stella +

Postprzez marcin7x5 » 17 czerwca 2016, 05:36

Zależy jaki to jest błąd. Czy dotyczy grzałki sondy czy też jej regulacji. Musiałbyś podać pełen nr tego błędu.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez strzaleczka » 1 lipca 2016, 09:38

Właśnie pierwsze co powiedziałem dziewczynie jak była u tego elektryka to zeby spisać nr błędu ale juz było za późno.. Ok musze sie skontaktować z nim i spisać nr sam. Odpisze tylko jak bede wiedzial jaki to nr.

-- 1 lipca 2016, 10:38 --

Kolego marcin7x5 dziekuje za pomoc, twoja rada okazała sie strzałem w 10. EPC nie wyskakuje juz tak jak rozmawialiśmy. Pedał nadal zacina na benzynie i na gazie. Dalej nie wiem czym jest to spowodowane. Miałem jechać do gazownika ale jesli na benzynie zacina to chyba nie jest wina gazu ? :?:
strzaleczka
Stella +
Stella +

Postprzez Bix » 1 lipca 2016, 15:48

mi wyskoczył parę dni temu, podłączyłem pod kompa, pokazało błąd "break pedał switch" skasowałem go i dzisiaj znowu wyskoczył. samochód strasznie zaczął mulić. w czwartek jadę do mechanika i zobaczymy co tam dokładnie siedzi w środku. lipa z mojego jutrzejszego wyjazdu nad morze :/
Bix
Sport
Sport

Auto: Leon 1M
Silnik: BCB 1.6

Postprzez Bix » 1 lipca 2016, 17:31

Błąd to 16955 break switch (f) implausible signal p0571 35-00. Czujnik pedalu hamulca w moim przypadku. Nie zawsze zapalają mi się światła stopu[FACE WITH STUCK-OUT TONGUE AND WINKING EYE]

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Bix
Sport
Sport

Auto: Leon 1M
Silnik: BCB 1.6

Postprzez strzaleczka » 13 lipca 2016, 11:23

Jednak ch*ja caly czas to samo przez pierwsze 2 dni bylo ok nie wyskakiwal blad dziwne a teraz znow blad sie zapala niemal caly czas. Bylem u gazownika u niego wszystko w porządku nic nie zalało nic sie nie rozregulowało wszystko jest tak jak nalezy. Mówił cos, że jesli epc to zasyfiona przepustnica i to przez nią ale skoro po wyczyszczeniu czujnika bylo przez jakis czas (2 dni ) dobrze to raczej przepustnica nie ma nic do tego. Chyba bede musial wymienic czujnik w takim razie
:twisted: :twisted:
strzaleczka
Stella +
Stella +

Postprzez marcin7x5 » 13 lipca 2016, 13:37

Wszystko na to wskazuje. Ja już 3 razy go wymieniałem.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez strzaleczka » 13 lipca 2016, 14:19

no dla pewnosci wyczyscilem przed chwila przepustnice przejechalem sie i nadal zacina blad wyskoczyl wiec zamawiam czujnik i zobaczymy
strzaleczka
Stella +
Stella +

Postprzez marcin7x5 » 13 lipca 2016, 19:58

Możesz jeszcze sprawdzić jakie widzi podciśnienie w kolektorze ssącym i jaką temp zasysanego powietrza bo to też jest czujnik podwójny. Dla pewności pomierz kabelki we wtyczce od czujnika czy nie mają zwarcia. Z własnego doświadczenia wiem że czyszczenie tego czujnika kończy się jego padnięciem tylko kwestia ile czasu wytrzyma. Możesz pokusić się o używkę ale też nie wiadomo ile wytrzyma. Szkodzi mu ten syf co wrzuca nam egr do kolektora.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez strzaleczka » 13 lipca 2016, 22:39

nie wiem jak sprawdzic tepm i cisnienie zamowiłem juz czujnik. Zobaczymy jutro dam znac jesli sie zapali to odrazu jesli sie nie bd zapalal to po kilku dniach .
strzaleczka
Stella +
Stella +

Postprzez marcin7x5 » 14 lipca 2016, 09:08

Musisz odczytać vagiem w grupie 02, 03 ,04 dane ze sterownika silnika
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez strzaleczka » 14 lipca 2016, 16:17

CH*Ja nic nie dalo wszystko to samo sie dzieje.. biore go skurwesyna na zlom
strzaleczka
Stella +
Stella +

Postprzez marcin7x5 » 14 lipca 2016, 21:25

A sprawdzałeś wiązkę i odczyty? Może sterownik silnika ci padł.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez strzaleczka » 13 sierpnia 2016, 11:53

jutro umawiam sie do magika elektryka. raz mi pomogl zobaczymy. racczej sterownika bym nie obstawial pedal gazu przepustnica lambda lub nie wiem co zobaczymy

-- 13 sierpnia 2016, 12:53 --

Dobra, temat wygląda tak, pojechalem do polecanego elektryka samochodowego (bo moj przestał grzebac w silnikach ).
1 wizyta stwierdzenie padnieta sonda 1 i druga pokazuje bledne wartosci
2 wizyta, wymiana sondy przed katalizatorem, błąd swiecił sie nadal. Podmiana przepustnicy, błąd świecił się nadal. Podmiana sterownika komputera, błąd świecił się nadal. Po wymiane sondy na komputerze nie wyskakiwał żaden błąd w warsztacie bylo 3 elektryków i jesli nie wyskoczył błąd każdy nie wiedzial co sie dzieje. Dzisiejsi elektrycy, powie to co jest pokazane na VAGu.. Ostatecznie stwierdził na przepustnice. Wku**iłem się i postanowiłem sam znowu podjąć sie naprawy. Na samym początku kupilem pedał gazu który okazał sie strzalem w 10. Około 5 razy podchodziłem do naprawy i cos ciagle mnie przekonywalo ze to pedal a nic w silniku a wiec, pedał ktory kupilem po podpieciu pokazywał blad EPC lecz samochod nie przelaczal sie w tryb awaryjny, obroty wchodzily normalnie, podpiąłem stary pedal blad i tryb awaryjny brak mocy.. rozkrecilem obydwa i w starym pedale były postrzepione piny " https://www.google.pl/search?q=potencjo ... L9RpI-M%3A " dokladnie chodzi mi o nie. Podczas naciskania pedalu gazu piny wedruja po potencjometrze gdzie przesylaja sygnal do przepustnicy.. na kazdym z 4 pinow byly postrzepione igielki i prawdopodobnie nie podawaly poprawnej wartosci i robily zwarcie z tego błąd i tryb awaryjny po podmiance tej pierdoly samochod nie ma juz tych objawów. Tak więc po wymianie czujnika temperatury powietrza zasysanego wymianie sondy, wstawieniu emulatora sondy lambda, podmianie przepustnicy, podmianie sterownika, czyszczeniu odmy, poszarpaniu nerwów, wydaniu okolo 1000 zl wystarczyło pogrzebać w pedale gazu ale kto wiedział. Temat do zamkniecia
strzaleczka
Stella +
Stella +

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna