Szukałem na forum ale nie znalazłem żadnego tematu, który pomógł by mi rozwiązać mój problem.
Posiadam Leona 1.6 BSE od ponad 3 lat lecz od jakiegoś czasu walczę z kontrolką "check engine" i błędem P0420 - "wydajność katalizatora poniżej progu".
Problem polega na tym że nie mam pojęcia gdzie już szukać problemu. Katalizator był wymieniany 2 razy (drugi mechanik stwierdził, że jego zdaniem nie był nigdy wymieniony) i po wymianie przez jakieś 1200km był spokój ale znów "check engine" powrócił więc wróciłem do mechanika, a ten powiedział "mówiłem Ci, że jak nie założysz oryginału to będzie się tak działo" więc opadły mi ręce i nie miałem sił się już o nic kłócić.
Więc zacząłem kopać na różnych forach i poza katalizatorem który był wymieniony przez mechanika po kolei sam wymieniłem:
pierwsza sonda w kolektorze wydechowym na nową NGK, emulator założony na drugą sondę, uszczelki kolektora ssącego, kompletny wydech, nie dawno wszystkie filtry+ olej.
Błąd kasuję VCDS-em ale co jakiś czas powraca i zawsze wraca gdy jadę tą samą prędkością co objawia się oczywiście kontrolką "check engine" (np. tempomat na autostradzie).
Czy ktoś mógł by ktoś pomóc mi wskazać co może jeszcze powodować ten błąd? Bo jak tak dalej pójdzie to wymienię pół silnika... dodam, że kilka razy zdarzyło się, że silnik po odpaleniu dławił sie, nie umiał złapać równych obrotów ale po przegazowaniu i chmurach dymu się uspokoił (zdarzało się to tylko na zimnym silniku) ale nie wiem czy to ma coś wspólnego z błędem.
Niestety nie mogę jakoś znaleźć dobrego mechanika w Anglii albo mam po prostu pecha
Tutaj link do zdjęcia z błędem z VCDS-u : https://drive.google.com/file/d/1sh2Usa ... p=drivesdk
Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam.