przez addam24 » 25 grudnia 2016, 17:58
Moze I ja opisze swoja historie ze sprzeglem w leonie arl.Leon 2005 fr, przy przebiegu okolo 120 tys km zostal zrobiony program w mr motors na 187ps I 395 nm puszczonych gladko I wystepujacych przy 2.5 tys obrotow.Sprzeglo mialo dzialac bo niby seria ma trzymac 400nm .Ale po okolo 4-5 tys km zaczelo sie slizgac.Wiec po przeczytaniu roznych informacji internetowych,postanowilem nabyc komplet od sharana btb u naszego forumowego Agina.Sprzeglo przyszlo (sachs) I kosztowalo mnie 2300pln.Z racji tego ze sam jestem mechanikiem samochodowym,zmienilem go samodzielnie.Po wyjeciu starego dwumasu I porownaniu go z luzem nowego,na starym byl wyraznie wiekszy luz wzdluzny I poprzeczny.Dodatkowo zostal wymieniony uszczelniacz walu korbowego od strony skrzyni biegow.Wszystko zostalo zlozone po czym pierwsze odpalenie.Odrazu slysze ze jest ciszej.Ale auto dalej chodzilo na wolnych obrotach,ale po kilku minutach nagle zaczely dochodzic dziwne dzwieki podobne do tych w starej dwumasie.Wcisniete sprzeglo powodowalo ich uciszenie.Troche zniesmaczony I nie wiedzacy,co o tym myslec pojechalem do domu.Ale zauwazylem ze uszczelniacz ktory wymienialem jednak puszcza troche oleju.Wiec samochodem nie jezdzilem i w pierwszej wolnej chwili zakupilem drugi uszczelniacz i kolejne zrzucenie skrzyni.I w tym momencie moje wszystkie watpliwosci zostaly rozwiane.Dwumas mial podobny luz do oryginalnego na ktorym zrobilem 120kkm.Ale z racji tego ze samochod byl mi potrzebny,a nie mam drugich 2300zl zeby je wydac nieplanowanie od tak.Zostal wymieniony uszczelniacz I z powrote wrzucony ten zestaw btb.Pozniej skontaktowalem sie z aginem.(Zawsze kontaktowalismy sie przez gg, zamawialem juz od niego kilka rzeczy.Jak tuleje wahaczy od s3,kayaba ultra SN,sprezyny eibach I zawsze nie mialem problemu).Wytlumaczylem na spokojnie jak sprawa wyglada,Agin odpisal po okolo miesiacu I mowil ze byl w niemczech(mysle sobie moze w niemczech nie ma internetu).Wspomnial ze mial podobny przypadek ze komus tam po jakims czasie zaczal halasowac rowniez.I ogolnie kazal mi jezdzic na nim.I ogolnie rozmowe prowadzil w takim kierunku ze odnioslem wrazenie,ze tak ma byc,ze wszystko jest o.k.Ja mu pisze ze mialem ten dwumas w reku I ze ma luz jak stary I ze nie jest o.k.Ogolnie kontakt sie urwal.Na tym dwumasie btb do dzisiaj zrobilem okolo 8 tys km(autem malo jezdze bo nie ma mnie w pl).Na ta chwile jest juz bardzo glosny I wiem ze tak naprawde powinienem go wymienic na dniach.Myslalem ze agin chociaz poczuje sie w tym momencie do oddania zarobku.Bo pewnie 2-3 stowki na tym przytula,Ale niestety kontakt sie urwal.Mam nadzieje ze post nie zniknie z forum,bo chyba jest jednym z adminow.Pozdrawiam I Zycze Wesolych Swiat.