Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Dziwne stukanie/chrobotanie podczas jazdy

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Dziwne stukanie/chrobotanie podczas jazdy

Postprzez kodzio1 » 17 sierpnia 2017, 13:45

Witam wszystkich!
Temat dotyczy Seata Toledo II 1.6 16v 2002 r. Czytałem na tym forum chyba wszystkie wątki, w których była mowa o podobnym problemie, jednak nigdzie nie znalazłem takich samych objawów jak u mnie. Przejdę więc do rzeczy: dźwięk ten dochodzi z przedniej części podwozia, jakby z okolic kół, przegubów, czy skrzyni biegów. Zaczyna być słyszalny powyżej 20-30 km/h, po przejechaniu kilkuset metrów (tak jakby coś musiało się rozgrzać i dopiero zacząć stukać?). Jest dość nieregularny, czasem chrobota z mniejszą, czasem większą częstotliwością. Nasila się przy skręcie w prawo (ale podczas jazdy na wprost czy w lewo też słychać). Nie jest zależny od obrotów, biegu, występuje także na luzie i/lub wciśniętym sprzęgle, dlatego raczej wykluczam skrzynię biegów jako przyczynę. Występuje to na każdym rodzaju nawierzchni, na idealnie równej również, dlatego raczej nie podejrzewam zawieszenia. Działo się tak zarówno na zimowych oponach na felgach stalowych, jak i obecnie na letnich na alufelgach. Mechanik przejechał się moim seatem i stwierdził że to lewy przegub wewnętrzny. Po jego wymianie w kwestii chrobotu nic się nie zmieniło :( Odnoszę wrażenie, że w miarę kolejnych kilometrów to stukanie stało się ogólnie trochę głośniejsze i o większej częstotliwości. Moje podejrzenie to łożysko lewego koła, ale nie chcę wymieniać w ciemno, dlatego jestem ciekaw Waszych pomysłów.
Pozdrawiam!
kodzio1
Stella
Stella

Auto: SEAT Toledo II
Silnik: benzyna 1.6 16V

Reklama

Re: Dziwne stukanie/chrobotanie podczas jazdy

Postprzez kub3k » 22 sierpnia 2017, 07:36

Nie znam się za bardzo na mechanice ale w takich przypadkach zawsze najpierw warto wybrać się na stację diagnostyczną.
Za 20-40zł wezmą ci auto na szarpaki, sprawdzą elementy zawieszenia i być może coś wyjdzie.
Lepsze to niż wymiana przegubów w ciemno ;)
kub3k
Stella
Stella

Auto: Leon
Silnik: AUQ 1.8

Postprzez kodzio1 » 24 sierpnia 2017, 21:38

Jasne, też o tym myślałem, tylko zastanawia mnie fakt, że słyszę te stuki również na drodze gładkiej jak lustro...
(a tak nawiasem mówiąc, to dobrze, że wymieniłem przegub, bo drgał mi lewarek i właściwie cała kabina przy dużym obciążeniu, myślałem że to poduszka skrzyni, ale po wymianie przegubu te objawy zniknęły :P )
kodzio1
Stella
Stella

Auto: SEAT Toledo II
Silnik: benzyna 1.6 16V

Postprzez marcin7x5 » 25 sierpnia 2017, 05:59

Sprawdź czy nie stuka ci katalizator w tej blaszanej puszce.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez 16czarny16 » 7 grudnia 2017, 06:41

A sprawdzałeś końcówkę drążka przy maglownicy, tzw "jabłko"? Dla mnie na 1000% miałem to samo i walczyłem dwa lata. Wymieniłem i cisza.
16czarny16
Sport
Sport

Auto: ASZ+
Silnik: ASZ 1.9

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna