Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Jaka instalacja gazowa do Leona III 2.0 280KM

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Jaka instalacja gazowa do Leona III 2.0 280KM

Postprzez jemielita » 18 grudnia 2018, 07:56

Hej,
jak w temacie, jaką instalację LPG zamontować do Leona III 2.0 280KM 2015r.? i czy w ogóle warto to robić, obawiam się skutków ubocznych tego zabiegu...... dzięki za info. Pozdrawiam ;)
jemielita
Stella
Stella

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon III
Silnik: benzyna 2.0

Reklama

Re: instalka gazowa do Leona III 2.0 280KM

Postprzez Kusza » 18 grudnia 2018, 09:18

zapytaj u nich https://www.egp.pl/
Kusza
Signo
Signo

Auto: Cupra ST 300 4x4
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Re: Jaka instalacja gazowa do Leona III 2.0 280KM

Postprzez adbur » 28 grudnia 2018, 04:33

https://lpg-forum.pl//
Egp odpuść - poszukaj na powyższym forum gazownika z prawdziwego znaczenia np. SebastianS- warto czasami pojechać na drugi koniec P
olski dla założenia dobrej instalacji - tak aby jej serwisowanie polegało później na wymianie tylko filtrów gazu.
Znajdziesz tam również innych doświadczonych montażystów , którzy na widok bezpośredniego wtrysku i silnika tsi dobiorą taką instalacje aby nie było później spadków mocy , checków i innych typu praca 100% na noPb powyżej 4-5 tys obrotów silnika.
Radzę przestudiować to forum przez kilka dni, zadać pytanie w odpowiednim dziale (nie pytaj o ceny - chyba na priv tylko można).
adbur
Signo
Signo

Region: zachodniopomorskie
Auto: Ateca
Silnik: benzyna inny

Postprzez jemielita » 3 stycznia 2019, 18:15

Dzwoniłam w parę miejsc i zastanawiam się nad instalacją BRC I Landi Renzo ktoś miał styczność z tymi instalacjami ?
jemielita
Stella
Stella

Auto: Seat Leon III
Silnik: benzyna 2.0

Postprzez GazMajster-G1 » 3 stycznia 2019, 18:33

LPG -to generalnie paliwo alternatywne dla ludzi którzy chcą oszczędzać. Kupując Leona 280KM - chyba stać cię na paliwo i to raczej PB98 co-najmniej. Jeżeli szukasz komplikacji i kłopotów z Autem to twoja sprawa. Instalacja komplikuje auto , częstsze wizyty w warsztacie , dodatkowe przeglądy , dodatkowa masa w bagażniku itp. Żuka , poloneza , inne proste i tanie samochody -ok. Ale CUPRA na GAZ ? to profanacja. Poszukaj może limuzynę na ślinę.
GazMajster-G1
Stella +
Stella +

Auto: LEON CUPRA ST 290
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez brzooza » 3 stycznia 2019, 18:43

Również jestem zdania ze to profanacja, rozbój w biały dzień. Cupra jest dla ludzi którzy lubią motoryzacje, tak samo inne mocne benzynki, a to wiąże się z większym wydatkiem na paliwo i to nie 95.
Trzeba było kupić jakiegoś wolnossaka i jego gazowane. Albo jak chcesz to możemy się zamienić (mam Leona z 1.4 125km ;p ) na pewno mniej spali hehehe
brzooza
Sport
Sport

Auto: Seat Leon FR 5F
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez servo » 3 stycznia 2019, 19:19

Dajcie mu spokój! To nie temat "czy instalować gaz w Cuprze?", tylko "jaki gaz do Cupry?"
Droższe auta jeżdżą na gazie i nikt nie ma problemu. Jeśli macie tak ogromna potrzebę stygmatyzowania innych - to powiedzcie sobie, że Seat Cupra to tanie auto alternatywne dla ludzi, którzy chcą oszczędzać, a jeśli ktoś chce sportu - to kupuje Porsche GT3 RS :-D :-P
servo
Sport
Sport

Region: dolnośląskie
Auto: Leon FR 5D 2018
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez metzz » 3 stycznia 2019, 19:39

Profanacją LPG do cupry? Servo dobrze zauważył, że to "budżetowa" sprawna zabawka. Jedne z tańszych koni na rynku. Jeszcze do niedawna można było wyjąć w cenie 130k. To, że teraz sztucznie podbijane są ceny nie znaczy, że cupra stała się czymś więcej niż sprawnym autem na codzień. Gaz ludzie ładują do samochodów kilkukrotnie droższych, bo ich stać. A stać ich, bo nie przepłacają tam gdzie nie trzeba.
Ktoś kto uważa, że taki samochód staje się "gorszy", bo jeździ na "podtlenku biedy" ma sam ze sobą poważny problem.
Nauczcie się nie zaglądać innym do portfela i tego co kto robi ze swoim hajsem.

Co do tematu:
Landi Renzo skoda wrzuca do swoich wszystkich samochodów oferowanych z fabrycznym LPG. Do tej pory mocno chwalone w wielu testach. Widziałem nawet kiedyś test tej instalacji dla silniki 1.4 tsi 150 km ACT.
BRC testowane tylko na wolnossakach od skośnookich kolegów, ale przy przebiegu ponad 100k - od nowości z salonu samochód wyjechał z taką instalacją i żadnych problemów nie było.
metzz
Signo
Signo

Auto: Leon 5F FR

Postprzez adbur » 4 stycznia 2019, 09:46

Ja mam brc zainstalowane przez dealera w czakram w Tarnowie - działa bez zarzutów ale prywatnie jakbym miał sam zakładać lpg to wszystko tylko nie brc(maja poblokowane sterowniki i ciężko cokolwiek zdziałać bez serwisu). Radzę jedno- poszukać dobrego gazownika na lpg-forum.pl zapłacisz z kilka stówek wiecej ale późniejszy spokój jest najważniejszy.
Gazownicy z tego forum gazują nawet W12 VW bez problemów - popatrz na instalacje Adama rogowskiego lub sebastians z cytowanego forum.
Brc jest standardowo montowane w Seatach dla flot, Tsi to nie przeszkoda. W cuprze przeszkodą są konie mechaniczne i zakładając instalacje IV generacji u „słabego” gazownika ten silnik będzie palił 50:50 lpg:noPb ale nie o to chodzi.
Moj 1.4 125km czca pali około 1.5 noPb i 8lpg ale ja mam ciężką nogę nawet bardzo.

Zakładaj instalacje u DOBREGO gazownika aby później nie wypisywać na forum , że gaz to zło i że tylko do kuchenek i że
nie gazować cupry itp. Gaz da się założyć nawet do silnika wankla.
Lepiej niech pali cupra 17lpg niż 15 noPb.
adbur
Signo
Signo

Postprzez GazMajster-G1 » 4 stycznia 2019, 10:13

Panowie CUPRA ma dwa układy Paliwowe wtrysk bezpośredni do cylindra oraz drugi do kolektora . W pierwszym przypadku wtryskiwacze te muszą i tak trochę benzyny wtryskiwać ,żeby się nie zepsuły. więc jazda nie jest tylko na samym gazie . Ponadto silnik gdy potrzebuje używa dwóch układów paliwowych jednocześnie (duża dawka ) , oraz jednego gdy pracuje na niskich obrotach ( dodatkowo małym przepływem wtryskiwacza precyzyjniej się dozuje paliwo). Kierowcy toch aut -są zazwyczaj nastawieni na osiągi wię w przypadku GAZU LPG , będzie bardzo trudno osiągnąć pożądane efekty pracy tego silnika , pozatym i tak będzie zużywał paliwo. A ponadto na własne życzenie pchamy się w kłopoty.

Pomijając wszystkie te aspekty . kiedyś trochę pracowałem w tej branży. i moim zdaniem Pomyślałbym o instalacji gazowej która wykorzystuje fabryczny układ paliwowy ( to znaczy że wtryskiwany jest Gaz w fazie ciekłej przez oryginalne wtryskiwacze paliwowe. (to może miało by sens) aczkolwiek nie wiem jak by było z trwałością układu paliwowego.

A co do sfery w której się oszczędza. Raczej uważam że trzeba zarabiać a nie oszczędzać. Więc mając kilkuletnie doświadczenie a branży LPG , również z instalacjami na ciekły wtrysk. U siebie pewnie LPG raczej prędko nie założę. A na pewno nie w skomplikowanym silniku. Być może w jakimś Roburze to tak.

-- 4 stycznia 2019, 10:13 --

adbur napisał(a):Zakładaj instalacje u DOBREGO gazownika aby później nie wypisywać na forum , że gaz to zło i że tylko do kuchenek i że
nie gazować cupry itp. Gaz da się założyć nawet do silnika wankla.
Lepiej niech pali cupra 17lpg niż 15 noPb.

Masz rację GAZ można założyć do wszystkiego . Ale to czasami jest po prostu bez sensu. Chyba że Chcesz Udowodnić wszystkim ,że się da. Ale czasami to tak jak udowadniać ,że się da zjeść własne gówno. Pewnie się da -ale jaka to będzie z tego przyjemność ?
GazMajster-G1
Stella +
Stella +

Postprzez Krzyzak » 5 stycznia 2019, 16:20

Osobiście polecam polskie instalacje - są naprawdę światowej jakości. AC gaz system, sterowniki STAG albo LGPTech. Mam i jednej i drugiej firmy, dużo lepiej to chodzi na Techu, może dlatego, że sam instalowałem i zrobiłem dokładnie tak jak być powinno a nie jak wygodniej instalatorowi. Dodam, że mam to w starych silnikach, żeliwne bloki, gniazda zaworowe porządne - czytaj dużo lepsze niż te produkowane obecnie, nawet te wzmacniane, czyli do gazu.
O spalanie stukowe się ma co martwić - przeliczając na benzynowe oktany to LPG ma min. 98 bo tyle nakazuje norma a często nawet do 110 - dlatego spala się wolniej, mniej wybuchowo od benzyny. Jednak cupra ma stałe mapy i nie wyprzedzenie zapłonu jest brane z pamięci, bez regulacji, dlatego większej oktanowości się nie wykorzysta.
LPG jest paliwem tak samo jak O.N., benzyna, kerozyna czy mazut - dopóki spełnia wymagania prawa nie można nikomu zabronić i rzucać haseł że to tylko do kuchenki (bo jak wiadomo są np. także klimatyzatory na R410, czyli propan-butan). Dopóki ktoś jest świadomy jakie następstwa niesie ze sobą montaż instalacji to - jak dla mnie - może nawet na sikach jeździć...
Krzyzak
Sport
Sport

Auto: Leon 5F

Postprzez maciek89 » 6 stycznia 2019, 09:48

LPG paliwo jak każde inne, a Cupra to tylko wersja taniego hiszpańskiego kompaktu (jedyna w ogóle warta uwagi jak dla mnie :D), a nie jakieś cudo i przyszły youngtimer. :p Nigdy nie miałem auta na podtlenek gazotu i nie planuję mieć ale rozumiem ludzi, którzy wrzucają instalację natomiast nie rozumiem dlaczego innym to przeszkadza...

Problem jednak w tym, że ten silnik jest jeszcze chyba nie ogarniany przez gazowników, a jeśli już będzie to zostaniesz królikiem doświadczalnym. Auto ma dość skomplikowaną (po dwa wtryski na cylinder: pośredni i bezpośredni) i raczej jednorazową (niestety) budowę. Zaoszczędzisz na paliwie, wydasz więcej na serwis. Zwróć uwagę na poprzedników- Golfa VI R, Cuprę R, czy Audi S3 8P. Ja się w tych autach nigdy nie spotkałem z LPG, raczej będą to białe kruki. Z jakiegoś powodu ludzie nie montują tam gazu pomimo, że palą więcej niż obecne. Najwidoczniej motor się nie za bardzo do tego nadaje... A ten silnik w Cuprze nie pali wcale dużo, pali sporo jak go mocno ciśniesz ale cóż- albo oszczędzamy paliwo albo się bawimy. :mrgreen: Jeśli chcesz mocne i solidne auto pod LPG to wybierz inny samochód z silnikiem, do którego LPG się nadaje i gdzie korzyść z instalacji / oszczędność będzie większa. Np. jakiś merc z V8 5.5 (ponad 380 KM). W gratisie dostaniesz dźwięk, którego w Cuprze żadnymi metodami nie uzyskasz. :) A Cuprę bym zostawił w benzynie i nie kombinował. Jeżdżąc oszczędnie to auto pali niemal tyle, co Clio z trzycylindrowym 0.9...
maciek89
Cupra
Cupra

Auto: Cupra 280 MY16

Postprzez Krzyzak » 6 stycznia 2019, 15:17

maciek89 napisał(a): Z jakiegoś powodu ludzie nie montują tam gazu
powód jak w większości nowych aut - gniazda zaworowe z gównolitu, prasowanego ryżu; a gdy jest LPG fabryczne to są tzw. gniazda wzmacniane - czytaj i tak gorsze, niż standardowe 20 lat temu...
plus jest taki, że taka cupra 300KM pali tyle co 20 letnie V6 z 180KM a przy spokojnej jeździe nawet dużo mniej, ale jak się do takiego V8 palącego 25 litrów wstawi LPG, to wychodzi finansowo tyle co cupra przy upalaniu

minusem jest też bezpośredni wtrysk, który ciężko obsłużyć z LPG tak, żeby się wtryski nie stopiły - paliwo jest m.in. chłodzi i smaruje
a temp. spalania gazu jest wyższa niż benzny
Krzyzak
Sport
Sport

Postprzez maciek89 » 6 stycznia 2019, 20:54

No właśnie o to chodzi, a wtrysk jest bezpośredni fsi i pośredni mpi w tym silniku (jw. - po dwa wtryskiwacze), na żywotności turbo też się odbija instalacja lpg, bo róznica temp gazów spalinowych choć nie przesadnie dużo to jest jednak wyższa. instalacja do tego auta to trochę sztuka dla sztuki.
maciek89
Cupra
Cupra

Auto: Cupra 280 MY16

Postprzez Limak9 » 6 stycznia 2019, 21:26

Jedyny plus lpg ze można by było zwiększyć zasięg samochodu uwzględniając paliwo z 2 zbiorników ;-)
Limak9
Sport
Sport

Region: małopolskie
Auto: Leon ST280

Postprzez Marcin75 » 28 lutego 2019, 12:47

Polska firma wprowadza instalację, która ma być rewolucją
https://warsztat.pl/artykuly/stag-500-d ... gene,62744
podobno prowadzą już szkolenia warsztatów. jak tylko będzie dostępna śmigam na montaż
Marcin75
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1.8 FR 230km
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez Kanisz » 28 lutego 2019, 18:08

Polecam i wrecz zalecana instalacja gazu cieklego.

VIALLE
https://www.egp.pl/vialledi/
Oraz
http://www.e-autogas.com/?-vialle-lpdi- ... enzyny-,24

Sprawdzona na silniku Audi Q7 3.6Fsi 280KM

Dlatego polecam jedynym minusem jest cena 10tysPLN, ale cos za cos... Jakość kosztuje...

Pionierem w tej dziedzinie jest Firma VIALLE inne firmy dopiero od niedawna kopiują i testują...
-
=== Cogito ergo sum ... Kanisz ... Errare humanum est ===
-
Kanisz
Sport
Sport

Region: świętokrzyskie
Auto: Seat Leon ST 1.5TSi
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Podkopnik » 1 marca 2019, 12:42

Rozpętała się burza a autor siedzi cicho :D Założyłeś w końcu tą instalację ???
Prywatny Detektyw https://bez-sladu.pl/ 501-466-215
Podkopnik
Sport
Sport

Auto: Leon 1M
Silnik: AJQ 1.8

Postprzez GazMajster-G1 » 1 marca 2019, 18:57

Panowie - wtrysk ciekłego gazu , przerabiałem u siebie w mitsubishi sigma V6 3.0l.

Z racji ,że pracowałem w firmie ICOM , a instalacje się nazywały JTG . było to ponad 10 lat temu . i viale też miało już ciekły wtrysk gazu.

Firma która była przedstawicielem na polskę i niemcy , już dawno nie istnieje . ( była w stefanowie k/łodzi ) .

Skoro przez ponad 10 lat. się to nie wypromowało to raczej wodotrysków nie należy się spodziewać . Silnik Jest zaprojektowany pod konkretne paliwo . i proszę się spodziewać ,że im nowszy silnik tym są mniejsze możliwości zastosowania paliwa alternatywnego.

Silnik w CUPRZE to nie piec węglowy ,że co wrzycisz to się spali . kombinując , będziesz dawał doświadczenie gazownikom a problemy z autem dostaniesz w gratisie . Chcesz mieć zabawkę na gaz kup jakies auto z prostszym silnikiem . Np Audi 80 turbo , robiłem takie na gaz miało to około 450 koni. i to działało nawet dobrze.

Uważam ,że jeśli kogoś stać na taką zabawkę jak cupra -to stać go jest na paliwo i chciałby się cieszyć swoją zabawką a nie szukać problemów z oszczędności . Jak ktoś chce oszczędzać to tico na gazie pięknie chodzi.
GazMajster-G1
Stella +
Stella +

Postprzez Krzyzak » 2 maja 2019, 20:53

Do sigmy to można wstawić niemal cokolwiek - to są pancerne silniki, chociaż jak na tamte czasy nowoczesne (tylko one w palecie V6 Mitsubishi miały klapy w kolektorze)
ale to wciąż wolnossaki z żeliwnym blokiem i hydraulicznymi popychaczami w głowicy i pośrednim wtryskiem, więc każda instalacja wtryskowa je opędzi bez problemu
Krzyzak
Sport
Sport

Postprzez tzok » 8 maja 2019, 22:58

Darujcie sobie LPG w silnikach z wtryskiem hybrydowym, serio. Mam (a właściwie ojciec ma) w 1.8 TFSI CJSB Prinsa DirectLiqui Max 2.0 (VI generacja - bezpośredni wtrysk fazy ciekłej) i to jest rzeźba, aż żal patrzyć. Przede wszystkim wycięty został wtrysk MPI - całkowicie, zarówno na LPG jak i na benzynie. Sterownie FSI zawsze idzie przez sterownik LPG (bo trzeba skompensować brak dotrysku przez MPI). Do tego przeboje jak w I generacji - zostawisz samochód na LPG to rano go nie odpalisz, bo przy 90 tys. km przebiegu wtryski już nie trzymają LPG i po pierwsze masz rozładowany akumulator, bo co chwile załącza się pompa LPG by dobić ciśnienie, a po drugie masz silnik "zalany" gazem i pęcherzyki gazu w fazie lotnej w listwie wtryskowej (czyli zapowietrzoną listwę). Efekt jest taki, że trzeba kręcić kilkanaście sekund zanim zaskoczy, a jak zaskoczy to wchodzi na obroty i od razu gaśnie. Odpali normalnie za 2- 3 razem. Żeby tego nie było co 5-10 tankowań LPG trzeba przejeździć jeden zbiornik na benzynie z dodatkiem płynu do czyszczenia wtrysków. Do tego pełny cykl przełączania LPG-benznyna i na odwrót trwa kilka minut i silnik musi wtedy pracować. Żeby było weselej jest szansa, że w trakcie przełączania trochę benzyny zostanie wtłoczone do zbiornika LPG, a w drugą stronę trochę LPG do zbiornika benzyny - i to już jest całkiem nie wesołe - czytałem o przypadkach wybuchu pochłaniacza par paliwa (EVAP) na skutek wypełnienia go LPG. Instalacja kosztowała 9 tysi, a jest totalnym nieporozumieniem. Zresztą sam producent się do tego przyznał wycofując ją ze sprzedaży.

Na domiar złego te silniki (ogólnie FSI) bardzo łatwo się przegrzewają, a temperatura spalania LPG jest prawie 2x wyższa niż benzyny.

Wtrysk IV generacji (pośredni, faza lotna) w FSI to już w ogóle nieporozumienie bo w fazie średnich i dużych obciążeń wykorzystywana jest mieszanka uwarstwiona chroniąca powierzchnię głowicy przez przegrzaniem, a na wtrysku pośrednim (do tego LPG) jest to nie do osiągnięcia. Ten silnik nie jest termicznie przystosowany do spalania mieszanki jednorodnej (bardzo szybko się przegrzeje).
tzok
Stella
Stella

Region: śląskie
Auto: Seat Leon III FR

Postprzez adbur » 9 maja 2019, 14:44

U mnie przebieg prawie 83000 kilometrów , lpg IV generacji od nowości , średnie spalanie 1,5 l benzyny i 7-8 lpg ( wszystko na 100km).
Nic się nie dzieje złego - auto śmiga bez problemów na obu paliwach .
adbur
Signo
Signo

Postprzez tzok » 9 maja 2019, 19:58

...ale 1.4 nie ma wtrysku hybrydowego. Ja w 1.4 nie mam LPG i ani myślę zakładać, bo jazda taniej mnie wychodzi na samej benzynie, niż Ciebie na LPG i benzynie. Pali mi 4-4,5 l/100 km benzyny, a Tobie 1,5 l benzyny i 7-8 l LPG, więc gdzie tu oszczędność? Silniki FSI były projektowane z myślą o wtrysku bezpośrednim, nie pracują na mieszance stechiometrycznej i wykorzystują zjawisko tzw. uwarstwienia mieszanki w komorze spalania. Pośredni wtrysk LPG udaremnia te wszystkie starania inżynierów projektujących ten silnik. To takie samo psucie silnika jak kiedyś zakładanie instalacji mieszalnikowej (czyli de facto gaźnika), do samochodu z wtryskiem MPI. Też (jakoś) jeździło...
tzok
Stella
Stella

Region: śląskie
Auto: Seat Leon III FR

Postprzez Kanisz » 9 maja 2019, 22:07

Do silników turbodoładowanych z podwójnym system układu wtryskowego tj TSi+MPi= TFSi (VAG) nie zalecane jest dodatkowe komplikowanie już bardzo skomplikowanego, dynamicznego i ekonomicznego układu zasilania paliwem Pb, które pali tyle co diesel podobnej mocy.

LPG prawie w każdej odmianie dobrze współpracuje z MPi

LPG(w fazie ciekłej) lub CNG z niektórymi starszymi TSi, które miały bezpośredni wtrysk do 200barów

Ale tak jak rozwija się technologia wtrysku np wtrysk dwu-etapowy TSi z MPi w jednym silniku lub TSi wtrysk bezpiśredni 350 bar tak też równolegle rozwija się technologia LPG fazy ciekłej, która ma być dopasaowana do nowych TSi np. VIALLE Direct Blue
http://www.vialle.com.pl/index.php?str=2&lang=pl

Tylko, że przy obecnej cenie innowacyjnej instalacji fazy ciekłej gazu, samej cenie Lpg i przy znikomym spalaniu nowych TSi... Moim zdaniem Instalcja alternatywnego źródła zasilania gazem LPG jest EKONOMICZNIE NIEUZASADNIONA.

... Ale kto bogatemu zabroni... :)?
... Podobno tylko bogatszy... :)!

... No chyba, że to miałaby być instalacja gazu fazy ciekłej NOS NX lub N2O :twisted:

-- 9 maja 2019, 22:33 --

tzok "Pali mi 4-4,5 l/100 km benzyny"

... w 1.4 = 4.5/100km..., a mi niektórzy nie wierzą jak piszę, że nowe EA211 1.5TSi evo pali tyle samo... :brawo:
-
=== Cogito ergo sum ... Kanisz ... Errare humanum est ===
-
Kanisz
Sport
Sport

Region: świętokrzyskie
Auto: Seat Leon ST 1.5TSi
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Krzyzak » 10 maja 2019, 17:50

tzok napisał(a):przy 90 tys. km przebiegu wtryski już nie trzymają LPG
90 tkm jak na wtryski LPG to rzekłbym sporo
oczywiście te są pewnie dużo droższe od nawet tych porządnych typu Barracuda czy Hana, bo jakieś zwykłe typu Valtek to jeszcze szybciej się wysrywają... - na szczęście listwa 4 wtrysków Valtek to nieco ponad 100zł
generalnie z moich doświadczeń przeciętnie te 80tkm do regeneracji/wymiany da się zrobić a potem to bywa różnie - zależy od instalacji (filtracji paliwa szczególnie)
Krzyzak
Sport
Sport

Powrót do Leon 3 - Techniczne Benzyna