Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Czujnik otwierania/zamykania drzwi

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Czujnik otwierania/zamykania drzwi

Postprzez Kysiek » 17 sierpnia 2017, 18:10

Witam,
dotychczas miałem problem z czujnikiem otwarcia/zamknięcia drzwi: nie świeciły się lampki w drzwiach, nie brzęczał brzęczek świateł, lampki w podsufitce były cały czas zapalone. Dostałem się do czujników w drzwiach kierowcy i pasażera, wyczyściłem i naprawiłem je (były zalane WD 40 i smarem). Światełka w drzwiach zapalają się za każdym razem, brzęczek nie wyłączonych świateł działa, niestety lampki w podsufitce nadal świecą się cały czas. Nie gasną po zamknięciu auta czy odpaleniu go, nie ma żadnej reakcji na otwarcie czy zamknięcie drzwi.
Czujniki działają dobrze, nie wiem czego jest to wina. Zimne luty na płytce w zamku? Czy w tylnych drzwiach też są takie czujniki i to może ich wina?
Kysiek
Stella
Stella

Auto: Leon 1M
Silnik: ASV 1.9

Reklama

Re: Czujnik otwierania/zamykania drzwi

Postprzez tomashek » 17 sierpnia 2017, 19:30

a dobrze masz ustawioną lampkę? musi być ustawiona tak żeby było widać rysunek samochodzika z otwartymi drzwiami, jeśli masz odwrotnie to cały czas będą Ci się świecić lampki

w takiej pozycji musi być jak na tym zdjęciu
http://sklep.motohid.pl/gfx/lampki/lamp ... l-roof.jpg
tomashek
Stella
Stella

Auto: Leon
Silnik: AUQ 1.8

Postprzez Kysiek » 17 sierpnia 2017, 19:32

Tak, przełącznik jest tak ustawiony
Kysiek
Stella
Stella

Postprzez Patryk700i » 17 sierpnia 2017, 23:42

Ja bym szukał gdzie indziej nie w zamkach, te lampki świecą gdy drzwi są otwarte, a gdyby tak było to byś nie zamknął drzwi z pilota, mi się wydaje że pod kierownicą jest gdzieś przekaznik do wyłączenia tych lampek może on nie wyłącza, bo u mnie słychać takie pstykniecie jak się wyłączaja.
Patryk700i
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon
Silnik: ARL 1.9

Postprzez Tracer2 » 18 sierpnia 2017, 05:32

Może system wygaszania lampki ma zwarcie i zwyczajnie nie wygasza.
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Region: mazowieckie
Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez tomashek » 18 sierpnia 2017, 13:27

przyczyn może być wiele
ja bym na początek podmienił lampkę od kogoś innego czy ona przypadkiem nie nawaliła
lampka nie na żadnym przekaźniku tylko wszystkie lampki łącza się razem i jeden przewód idzie do modułu komfortu i to on ustala kiedy zgasić lampki kiedy ściemnić itp
mi raz takie coś się zdarzyło i musiałem zresetować moduł komfortu. jest on nad nogami kierowcy, czarna puszka z 2 lub 3 wtyczkami. Odłącz je na jakieś 5 min i podłącz z powrotem i zobacz czy nadal będzie się to działo
tomashek
Stella
Stella

Postprzez Kysiek » 18 sierpnia 2017, 15:43

Akumulator miałem odłączony na ~2h, żadnej różnicy (jeśli dało to taki sam efekt jak resetowania tego modułu). Mam też problem z centralnym zamkiem z pilota - nie zawsze działa (otwieranie czy zamykanie). Może to słaba bateria w pilocie, jutro kupię nowe i sprawdzę.
Kysiek
Stella
Stella

Postprzez tomashek » 18 sierpnia 2017, 16:03

jak nie zawsze działa to może oznaczać że mikrostyk w jakimś zamku siadł i cały czas wykrywa jak by były otwarte drzwi
tomashek
Stella
Stella

Postprzez Kysiek » 18 sierpnia 2017, 18:43

No właśnie mikrostyk w drzwiach z przodu naprawiłem, wiem bo obie lampki ( w drzwiach) dobrze działają, ale czy w drzwiach z tyłu też są takie mikrostyki? Jak tak, to przez weekend je posprawdzam.
Kysiek
Stella
Stella

Postprzez tomashek » 18 sierpnia 2017, 19:15

z tyłu też masz mikrostyki
samochód musi wiedzieć czy masz otwarte drzwi czy nie właśnie dla lampek czy też po to że jak otworzysz auto centralnym ale nie otworzysz żadnych drzwi to z powrotem się zamknie po 30 sek
tomashek
Stella
Stella

Postprzez Kysiek » 22 sierpnia 2017, 16:11

Naprawiłem mikrostyki też w tylnych drzwiach, w prawych z tyłu mimo to zamyka centralny zamek po 30 sek od otwarcia (lampki dalej cały czasz świecą), więc siadła chyba elektronika zamka. Wymienić cały zamek czy posprawdzać jeszcze może luty czy są ok?
Kysiek
Stella
Stella

Postprzez marcin7x5 » 22 sierpnia 2017, 16:30

Jak już miałeś wyjęty to trzeba było go przelutować.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez Szymko » 22 sierpnia 2017, 21:54

tomashek napisał(a):z tyłu też masz mikrostyki
samochód musi wiedzieć czy masz otwarte drzwi czy nie właśnie dla lampek czy też po to że jak otworzysz auto centralnym ale nie otworzysz żadnych drzwi to z powrotem się zamknie po 30 sek

Wydaje mi się, że nieco się mylisz. Według mnie drzwi się regulują jak nie otworzy się drzwi kierowcy nawet jak otworzy się jakieś inne drzwi.
Szymko
Sport
Sport

Auto: Seat Leon 1M
Silnik: AZD 1.6

Postprzez tomashek » 23 sierpnia 2017, 00:07

U mnie jest tak ze jak jakiegolwiek drzwi otworze to sie nie zarygluje, czy to bagaznik czy to jakiekolwiek drzwi tak powinno byc bo np otworzysz auto i wezmiesz cos z tylu auta i przypadkiem zostawisz kluczyk w srodku. Zamykasz drzwi i auto sie rygluje a Ty masz ogromny problem bo kluczyki w srodku zostaly
tomashek
Stella
Stella

Postprzez marcin7x5 » 23 sierpnia 2017, 05:52

tomashek napisał(a):U mnie jest tak ze jak jakiegolwiek drzwi otworze to sie nie zarygluje

I tak powinno być.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez [gypsymh] » 23 sierpnia 2017, 13:41

Niestety nie w każdym przypadku tak jest. Jeśli mamy kluczyk na 3 przyciski. Otworzymy sobie tylko bagażnik a następnie zamkniemy, to zarygluje się on nam.
M@r[!n LEON 1M- repels ARL+++by Kobzyr/brakes 312-256/dual Flash-Multimap/full fis/podwójne kierunki
LEON 5F CUPRA 280 2.0TFSI/DSG/BLACK PERFORMANCE/ORANGE PAKIET
[gypsymh]
Sport
Sport

Auto: LEON 1M
Silnik: ARL 1.9

Postprzez Szymko » 23 sierpnia 2017, 19:06

Zwracam honor i wycofuję się z tego co napisałem wcześniej.
Sprawdziłem u siebie i oczywiście jest tak jak napisaliście, że po otwarciu jakichkolwiek drzwi zamek się nie zarygluje.
Szymko
Sport
Sport

Auto: Seat Leon 1M
Silnik: AZD 1.6

Postprzez koka » 26 sierpnia 2017, 21:36

Szymko napisał(a):Sprawdziłem u siebie i oczywiście jest tak jak napisaliście, że po otwarciu jakichkolwiek drzwi zamek się nie zarygluje.

a u mnie potrafi się czasem zaryglować ... widać moduł myśli, że drzwi są zamknięte kiedy są otwarte ... ostatnio jednak się to uspokoiło - napsikałem w drzwi preparatu pochłaniającego wilgoć :-P wszystko niby działa ok tylko w drzwiach pasażera lampka świeci słabym światłem, sprawdziłem - dochodzi do niej tylko 6V :cry: to też mikrostyk ?
koka

Postprzez igor90 » 27 sierpnia 2017, 12:09

Najprawdopodobniej tak, u mnie świeciła słabo w drzwiach kierowcy, czyszczenie zamka pomogło, ale mam za to inny problem - czasami jak mam otwarte jedne drzwi to świeci, ale jak otworze kolejne to gaśnie zupełnie, a w drugich drzwiach się nie zapala, nie wiem, czy tak powinno być, czy nie, ale da się z tym zyć :-P
igor90
Stella
Stella

Auto: Leonek
Silnik: AHF 1.9

Postprzez Kysiek » 2 września 2017, 18:08

igor90 może wina modułu komfortu, u mnie najprawdopodobniej też on siadł.

Przelutowałem zamek prawy z tyłu i moduł komfortu, nic nie pomogło - raz wykrywa, raz nie otwarte drzwi z tyłu (i prawe i lewe). Czasami nie zapalają się też światełka w drzwiach z przodu - dopiero po otwarciu obu drzwi zapalają się po 5 sek. Moim zdaniem na 99 % to ten przekaźnik w module komfortu (Nec EN2-N9) - u mnie w module są trzy takie. Nie wiem który dokładnie za to odpowiada, ale wole już wymienić cały moduł.

Jakby ktoś miał sprawny i który podziała dużej niż 1 miesiąc moduł komfortu (1 J0 959 799 S), to chętnie wymienię za złotówki :-)
Kysiek
Stella
Stella

Postprzez igor90 » 10 grudnia 2017, 22:17

Podpowiedź Krzyśka dała mi do myślenia. Wk!@#$%^y mnie już te lampki w drzwiach, więc pomimo, że zimno na dworze, postanowiłem zdjąć dolną półkę i przyjrzeć się modułowi komfortu. Wyjąłem go, zabrałem do domu, podgrzałem luty, podłączyłem z powrotem do kostek, dioda zaświeciła się, no to go przykręciłem i dla pewności spojrzałem jeszcze raz na lampkę w drzwiach. Nie świeci... Nie możlwe... Zacząłem ruszać ręką ten cały moduł i wtedy lampka się znowu zapaliła. Wyjąłem jeszcze raz, zaaplikowałem trochę świeżej cyny na stare luty i dodatkowo przejechałem rozgrzaną cyną po stykach (tam gdzie się podłącza kostki), ale tak na prawdę cieniutko, żeby dało się podłączyć.

Wpiąłem do auta i Leonek świeci bez żadnych problemów, a zrobiłem dzisiaj dłuższą trasę :brawo:

Jeśli ktoś ma problem ze świrującymi lampkami oświetleniowymi, to niech najpierw zacznie od tego modułu, bo ja rozebrałem już dwoje drzwi i dwa zamki, a wystarczyło odkręcić tylko kilka śrubek w półce i moduł... :buja:
igor90
Stella
Stella

Auto: Leonek
Silnik: AHF 1.9

Postprzez adams » 29 listopada 2020, 21:31

igor90 napisał(a):Jeśli ktoś ma problem ze świrującymi lampkami oświetleniowymi, to niech najpierw zacznie od tego modułu, bo ja rozebrałem już dwoje drzwi i dwa zamki, a wystarczyło odkręcić tylko kilka śrubek w półce i moduł...
Odgrzeje kotleta tutaj bo nie ma sensu chyba zakładać nowego tematu. Przez przypadek zauważyłem, że mój moduł komfortu domaga się przelutowania. Zimno teraz a będę robić pod blokiem więc warunki mocno średnie. Dolną półkę mam wymontowaną. Co trzeba odkręcić jeszcze żeby wyciągnąć moduł z auta ? Widzę tam dwa krzyżaki i jednego torksa tak na szybko. Macie może jakieś złote (foto?)porady, żeby zrobić a się niepotrzebnie nie narobić ?
adams
Sport
Sport

Auto: LEON
Silnik: APP 1.8

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne