Pomyślałem, że warto byłoby zebrać opinie użytkowników silnika 1.5 TSI 130/150km w jednym miejscu. Myślę, że będzie również łatwiej dzielić się spostrzeżeniami i informacjami na jego temat. Ten wątek może będzie również pomocny dla rozważających zakup samochodu z tym silnikiem.
Zacznę od przedstawienia swoich dotychczasowych doświadczeń i kilku faktów:
Mój egzemplarz:
Seat Leon, produkcja 12/2018
Silnik 1.5TSI 130km
Silnik ma oznaczenie DACA, jest wyposażony w turbinę o zmiennej geometrii łopatek, system odłączania 2 cylindrów ACT, filtr GPF oraz koło dwumasowe. Fabrycznie jest zalany olejem 0W-20 (normą 508) ale można stosować też np 5W-30 czyli norma 504.
Na tę chwilę przejechane 12 tys. km.
Moje spostrzeżenia:
1) Efekt kangura występuje u mnie sporadycznie, na pierwszym biegu krótko po odpaleniu silnika, potem praca jest bardzo płynna. Generalnie nawet nie zwróciłbym na to uwagi gdyby nie nagonka w Internecie.
2) Dynamika i kultura pracy jest na dobrym poziomie, jedyne co mi przeszkadza to rezonans/buczenie silnika i wydechu przy około 2400rpm
3) spalanie bardzo niskie - średnia to równe 6 litrów (moje trasy to 25-35km)
4) włączanie/wyłączanie ACT jest od prawie niewyczuwalnego po mocno wyczuwalne - zależnie od biegu/prędkości obrotowej i obciążenia. Jeśli o mnie chodzi to wolałbym go nie mieć bo kultura pracy na 2 cylindrach jest gorsza a system włącza się bardzo często.
5) silnik podobno oferuje 200nm już od 1300rpm ale ja tego zupełnie nie czuję - powiedziałbym że turbo wzbudza się powyżej 2000rpm
6) nie zauważam wypalania filtra GPF
7) skrzynia biegów często haczy przy wrzucaniu 1b a przy szybkiej zmianie na wsteczny potrafi zgrzytnąć. Zgłaszałem w ASO zgrzytanie 1b ale oczywiscie nic z tym nie zrobili - TTTM..
9) mam awersję do systemu Start/Stop więc u mnie jest zawsze wyłączony.
Dwa pytania do Was:
1) U mnie w 90% przypadków na biegu jałowym obroty wynoszą 950rpm, bardzo rzadko spadają do 650rpm i to niezależnie od temperatury oleju, dynamiki jazdy albo przebytych kilometrów. Czy u was jest podobnie?
2) Czy jest metoda na wyłapanie czy w danym momencie jest wypalany filtr GPF?
Pozdrawiam,
Michał
Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka