Andi napisał(a): Plusem tego rozwiązania jest, że mierzy temp oleju na silniku,
A minusem, ze mierzy temperature glowicy. IMHO lepiej juz czujnik wkrecic w korek.
Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
Andi napisał(a): Plusem tego rozwiązania jest, że mierzy temp oleju na silniku,
marcus415 napisał(a):Andi napisał(a): Plusem tego rozwiązania jest, że mierzy temp oleju na silniku,
A minusem, ze mierzy temperature glowicy. IMHO lepiej juz czujnik wkrecic w korek.
siewcu napisał(a):I mieć wskazanie zaniżone o 15 stopni
marcus415 napisał(a):siewcu napisał(a):I mieć wskazanie zaniżone o 15 stopni
Interesuje nas temperatura glowicy, czy oleju? Jak glowicy, to w misce olejowej wskazanie bedzie zanizone tak jak piszesz, a moze i wiecej
Andi napisał(a):A z drugiej strony zadałbym pytanie: Jeżeli producent tam zrobił ten otwór i zaślepił go śrubą, to do czego on ma służyć? Bo na pewno jakiś cel w tym był?
Andi napisał(a):To, że kolega marcus415 zamontował w korku, to jego wybór, ale to nie znaczy że najlepszy.
Andi napisał(a):Chyba najbardziej interesuje nas temp oleju w silniku, bo wcześniej odkryjemy, że jest za wysoka i możemy wcześniej zareagować.
marcus415 napisał(a):Ciekawe tez po co czujnik w misce olejowej, oprocz poziomu mierzy tez temperature oleju?
marcus415 napisał(a):IMO jest to miejsce na czujnik do pomiaru temperatury silnika(nie mylic z temperatura cieczy chlodzacej)
Sammael napisał(a):No ale tak jak marcus415 jak ktoś lubi mierzyć temperaturę głowicy to jego sprawa.
Andi napisał(a):Jaki mam sens montowanie drugiego czujnika obok pierwszego, jeżeli jest sprawny oryginalny i mierzyć to samo?
Tracer2 napisał(a):Wskazówka rusza się nieco wcześniej niż ta na desce od temp. silnika, no bo tam skala jest od 60*.
Sammael napisał(a):w moim 'gównianym' audi też tak mierzy seryjnie i taką też temperature pokazuje na desce...
siewcu napisał(a):Dziwnym trafem w autach do sportu temperatur w misce nie mierzy nikt.
Kołek napisał(a):A ja mam pytanie jaką macie temp oleju po przejechaniu spokojnie taka stała jazda 2k rpm przez około 30km przy obecnej pogodzie...
u mnie nie może przekroczyć 70stopni, silnik zagrzany, termostat ok. woda ma 90stopni.
Kołek napisał(a):Termostat trzyma 90 stopni....
Kołek napisał(a):kolejny problem to taki że jak odpalam auto po nocy, na mrozie to podświetlanie wskaźnika miga przez około 90sekund. miał ktoś taki przypadek?
Tracer2 napisał(a):A nie wpadłeś na to,ze to moze być tak fabrycznie,zebys sobie supełka nie musiał wiązać.....
Inne problemy pominę bo wydają mi się mocno wydumane.
Kołek napisał(a):Nie dokońca rozumie Twoją wypowiedz...
Tracer2 napisał(a):Sammmael i prosze cichcem moich postów , które sa dla Ciebie niewygodne nie kasować.....
Tracer2 napisał(a): bo zdaje się , że ty z pieluchą latałes jak ja autem zacząłem jeżdzić,
Tracer2 napisał(a):Ma czujnik w korku.
Z obserwacji wynika , że jak się wskazówka ruszy powyżej 40 *C to wiem, że olej jest już ciepły
i moge sobie pozwolić na mocniejsze obciążanie silnika, bo nie chcę go katować jak jest zimny.
Wskazówka rusza się nieco wcześniej niż ta na desce od temp. silnika, no bo tam skala jest od 60*.
Tracer2 napisał(a):jak masz taką wypasiona furę i do tego wskazniki z bajerami
Tracer2 napisał(a):to odważ się i zajżyj do instrukcji.
Tracer2 napisał(a):Tak sie składa , ze i obieg oleju i obieg wody* przechodzi przez chłodnicę oleju.
Tracer2 napisał(a):Zazwyczaj wskaznik na desce rozdzielczej pokazuje temp. silnika na podstawie temperatury płynu w układzie chłodzenia,
Tracer2 napisał(a):ps
moje błedy są wyłącznie moimi bełdami i wszelkie prawa zsatzreżone .
Tracer2 napisał(a):Śmieszy mnie to porównywanie temperatur co do kilku stopni, a to płynu chłodzącego, a to oleju.
Tracer2 napisał(a):Dlatego , że mam w swoim aucie układ dogrzewania płynu chłodzącego czasem olej grzeje płyn, a czasem płyn grzeje olej.
Tracer2 napisał(a):Dla mnie jest ważne , że silnik się rozgrzał i można bez ryzyka dodawać sobie "gazu".
Kołek napisał(a):AutoGauge
Kołek napisał(a):tylko miga podświetlanie, cyklicznie się zmienia.
Kołek napisał(a):AutoGauge narazie
Kołek napisał(a):Sammael, dokładnie miga jak te dwa na filmiku.
Tracer2 napisał(a):I ciekawe jak ten i ów rozgrzeje olej w silniku do 120 *C. Życze powodzenia
Tracer2 napisał(a):Dyskusja dotyczyła rozgrzewania silnika i osiągania jego normalnej temperatury pracy
Tracer2 napisał(a):Inne aspekty mnie nie obchodzą.
Tracer2 napisał(a):można bez ryzyka dodawać sobie "gazu"
Tracer2 napisał(a):bez "pałowania".
Kołek napisał(a):Obydwa wskaźniki elektroniczne, SM Warning dokładnie z tej samej serii, podświetlania itp identyczne, po włączenie wskazówki przelatują przez całą skalę, po czym Boost zachowuje się normalnie a olej miga jak na filmiku.
Andi napisał(a):Tak już abstrahując od kłótni, mam tylko jedną uwagę.
Moim zdaniem " deptać" na ostro, to można jak silnik osiągnie min. te 75-80 stopni, a olej minimum 60 stopni. A fabryczny wskaźnik temp płynu chłodniczego stoi w pionie, czyli pokazuje 90, nawet jak temp faktyczna jet 72 stopnie. Więc jego wskazanie jest mocno niedokładne, ale można przyjąć, że póki nie stanie w pionie, z pedałem gazu, według mnie, należy obchodzić się ostrożnie. Nie chodzi jedynie o smarowanie, które jest bardzo istotne, a również o spasowanie elementów w silniku, które na zimnym silniku nie są takie jak na rozgrzanym.
Osobiście stosuję zasadę, że póki silnik (woda i olej) nie osiągnie temperatury roboczej, doładowanie nie powinno przekraczać 0,5 atm, co powinno w znaczny sposób przedłużyć życie silnika i turbiny. Jeżeli ktoś lubi przy zimnym silniku (np ok 40stopni) sobie deptać, to ja tylko mogę powiedzieć "kto bogatemu zabroni?"
Andi napisał(a):Nie chodzi jedynie o smarowanie, które jest bardzo istotne, a również o spasowanie elementów w silniku, które na zimnym silniku nie są takie jak na rozgrzanym.
marcus415 napisał(a):Ale o co Ci chodzi? Piszesz o czyms, o czym wiekszosci tu wiadomo od lat![]()
marcus415 napisał(a):A to ciekawe
Andi napisał(a):no ciekawe
Andi napisał(a):bo jak czytam to 40 stopni to już można deptać
Tracer2 napisał(a):I ciekawe jak ten i ów rozgrzeje olej w silniku do 120 *C. Życze powodzenia
marcus415 napisał(a):No tak ciekawe, ze az jestem ciekaw o jakim spasowaniu i czego z czym Ty piszesz? Dodatkowe pytanie, czy na zimnym jest to lepiej spasowane czy na goracym silniku?
Powrót do Leon 1 - Tuning - Warsztat
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości