Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Dymienie przy ostrej jeździe???

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Dymienie przy ostrej jeździe???

Postprzez Tomky » 5 marca 2007, 08:11

Nie często zdzarza mi się wkręcać autko na wysokie obroty z uwagi na wolne nagrzewanie się silnika i krótkie trasy, dziś jednak udało mi się na wskaźniku temp. uzyskać 90 stopni i troszkę przycisnąłem i ku mojemu zaskoczeniu w lusterku wstecznym dostrzegłem że chyba dymi z wydechu?????Trudno mi jest określić dym bo jadąc szybko lepiej patrzeć do przodu niż w lusterko wsteczne to co mogę powiedzieć to napewno nie jest czarny?
Powiedzcie co to może być.Przy spokojnej jeździe zero dymu oczywiście poza parą przy rozruchu?????!!!
Tomky
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1.9TDI

Reklama

Re: Dymienie przy ostrej jeździe???

Postprzez mm.max » 5 marca 2007, 08:29

Tomky, napewno jak dość długo i często jeździsz spokojnie i przyłożysz po takiej jeździe Leonkowi do końca to dieselek będzie mógł zostawić za toba naprawde porządną zasłonę dymną.

Wiec radze cześciej go mocniej przeganiać zeby nie zbierało sie za duzo sadzy. Jeżeli dym będzie ciemno brunatny ale przejrzysty to nie ma co sie martwic, gorzej jak bedzie czarny i gęsty i będzie pojawiał przy średnim obciązeniu to wtedy juz powód do zmartwień.
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1M dostarczał adrenaliny
Był Leon 1P był poprawny
Był Leon 5F najlepszy z posiadanych
Był Leon 5F FL 150TSi był średniakiem :/
Jest A4 B9.5 TDi ....

Kill młodzieńczego życia = Ojciec Dyrektor vel Moher
mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: pomorskie
Auto: 5f ST
Silnik: DADA 1.5

Postprzez uki » 5 marca 2007, 12:33

Czesto dzieje sie tak, ze przy PSJ mocne przypalowanie powoduje dymienie pochodzace z wydechu tj kata i tlumikow. Nawet moj leonek podczas ktoregos hamowania przykurzyl na szaro, ale potem pomoglem mu sie przewietrzyc na drodze i bylo ok.
O2 BKD
V50

Były Leon owner :(
uki
Sport
Sport

Auto: O2BKD V50

Postprzez gienek » 12 marca 2007, 23:54

Podzielam zdanie kolegów :) Ja PSJ nieuprawiam zawsze czekam, az wskoczy 90 stopni, dosc czesto robie trasy i dymienia niema! Zawsze tankuje na Shell-u, jednak ostatnio odwiedzilem Bliska i Leonik zaczoł dymic! Wiec moze lejesz zlej jakosci paliwko!

Pozdro :)
gienek
Stella +
Stella +

Auto: MB C270

Postprzez RosenG » 14 marca 2007, 21:49

Ciekawe ja tez robie krótkie trasy i rano zapala jakby coś go przytkało z leksza i raz zauważyłem siwy dymek ale potem już idzie super, tylko przez jakieś 2 sekundy ma jakby problem ale podobno to norma. A co do PSJ, bo staram sie przestrzegać tej zasady ale co jak silnik nie osiąga 90 stopni, bo przeważnie zanim osiągne temperature to muszę już wyłączyc sislnik, ale jak jeżdzę na zimnym to kręce go na 2-2,5tys obrotów zeby tylko turbinka sie uruchomiła, ale nie żyłuje bo wiem ze nie wolno na zimnym, także nie wiem czy moge go na zimnym kręcić do momentu włączenia sie turbiny czy lepiej mu dać wyzszy bieg.
RosenG
Signo
Signo

Auto: Leon 1.9 TDI 130KM

Postprzez Kozak » 14 marca 2007, 23:23

każde TDI przy zapaleniu lubi puścić sobie bąka , więc się nie martw bo to norna

Szukasz ubezpieczenia ?? Oferta każdego TU

- Ubezpieczenia Komunikacyjne Majątkowe Firmowe
- Ubezpieczenia Ochrony Prawnej - D.A.S.
- Ubezpieczenia Na Życie NNW

Zapraszam na PW
Kozak
Sympatyk LeonClub

Auto: Sportline 4x4
Silnik: CJXA 2.0

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel