Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

1.5 TSI opinie użytkowników

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

1.5 TSI opinie użytkowników

Postprzez hoozgo » 22 października 2019, 21:59

Cześć,

Pomyślałem, że warto byłoby zebrać opinie użytkowników silnika 1.5 TSI 130/150km w jednym miejscu. Myślę, że będzie również łatwiej dzielić się spostrzeżeniami i informacjami na jego temat. Ten wątek może będzie również pomocny dla rozważających zakup samochodu z tym silnikiem.

Zacznę od przedstawienia swoich dotychczasowych doświadczeń i kilku faktów:

Mój egzemplarz:
Seat Leon, produkcja 12/2018
Silnik 1.5TSI 130km
Silnik ma oznaczenie DACA, jest wyposażony w turbinę o zmiennej geometrii łopatek, system odłączania 2 cylindrów ACT, filtr GPF oraz koło dwumasowe. Fabrycznie jest zalany olejem 0W-20 (normą 508) ale można stosować też np 5W-30 czyli norma 504.

Na tę chwilę przejechane 12 tys. km.

Moje spostrzeżenia:
1) Efekt kangura występuje u mnie sporadycznie, na pierwszym biegu krótko po odpaleniu silnika, potem praca jest bardzo płynna. Generalnie nawet nie zwróciłbym na to uwagi gdyby nie nagonka w Internecie.
2) Dynamika i kultura pracy jest na dobrym poziomie, jedyne co mi przeszkadza to rezonans/buczenie silnika i wydechu przy około 2400rpm
3) spalanie bardzo niskie - średnia to równe 6 litrów (moje trasy to 25-35km)
4) włączanie/wyłączanie ACT jest od prawie niewyczuwalnego po mocno wyczuwalne - zależnie od biegu/prędkości obrotowej i obciążenia. Jeśli o mnie chodzi to wolałbym go nie mieć bo kultura pracy na 2 cylindrach jest gorsza a system włącza się bardzo często.
5) silnik podobno oferuje 200nm już od 1300rpm ale ja tego zupełnie nie czuję - powiedziałbym że turbo wzbudza się powyżej 2000rpm
6) nie zauważam wypalania filtra GPF
7) skrzynia biegów często haczy przy wrzucaniu 1b a przy szybkiej zmianie na wsteczny potrafi zgrzytnąć. Zgłaszałem w ASO zgrzytanie 1b ale oczywiscie nic z tym nie zrobili - TTTM..
8) po 10tyś. km zmieniłem w nim olej na Motula 5W-30, nie zauważyłem różnic w kulturze pracy ani spalaniu.
9) mam awersję do systemu Start/Stop więc u mnie jest zawsze wyłączony.

Dwa pytania do Was:
1) U mnie w 90% przypadków na biegu jałowym obroty wynoszą 950rpm, bardzo rzadko spadają do 650rpm i to niezależnie od temperatury oleju, dynamiki jazdy albo przebytych kilometrów. Czy u was jest podobnie?
2) Czy jest metoda na wyłapanie czy w danym momencie jest wypalany filtr GPF?

Pozdrawiam,
Michał

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
hoozgo
Signo
Signo

Region: śląskie
Auto: Leon 5F
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Re: 1.5 TSI opinie użytkowników

Postprzez krz » 23 października 2019, 10:31

Moje autko to leon ST z 1.5TSI oraz DSG. Posiadam go dopiero niecałe 2 miesiące i przejechałem do tej pory ok. ~ 2100 km.
Póki co jestem z auta bardzo zadowolony. Silnik ma charakterystykę silnika wolnossącego - nie ma typowego dla turbo nagłego przyrostu momentu obr. Cały czas idzie równo. Spalanie długookresowe w okolicach 8.0l/100km, ale większość czasu kręcę się po mieście i w jego okolicach. W trasie po krajówkach wychodzi w okolicach ~6l i ~7l po autostradzie.
Z rzeczy, które trochę obniżają poziom zadowolenia, to właśnie to buczenie i sam dźwięk silnika, który jest taki nijaki.
Również wyłączam S/S od razu po odpaleniu auta.

Pozdrawiam,
Krzysiek
krz
Stella +
Stella +

Region: podkarpackie
Auto: Leon ST 1.5tsi dsg
Silnik: DADA 1.5

Postprzez markiewa » 25 października 2019, 09:24

Mój samochód 1.5 TSI ACT manual. Przejechane 10tyś km posiadam go od lutego. Jak narazie jestem bardzo zadowolony. Moje spostrzeżenia co do silnika.
1. Efekt kangura może i występuje ale bardzo bardzo sporadycznie i to zaraz po odpaleniu samochodu co nie jest w jakim kolwiek stopniu uciążliwe. Czasami natomiast zauważam że samochód po uruchomieniu z trybu S/S jest tak jak by troszkę zamulony i ma ciężej wkręcić się na obroty ale to jest dosłownie sekunda może dwie przy normalnym uruchamianiu nie zauważyłem takiego objawu.
2. Jeśli chodzi o dynamikę i samą jazdę to jak najbardziej na PLUS ładnie się zbiera i na trasie też sobie świetnie radzi.
3.Spalanie u mnie w mieście okolo 7-7,5L jeśli chodzi o trasę to przy bardzo spokojnej jeździe 5L a przy prędkościach autostradowych kolo 6L
4. jeśli chodzi o GPF to jak narazie nie wyczuwalny nie wiem czy się już wypalał czy też nie poprostu jezdze tak jak bym go nie miał (w porównaniu do mojego poprzedniego samochodu Diesel Opel to tam co chwilę musiałem uważać przy gaszeniu czy przypadkiem nie zaczął się akurat wypalać co było bardzo uciążliwe)
5. skrzynia też bardzo ładnie pracuje biegi wchodzą bez problemu, ale też zauważyłem ze czasami przy wrzucaniu 1 biegu tak jak by delikatnie przycinało
6. Jesli chodzi o olej to samochód wyjechał z olejem 0W20 po przejechaniu 1500km pojechałem do ASO na wymianę oleju na 5W30 Castrol teraz planuję wymianę przy 15tys km ale już będę zmieniał na MOTULA 5W30 i chcę zmienić częstotliwość wymiany na 15tys albo co rok jakoś nie wierzę w te ich LL a pozatym wymiana w ASO z ich olejem to koszt 750zł jakiś kosmos a jeśli przyjadę ze swoim olejem to koszt samej wymiany 250zł
7. po przejechaniu około 3tys km doposażyłem sobie samochód w ASO w hak holowniczy koszt 3300zł wszystko zamontowali bardzo fajnie także żadnych uwag do nich Hak z firmy Westfalia
a ostatnio doposażałem sobie jeszcze autko w zasilanie do wideorejestratora koszt 300zł i kamerę cofania koszt 1500zł kamera wraz z ori czujnikami cofania działa świetnie wszyto działa i zamontowane jak ori

Jeśli chodzi o obroty to musiał bym się dokładnie temu przyjrzeć ale zauważyłem że czasami jak stoje na światłach to samochód sam lubi na chwilkę podbijać obroty.

-- 25 października 2019, 09:24 --

Jeśli chodzi o obroty na biegu jałowym to u mnie tez zawsze 950rpm ale juz wiem co jest tego powodem, trochę się ostatnio temu przyglądałem i już wiem że podwyższone obroty są spowodowane włączoną klimatyzacją ja u siebie mam zawsze włączony przycisk A/C i obroty na biegu jałowym zawsze na poziomie 950rpm nawet jak silnik ma 90C. Ale już po wyłączeniu przycisku A/C i przejechaniu kilkuset metrów obroty na biegu jałowym wynoszą równe 700rpm i tak już cały czas z wyłączonym przyciskiem A/C. Jest to bardzo prosto sprawdzić jak już stałem na światłach i obroty miałem równe 700rpm to tylko po wciśnięciu przycisku A/C odrazu obroty były podbijane do 950rpm.
markiewa
Stella +
Stella +

Auto: Leon ST Full Led

Postprzez hoozgo » 29 października 2019, 22:39

Dzięki za odpowiedź.
Ja dzisiaj rano zauważyłem (5 stopni na plusie) że mimo włączonej klimy (AC on) obroty nawet na zimnym silniku spadły do ~700rpm.
Także moje przypuszczenie jest takie, że w niskiej temperaturze komputer odłącza sprzęgło klimatyzacji i wtedy obroty spadają.
I faktycznie trzeba się trochę przejechać żeby po włączeniu/wyłączeniu klimy obroty zmieniły się - nie dzieje się to od razu jak w dotychczas znanych mi autach.

hoozgo
Signo
Signo

Postprzez henryk1900 » 1 listopada 2019, 21:47

Mam narazie przejechane ~600km.

1. Czy wszystkie leony 1.5 (130,150) wyjeżdzają na 0W20? (da się jakoś sprawdzić jakim rzeczywiście olejem był fabrycznie zalany)? W homologacji chyba nie ma takiej informacji.
2. Jaki jest powód zmiany na 5W30?
3. Da się samemu podnieść światła (bo nie zwróciłem uwagi przy odbiorze z salonu - świecą tylko kilka metrów), czy trzeba do serwisu jechać?
4. Jakie rzeczy dobrze jest zrobić na początku jeśli chodzi o ten samochód?
5. Czy jest sens wymienić olej dużo wcześniej za pierwszym razem?
henryk1900
Stella +
Stella +

Region: małopolskie
Auto: seat

Postprzez hoozgo » 1 listopada 2019, 22:00

Hej,

1) Tak, wszystkie 1.5 zalewane są olejem 0W-20.
2) na pewno jest tańszy a w teorii powinien lepiej smarować przy wysokich temperaturach. Olej 0W-20 jest nastawiony na minimalizację oporów pracy silnika czyli ekologię a niekoniecznie jego trwałość.
3 ) światła niezależnie czy halogenowe czy ledowe z układem samopoziomowania powinno się dać regulować standardowymi narzędziami u diagnosty ale mi też kiedyś regulowali za free w ASO.
4) na początku eksploatacji należy dać się silnikowi dotrzeć - patrz instrukcja obsługi.
5) są różne szkoły, ale raczej wszyscy się zgodzą żeby przede wszystkim nie przekraczać interwału 15tyś. km lub rok. Można też zmienić olej po dotarciu, np po 5 tyś. km.

hoozgo
Signo
Signo

Postprzez obek » 6 stycznia 2020, 21:21

WItam wszystkich w temacie.
Ja osobiście jestem bardzo zadowolony z Seata. Silnik 1.5 130km
1. Po 3500 km zrobiłem wymianę oleju zalany został ich firmowy 0W20 i będę kontynuuwał na 0w20 ale chyba ze swoim olejem tym razem i co 15 tys km.
2. Wgrali mi oprogramowanie nowe do silnika bo trochę mi szarpało na 1 oraz jak jechałem na 2 bez gazu. Na ta chwilę pomogło.
3. Zaskoczyło mnie że strasznie mi mazały wycieraczki co wg mnie w samochodzie za 80 tys jest niedopuszczalne. Poprawili chociaż trochę dalej marzą. Jak się nie poprawi to będę żądał wymiany na nowe.
4. Ze spalania jestem bardzo zadowolony. Zazwyczaj jeżdżę na mode ECO. Chociaż czasami włączę tryb sport - nie powiem radość niesamowita jak się zostawia w tyle na światłach :buja: :D Na jednym baku robię około 850 km. Prawie jak hybryda :)
Spalanie średnie z trasy udało mi się uzyskać 4,6 :) Mam włączone spalanie chwilowe i zauważyłem, że asystent zmiany biegów podpowiada żeby zmieniać biegi jak najszybciej. Po mieście jak jadę do zazwyczaj 50-60 km to jadę na 4 i spalanie chwilowe jest około 5 l.
Na tą chwilę tyle. Zapraszam do kontaktu jak macie pytania :)
obek
Signo
Signo

Region: mazowieckie
Auto: Leon
Silnik: DACA 1.5

Postprzez exxxile » 28 marca 2020, 01:58

Panowie, mam takie laickie pytanie. Wiem, że na forum miały już miejsce niezwykle burzliwe dyskusje odnośnie oktanów w benzynie, dlaczego warto 98, dlaczego nie warto itd. Ale mam pytanie konkretnie odnośnie 1.5 TSI (w moim przypadku wersja 150 km). Na wlewie paliwa widnieje informacja MIN. 95. A czy ktoś się orientuje, na ile oktanów faktycznie "wystrojony" jest ten silnik? Bo jeżeli jest na 95, to nie ma sensu lać 98. Ale to "minimum 95" sprawia, że trochę nie wiadomo, czy może nie lepiej jednak lać 98... Będę wdzięczny jeżeli ktoś byłby w stanie rozwiać wątpliwości.
exxxile
Stella +
Stella +

Auto: Leon 5F FR

Postprzez Vampire1984 » 29 marca 2020, 13:11

Min to min, lej 95 nic sie nie stanie/nie polepszy/nie pogorszy. Jesli tez chcesz 98ke to mozesz 98 lac
Był: Toyota Yaris FL 1.0, Toyota Corolla IX 1.4, Honda Accord VII FL 2.0, Leon 5F 1.4 viewtopic.php?f=91&t=55743
Jest: MB A250 4M viewtopic.php?f=34&t=67730
|
My other car, would be a Jet Fighter
Vampire1984
Cupra
Cupra

Region: zachodniopomorskie
Auto: MB A250 4M W177

Postprzez exxxile » 30 marca 2020, 22:43

Jasnym jest co znaczy min. Pytanie konkretnie dotyczy wiedzy lub doświadczenia na jakim paliwku faktycznie ten silnik śmiga lepiej. Do tej pory lałem zwykłą 95 przyznam z przyzwyczajenia, bo poprzednie auto miało swoje lata i nie było wskazane lać cokolwiek droższego - teraz jakoś mnie tknęło (może też obniżka cen się przyczyniła) i zalałem 98 premium, także zobaczymy w praniu jak to będzie wyglądało. Akurat to lepsze paliwo wg mnie warto lać, ale jeżeli silnik jest wyregulowany pod 95, to nie ma sensu dopłacać za 98.
exxxile
Stella +
Stella +

Auto: Leon 5F FR

Postprzez Vampire1984 » 31 marca 2020, 15:13

Nikt nie ma tutaj i z userow wiedzy i "doswiadczenia" ( bo zwykle nienaukowe doswiadczenie to zadne doswiadczenie ) na ktorym lepiej smiga silnik.
Był: Toyota Yaris FL 1.0, Toyota Corolla IX 1.4, Honda Accord VII FL 2.0, Leon 5F 1.4 viewtopic.php?f=91&t=55743
Jest: MB A250 4M viewtopic.php?f=34&t=67730
|
My other car, would be a Jet Fighter
Vampire1984
Cupra
Cupra

Auto: MB A250 4M W177

Postprzez Matador » 31 marca 2020, 15:50

exxxile napisał(a):Na wlewie paliwa widnieje informacja MIN. 95.

W starszych konstrukcjach zalecane było tankowanie paliwa 95 okt.,
ale producent dopuszczał (uprzedzając o możliwym spadku mocy) użycie paliwa > 91 okt.

Przy oznaczeniu MIN 95 producent nie zaleca tankowania paliwa z liczbą okt. mniejszą niż 95,
z zastrzeżeniem sytuacji awaryjnych (w instrukcji powinna być informacja, że tylko na niskich obrotach i przy delikatnym operowaniu pedałem gazu)

Tam gdzie jest wymagane 98, to jest napisane 98 :-D z zastrzeżeniem, że zatankowanie 95 obniży moc..
Obrazek
Matador
Signo
Signo

Region: łódzkie
Auto: Leon ST
Silnik: CYVB 1.2

Postprzez henryk1900 » 31 marca 2020, 16:29

Lejąc 98 do auta 95 będzie też mniejsza moc. Paliwa o wyższej oktanowości mają mniejszą kaloryczność.
Wszystkie wynalazki typu verva itp także obniżają moc. Jedyne na co bym sugerował zwracać uwagę to wybierać dobre stacje jeśli mamy wybór (jest gdzieś dostępna lista januszowych stacji z trefnym paliwem).
henryk1900
Stella +
Stella +

Auto: seat

Postprzez rybsztein » 3 kwietnia 2020, 11:17

Moc to jedno a żywotność silnika to drugie. Obecne "zwykłe" paliwa nie mają żadnych właściwości smarujacych czy nawet myjących, a dodatek biopaliw ma efekt wręcz odwrotny (jest ich do 5% w zwyklyvh paliwach). A obecne benzyny to wteysk bezpośredni i w/w mają znaczenie. Ja tam wole lać 98 premium i mieć te 2-3KM mniej (chociaż testy w necie pokazują, że nie ma żadnych spadków mocy) ale silnik będzie pracował ciszej i przede wszystkim wtryski będa zdrowsze.

Pojszło z mojego Szajsunga eS10e
rybsztein
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1.4 CZCA

Postprzez Matador » 3 kwietnia 2020, 17:04

rybsztein napisał(a):Obecne "zwykłe" paliwa nie mają żadnych właściwości smarujacych czy nawet myjących
Mógłbyś to rozwinąć i uargumentować :?:
Obrazek
Matador
Signo
Signo

Postprzez hoozgo » 3 kwietnia 2020, 21:34

Panowie, bardzo przepraszam ale nie róbmy offtopu.

hoozgo
Signo
Signo

Postprzez marcin1ja1 » 4 kwietnia 2020, 17:31

rybsztein napisał(a): ale silnik będzie pracował ciszej i przede wszystkim wtryski będa zdrowsze.

A co ma wspólnego "octanowość" paliwa do głośności i żywotności silnika. Kolejne urban legend. Druga sprawa to co ma wspólnego paliwo z tematem wątku.
marcin1ja1
Stella +
Stella +

Region: dolnośląskie
Auto: Leon III FL ST
Silnik: CGGB 1.4

Postprzez rybsztein » 4 kwietnia 2020, 18:28

A kto mówi o oktanowości. Mi chodzilo o dodatki. Nie ma Vervy 95. A skoro nie ma to po co sam ciągniesz off topa?

rybsztein
Stella +
Stella +

Postprzez Matador » 4 kwietnia 2020, 18:40

rybsztein napisał(a):Mi chodzilo o dodatki. Nie ma Vervy 95.
Tylko Verva ma dodatki smarujące i czyszczące :?: Na czym opierasz twierdzenie, że "zwykłe" 95 ich nie mają :?:
Obrazek
Matador
Signo
Signo

Postprzez Szymko » 4 kwietnia 2020, 22:04

Proponuję zaczerpnąć informacji u źródła
orlen.pl napisał(a):Produkowana przez PKN ORLEN benzyna bezołowiowa o wartość liczby oktanowej badawczej 95 to EuroSuper 95 Benzynę wzbogacono najwyższej jakości dodatkami uszlachetniającymi, detergencyjnym, antykorozyjnym i antyutleniającym. Detergent umożliwia utrzymanie w czystości układu dolotowego silnika, ogranicza tworzenie się osadów na zaworach dolotowych i w komorze spalania (potwierdzone w testach stanowiskowych na silniku Mercedes Benz M102E - Metoda CEC F-05-93 Inlet Valve Cleanliness in the MB M102E Engine). Inhibitor korozji chroni przed korozją silnik i układ paliwowy samochodu. Wyniki specjalnego testu badawczego dowodzą, że zastosowane dodatki w znacznym stopniu ograniczają zużycie paliwa i tworzenie się osadów, zmniejszają także ryzyko uszkodzeń i chronią silnik.
Benzyna EuroSuper 95 pozwala na wykorzystanie pełni mocy samochodu, zapewniając równomierną pracę silnika, co sprzyja zmniejszonemu zużyciu paliwa. Dodatki antyutleniające zapobiegają starzeniu benzyny, poprawiają jej stabilność i hamują zjawisko pogarszania się jego właściwości w ciągu magazynowania, przejawiające się ciemieniem paliwa, tworzeniem żywic i osadów.
Ponadto benzyna bezołowiowa EuroSuper 95 sprawia, że silnik prawidłowo pracuje nawet w warunkach dużego obciążenia, zarówno w niskiej, jak i w wysokiej temperaturze. Stosowanie benzyny EuroSuper 95 umożliwia wydłużenie okresu wymiany oleju, zmniejszając w ten sposób jego zużycie. Wydłuża się także żywotność świec i układu wydechowego. Benzyna EuroSuper 95 chroni katalizator i przedłuża jego trwałość oraz zmniejsza emisję węglowodorów do atmosfery.
Nie zawiera dodatków metalicznych na bazie manganu, w tym trikarbonylku (metylocyklopentadieno)manganowego (MMT).
Szymko
Sport
Sport

Auto: Seat Leon 1M
Silnik: AZD 1.6

Postprzez Matador » 5 kwietnia 2020, 12:07

Szymko, psujesz zabawę :-P Oczywiście, że 95-ki z Płocka jak i Gdańska mają dodatki smarujące i detergenty.. dla niektórych odbiorców (koncerny które sprzedają pod własnym szyldem) dodatkowo modyfikowane. Nie wiem czy jest w ogóle w Europie producent, którego paliwo tych dodatków nie ma.. dlatego liczyłem na odpowiedź kolegi rybsztein, skąd wziął takie "informacje" :-D
rybsztein napisał(a):Obecne "zwykłe" paliwa nie mają żadnych właściwości smarujacych czy nawet myjących
Obrazek
Matador
Signo
Signo

Postprzez rybsztein » 5 kwietnia 2020, 14:58

A przeczytaj chociażby wklejony wyżej opis i gdzie tam masz o właściwościach czyszczących i smarujacych? Masz info o dodatkach antykorozyjnych i nic nie znaczący ale dobrze brzmiący marketingowo banał "uszlachetniacze" czy że ograniczają odkładanie się depozytów. Gdyby obecne normalne paliwa coś takiego dawały to by się nie lało LM 1052 do ropy czy Archoila. Proponuję zgłębić temat a potem sie wypowiadać w szyderczym tonie. Koniec offtopa.

rybsztein
Stella +
Stella +

Postprzez Szymko » 5 kwietnia 2020, 16:21

Nie, nie. Nie koniec. To teraz w tył zwrot i sam przeczytaj opis. Ale cały i dokładnie.
Aha detergent to to samo co środek czyszczący.
Szymko
Sport
Sport

Auto: Seat Leon 1M
Silnik: AZD 1.6

Postprzez rybsztein » 5 kwietnia 2020, 18:42

Tłumacz sobie jak chcesz tekst wymyślony przez marketingowców. Jeszcze raz odsyłam do niezależnych testów. Po cholerę bez sensu tu dyskutować jak liczą się fakty a te są do znalezienia w necie. Nie ma co tu dalej zaśmiecać wątek. Do mnie już prosze nie pisać - ja skończyłem.

rybsztein
Stella +
Stella +

Postprzez Matador » 5 kwietnia 2020, 19:29

rybsztein napisał(a):Po cholerę bez sensu tu dyskutować jak liczą się fakty a te są do znalezienia w necie

Do znalezienia są również karty charakterystyki paliw,
oraz informacje o tym, że w paliwach niskosiarkowych
stosuje się dodatki chociażby w postaci węglowodorów aromatycznych i olefinowych,
dodatki detergentowe w postaci poliamidów i polieteroaminów,
które jednocześnie poprawiają właściwości smarne.
Obrazek
Matador
Signo
Signo

Postprzez marcin1ja1 » 7 kwietnia 2020, 16:14

Matador napisał(a):
rybsztein napisał(a):Po cholerę bez sensu tu dyskutować jak liczą się fakty a te są do znalezienia w necie

Do znalezienia są również karty charakterystyki paliw,
oraz informacje o tym, że w paliwach niskosiarkowych
stosuje się dodatki chociażby w postaci węglowodorów aromatycznych i olefinowych,
dodatki detergentowe w postaci poliamidów i polieteroaminów,
które jednocześnie poprawiają właściwości smarne.

Nie wytłumaczysz. Musi czymś uzasadnić, że płaci za litr paliwa 40-50gr więcej. Lepiej się wtedy czuje. Jeżeli poprawia to jego stan psychiczny i samopoczucie to niech tankuje - jego kasa. Szkoda tylko, że na siłę próbuje wcisnąć głupoty innym użytkownikom aut.
marcin1ja1
Stella +
Stella +

Postprzez KriSSo » 7 kwietnia 2020, 16:26

marcin1ja1 napisał(a): Lepiej się wtedy czuje.

Lepiej wtedy czuje? :) .

Kolego, proszę zaproś kogoś do auta, niech weźmie laptop do ręki, podepnij VCDS, zrób sobie logi i przyjrzyj się jakie parametry zapłonu występują na paliwie 95 i 98. Sprawa będzie jasna, wątpliwości znikną.
Obrazek
KriSSo
Sport
Sport

Auto: Golf variant
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez marcin1ja1 » 7 kwietnia 2020, 16:38

KriSSo napisał(a):
marcin1ja1 napisał(a): Lepiej się wtedy czuje.

Lepiej wtedy czuje? :) .

Kolego, proszę zaproś kogoś do auta, niech weźmie laptop do ręki, podepnij VCDS, zrób sobie logi i przyjrzyj się jakie parametry zapłonu występują na paliwie 95 i 98. Sprawa będzie jasna, wątpliwości znikną.

Jeżeli zatankuje się 98, a auto będzie miało możliwość automatycznej "korekty" zapłonu to tak. Zmienią się parametry zapłonu. Tutaj cały czas chodzi o dodatki, które 95 nie ma a 98 ma, oraz o żywotność silnika i kulturę pracy. Oczywiście jeżeli zapłon ustawiony jest na sztywno na 98 i zalejemy 95 to kultura pracy silnika spadnie i żywotność silnika może zmaleć. Cały czas chodzi o legendę, która mówi, że zalanie 98 zamiast 95 da pełno kucy a praca silnika będzie "igła".
marcin1ja1
Stella +
Stella +

Postprzez rybsztein » 12 kwietnia 2020, 08:56

Miałem nic nie pisać ale napiszę jeszcze jedno. O moje samopoczucie się nie martwcie, o mój portfel też. Mi to wygląda jakbyście wy próbowali robić powyższe. Ale do rzeczy.

W opisie preparatu WD40 było kiedyś napisane, że ma właściwości smarne. Długo trwało zanim to usunęli. Nawet teraz jest, że smaruje zamki. Rozumiem, więc że wyje.... ze swoich domów białe smary, smary grafitowe, silikonowe itd. bo macie WD40:)

A tak na poważnie. Przyznam, że nie wiedziałem o tych dodatkach w zwykłych 95 ale w vervie jest ich po prostu więcej. To niw to samo co dodatki klasy Archoila ale musi starczyć. Cenowo wychodzi podobnie. I jeszcze raz napiszę, że mam w d... 98 oktanów.

A co do zapłonu to z tego co wiem TSI dostosowuje zapłon w zależności co zalane i można lać 98 bez oporów. Widzę po logach, że spadła mi dynamika wzrostu "nieregularnych zapłonów" i to bardzo. Chociaż nie wiem jak rosła wcześniej - czy regularnie czy falowo. Czas pokaże.

I nadal odsyłam do testów, bo naprawdę dyskusja na takie tematy jest bez sensu. Verva 98 smaruje i myje lepiej niz electa. I tak samo jest w Circle K, Lotosie itd. To są fakty. Jedyne o czym można dyskutowac to czy warto dopłacać do lepszego smarowania czy nie a to juz każdy we wlasnym zakresie ocenia. Ale to nie ten temat. Mod mógłby to wsio przenieść do nowego tematu bo tu zaśmieca.

rybsztein
Stella +
Stella +

Postprzez Matador » 12 kwietnia 2020, 18:19

rybsztein napisał(a): Przyznam, że nie wiedziałem o tych dodatkach w zwykłych 95 ale w vervie jest ich po prostu więcej.
No widzisz.. a wystarczyło to zdanie napisać kilkanaście postów wcześniej :wink:
Obrazek
Matador
Signo
Signo

Postprzez michu87 » 13 kwietnia 2020, 17:18

Cześć.
Mam doświadczenie z tym silnikiem ze skrzynią DSG.
Przejechałem 140 tys. km w tej konfiguracji w VW Arteonie.
Auto dużo cięższe od Leona, więc wysiłek dla silnika i skrzyni tez większy.
Mogę mówić tylko w superlatywach. W Arteonie ten silnik jest wystarczający do spokojnej jazdy. Ze skrzynią nie mam żadnych kłopotów. Chodzi bardzo płynnie.
Zadowolony z tej konfiguracji wybrałem Seata Leona dla żony właśnie 1.5 TSI DSG.
W Leonie ten zestaw działa jeszcze lepiej. Auto jest dynamiczne i oszczędne.
Serdecznie polecam niezdecydowanym.

P.S.
Wymiany oleju w VW robię co 15k km i taki zamiar mam też w Leonie.

P.S. 2
Zalewam od zawsze zwykłem 95 na Orlenie :) Nie mam wiedzy czy coś smaruje, czy czyści ale problemów przez te 140k km nie miałem
Fiat Cinquecento'96
Toyota Corolla'96
Toyota Corolla'05
Opel Corsa'05
Peugeot 207'08
Ford Focus'09
Fiat Punto'12
Ford Focus'12
Renault Kadjar'15
Peugeot 508 GT'15
obecnie :VW Arteon'17, Honda Prelude'89, Seat Leon'19 1.5 TSI DSG Excellence
michu87
Stella
Stella

Region: pomorskie
Auto: VW Arteon
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez siwyyy77 » 14 kwietnia 2020, 14:48

michu87 napisał(a):Cześć.

W VW też miałeś suche DSG7?
Wymianiałeś olej w mechatronice?
siwyyy77
Stella +
Stella +

Auto: Leon ST 2019 1.5tsi

Postprzez michu87 » 14 kwietnia 2020, 17:45

siwyyy77 napisał(a):
michu87 napisał(a):Cześć.

W VW też miałeś suche DSG7?
Wymianiałeś olej w mechatronice?
Mokre. DQ381. Miałem wymianę oleju i filtra przy 60 tys. I 120 tys.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Fiat Cinquecento'96
Toyota Corolla'96
Toyota Corolla'05
Opel Corsa'05
Peugeot 207'08
Ford Focus'09
Fiat Punto'12
Ford Focus'12
Renault Kadjar'15
Peugeot 508 GT'15
michu87
Stella
Stella

Postprzez michu87 » 14 kwietnia 2020, 18:43

Teraz dopiero przeczytałem że w Leonie jest skrzynia sucha...
Myślem, że połączenie 1.5 TSI DSG jest zawsze takie samo...

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Fiat Cinquecento'96
Toyota Corolla'96
Toyota Corolla'05
Opel Corsa'05
Peugeot 207'08
Ford Focus'09
Fiat Punto'12
Ford Focus'12
Renault Kadjar'15
Peugeot 508 GT'15
michu87
Stella
Stella

Postprzez Kyniu1309 » 28 kwietnia 2020, 08:16

Witam powiedzcie mi proszę jakie jest zużycie paliwa w przypadku 1.5 TSI 150KM. Przeczytałem powyższe wypowiedzi i czasami ktoś w opisie ma napisane tylko 1.5TSI i trudno mi się zorientować jaka jest moc 130 czy 150 KM. :)
Kyniu1309
Stella
Stella

Silnik: benzyna inny

Postprzez krz » 28 kwietnia 2020, 08:48

Jak zawsze - zależy od stylu jazdy: spokojnie/agresywnie, miasto/trasa, od skrzyni: manual/dsg.
U mnie średnia z kompa z 6500km to ~8.0 (150KM DSG). Głównie miasto. Raczej spokojnie, czasem depnę.
krz
Stella +
Stella +

Postprzez Kyniu1309 » 28 kwietnia 2020, 09:08

No bo właśnie zastanawiam się naz zakupem Leona z silnikiem 1.5 TSI 130 lub 150 KM. Dziennie będę robił 120km z prędkością ok 80-90km/h. I się zastanawiałem czy z mocniejszym silnikiem zużycie paliwa na poziomie 5l jest realne.
Kyniu1309
Stella
Stella

Silnik: benzyna inny

Postprzez krz » 28 kwietnia 2020, 09:19

Mój po trasie przy jeździe do 100-110 km/h potrafił nieraz pokazać ~6.1-6.3l. Niższej wartości chyba nie widziałem.
krz
Stella +
Stella +

Postprzez mm.max » 28 kwietnia 2020, 11:51

Od początku życia mojego auta czyli pierwsze 3000 km mam wskazanie z kompa 7.4 przy czym 3/4 to miasto.
Na trasie 6 można uzyskać ale trzeba mocno się starać....
Jakaś wartość poniżej 6 l to raczej drogi lokalne, bez sygnalizacji świetlnej i zbytniego wyprzedzania...
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1M dostarczał adrenaliny
Był Leon 1P był poprawny
Był Leon 5F najlepszy z posiadanych
Był Leon 5F FL 150TSi był średniakiem :/
Jest A4 B9.5 TDi ....

Kill młodzieńczego życia = Ojciec Dyrektor vel Moher
mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Auto: 5f ST

Postprzez Tomektr » 28 kwietnia 2020, 15:07

Kyniu1309, 150KM realne spalanie z tymi prędkościami to od 5,5 do 6,5 litra ale częściej w stronę 6,5 (żadne zamulanie ani gwałtowne przyspieszanie). Można jeździć do 90km/h ale aagresywnie i spalania będzie większe więc wszystko zależy od nogi. Między 130KM a 150KM w spalaniu dużej różnicy nie będzie
Tomektr
TopSport
TopSport

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Leon FR MY18 150KM
Silnik: CZEA 1.4

Postprzez maymar » 28 kwietnia 2020, 17:58

Mam 1,5 150KM manual. Podam Ci średnie spalanie nie z kompa tylko z apki Fuelio - notuję każde tankowanie i po przebiegu 14750km mam 6,38l/100km
Co do stylu jazdy to w większości wyjazdy w trasę - głównie ekspresówki i autostrady (ok 1/4 to miasto).
Jeżeli będziesz jeździł te 90km/h na 6 biegu i płynnie to z pewnością poniżej 6l/100km Ci wyjdzie.

W apce mam odnotowane najlepsze spalanie 5,41l/100km najgorsze 7,63l/100km.
maymar
Stella
Stella

Auto: Leon ST Xcellence

Postprzez hoozgo » 28 kwietnia 2020, 18:43

Ja mam z 18tys km ciągle średnią 6l/100km. Również prowadzę statystykę w fuelio. 130km manual. Wyjazd do Chorwacji zgodnie z limitami prędkości cały samochód załadowany nie więcej niż 6.5l. Moje dojazdy do pracy w jedną stronę 35km bardzo często kończyły się na 5.2l (rano), po południu kiedy ruch jest większy przekracza 6l.

hoozgo
Signo
Signo

Postprzez siwyyy77 » 29 kwietnia 2020, 10:15

150KM DSG

Ferie Włochy i Bratysława, większość autostrady zgodnie z limitem :-) 2+2 i pełny bagażnik
Obrazek

Lokalna trasa do teściowej :-)
Obrazek
siwyyy77
Stella +
Stella +

Auto: Leon ST 2019 1.5tsi

Postprzez krz » 18 maja 2020, 06:52

150KM DSG ST
Rz-Krk prędkość na tempomacie 150, ale często podganiałem 160-180 - spalanie wg kompa 9.0
Krk-Rz prędkość 130, czasem dojechane do 160 przy wyprzedzaniu - spalanie wg kompa 7.1
krz
Stella +
Stella +

Postprzez hoozgo » 2 marca 2021, 10:55

Mała aktualizacja z mojej strony z okazji przekroczenia 30 tyś km.
Jako że od roku jestem na pracy zdalnej to przebieg rośnie bardzo powoli i doszła do tego jazda na krótkich odcinkach. Spalanie wynosi więc średnio 6.1l/100km z całego przebiegu.
Silnik nie bierze oleju i nie mam problemów z kangurowaniem. Wbijanie 1 biegu również się poprawiło.
Ostatnio trasa Katowice - Warszawa i średnie spalanie 5.5l/100km (wliczając w to odcinkowy pomiar prędkości za Częstochową z limitem 70km/h).

Na tą chwilę marzy mi się jednak trochę więcej pary pod nogą i szybsza reakcja na gaz bo te 200nm to takie rozsądne minimum ale nic więcej.

hoozgo
Signo
Signo

Powrót do Leon 3 - Techniczne Benzyna