Słabe hamulce - objawiało się tym, że przy awaryjnym hamowaniu przy pierwszym wciśnięciu hamulca abs zadziałał, natomiast przy następnej próbie hamowania ABS już nie działał. To było raczej zwalnianie niż hamowanie. Nie wiem z jaką siłą musiałbym przyłożyć w pedał hamulca. Takie testy były przeprowadzane przy małych predkosciach 40-50 km/h. Abs nawet na mokrej nawierzchni nie chciał działać...

Cieżki rozruch na zimnym silniku ( na ciepłym bez problemu) - mianowicie rozrusznik kręcił normalnie, jednak jak silnik zaskoczył to jakby nie odrazu palił na wszystkie cylindry. Czasami potrafił zgasnąć! Nawet jak go zgasiłem po 5 sek. i ponownym odpaleniu nie było już takiego problemu...
Po przeczytaniu kilku tematów na ten temat postanowiłem wymienić Pompe Podciśnieniową (pompe vaccum). Wymiana pomogła. Hamulce wróciły, rozruch też się poprawił
Nie wiem czy bład czujnika temp. wody( zwarcie do plusa) nadal jest. Czujnik wymieniony, lecz czytałem, że problem może być w wiązce elektr. Nie mam programu VCDS, a do diagnosty nie bede co chwile jezdził...by 100 zl za kazda pierdołe sprawdzić.
Chmura niebieskiego dymu przy rozruchu- objawiało się tylko na zimnym silniku. Chmura była dość pokaźna. Niebieski dym. Kupiłem preparat do wtrysków STP formuła, jak na razie odpukać nie kopci tak. Ostatnio dolewałem 200 ml oleju na 2000 km.
Zakładając ten temat mam nadzieję, że komuś pomogę w szukaniu przyczyn nieprawidłowego działania w aucie. No chyba, że nic nie wniosłem do tematu to usunąć..
W moim ARL-u mam jeszcze pare problemów m.in notlauf przy 140 km, lekki spadek mocy. Podejrzewam zaworek n75, będe szukał przyczyny...