Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Czujnik temperatury cieczy chłodz. pika przy odpalaniu ~0°C

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Czujnik temperatury cieczy chłodz. pika przy odpalaniu ~0°C

Postprzez cwirek91 » 7 grudnia 2019, 22:00

Zauważyłem, że ostatnio jak przyszły zimniejsze dni, około 0 stopni lub mniej, od razu po odpaleniu silnika zaczyna piszczeć i miga kontrolka temperatury. Przy pierwszym tego typu zdarzeniu patrzyłem pod maskę jak wygląda poziom płynu itp. i wszystko było dolane do maksymalnego stopnia (stan płynny). Płyn chłodniczy wymieniany był ponad rok temu firmowym płynem chłodniczym G12++ Febi + woda destylowana w odpowiednich proporcjach i temperatura powinna być ~-30 stopni. W ciągu jazdy normalnie temperatura na wskaźniku normalnie dochodzi do 90 stopni i się na niej utrzymuje, jednak ciągle miga dioda. Dopiero ponowne odpalenie silnika wyłącza diodę i wszystko działa prawidłowo.
Zauważyłem że ogólnie, po przejechaniu około 100 metrów i ponownym włączeniu silnika już nic nie pika ani dioda się nie odpala.

Przy temperaturach powyżej 3-4 stopni taka sytuacja kompletnie nie ma miejsca i przy odpalaniu silnika nie ma żadnego problemu, jak również przy dalszej jeździe.

W związku z tym, pytanie czy to coś z czujnikiem temperatury, czy zwiastuje to jakieś inne problemy?
cwirek91
Stella +
Stella +

Region: lubuskie
Auto: SEAT Leon 1M
Silnik: BCB 1.6

Reklama

Re: Czujnik temperatury cieczy chłodz. pika przy odpalaniu ~

Postprzez marcin7x5 » 8 grudnia 2019, 10:14

Dej lekko ponad stan lub wyczyść druciki na czujniku w tym zbiorniczku płynu. Temat znany i opisany na forum.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez Doledor » 11 grudnia 2019, 23:33

U mnie była identyczna sytuacja, dolałem lekko ponad stan, przejechałem drucik śrubokrętem w zbiorniczku płynu i wszystko wróciło do normy. Przy ujemnych temperaturach płyn zmniejsza objętość przez co czujnik może "źle" odczytywać jego poziom.
Doledor
Stella
Stella

Region: mazowieckie
Auto: leon
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez cwirek91 » 19 grudnia 2019, 22:04

Dzięki bardzo za pomoc! Tak zrobiłem, jednak przy tych zawirowaniach pogodowych nie jestem w stanie powtórzyć na razie problemu ;-).
cwirek91
Stella +
Stella +

Region: lubuskie
Auto: SEAT Leon 1M
Silnik: BCB 1.6

Postprzez kamil12345 » 20 grudnia 2019, 17:35

Zbiornik wyrównawczy do wymiany. Przerabiałem temat, czyszczenie drucika pomaga na parę dni/tygodni i problem wraca. Jeśli chcesz mieć spokój raz na zawsze, to polecam wymienić. I to nie kontrolka temperatury miga i piszczy, tylko poziomu płynu chłodniczego.
kamil12345
Stella
Stella

Region: lubelskie
Auto: Leon 1M
Silnik: AUQ 1.8

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna