Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
sławek napisał(a):A może ktoś mi powiedzieć, gdzie jest ta nieszczęsna sztanga od turbo, bo cały silnik obskoczyłem i nic.![]()
Sammael napisał(a):Skoro nie widzisz na turbinie gruszki i sztangi do niej idącej to co ja poradzę...
Wasill napisał(a):Mam pytanie. Jak przeladowuje turbina nawet wtedy jesli zdjety jest przewod sterowania turbina, tzn ze sztanga moze byc zle wyregulowana?
Wasill napisał(a):Na calkowicie otwartych kierownicach jest najmniejsze doladowanie i odwrotnie na zamknietych.
I teraz tak. Bez podciśnienia - ze zdjętym wężykiem w sprawnej turbosprężarce, bez zapieczonych kierownic sprężarka wygeneruje maksymalnie 0,3 bara - to jest praktycznie nic dla takiego TDI.
Jeśli generuje boost bez podciśnienia, to znaczy że kierownice są ZAPIECZONE.
Za sterowanie podciśnieniem odpowiada zaworek N75 zlokalizowany w okolicach podszybia.
Wasill napisał(a):A jesli wszystko jest dobrze, tj. kierownice nie zapieczone, N75 sprawny, to czy sztanga moze byc zle wyregulowana?
Wasill napisał(a):tak ladnie chodzi. Reka nie probowalem ale jak ustami zaciagam i sie rusza to reka tym bardziej chyba.
Szkoda ze jak czyscilem kierownice nie zwrocilem uwagi na sztange. Na dniach znowu dogrzebie sie do turbo i sprobuje wyregulowac sztange.
Andrus86 napisał(a): (oczywiście na postoju) sprężarka doładowuje ok 1,5 bar'a (przy ok 4 tys obrotów) czy to normalne?? nie powinno być przypadkiem koło 2,0??
Marcollin napisał(a):Zaworek N75 wykluczacie ?
Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 15 gości