Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Podtrzymanie pamięci nieseryjnego radia

Podforum związane tylko i wyłącznie z nagłosnieniem w naszych samochodach

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Nieseryjne radio nie trzyma pamięci

Postprzez QuaTro » 15 lipca 2010, 21:07

JA kupilem teraz Pioneer DEH-2200UB i tez po standardowym polaczeniu gubi pamiec stacji. Sa na szczescie pomiedzy kostkami te konekorki i juz widze nawet w instrukcji ze w roznych przypadkach wystaczy zamienic zolty z czerwonym na krzyz i bedzie ok.
QuaTro
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1.9 TDI

Reklama

podtrzymanie zasilania pioneer

Postprzez BLACKMAN_82 » 8 sierpnia 2012, 07:51

Witam!
Pytanie mam do Was, chyba, że skierujecie mnie gdzieś, dzie już było (szukałem...). Aura niestety nie wytrzymała (CD2) i przyszedł czas na zmianę. Ostatnie radio montowałem jakieś 8 - 10 lat temu... :oops: ale temat w miare ogarnąłem. Dałem radę w 80%. Mam małego zonka - doradźcie proszę..
Brakuje mi podtrzymania pamięci.Po wyjęciu kluczyka radio traci zasilanie i po ponownym uruchomieniu wraca do ustawień fabrycznych.. Ze standardowego ISO w instalacji podpiętej wcześniej do Aury:
http://leonclub.pl/forum/viewtopic.php?t=7675
zostały mi dwa niewykorzystane cienkie przewody idące do czarnej kostki - w przelotce do radia gniazdka pinowe są w tych miejscach puste - czarna kostka ( nie pamiętam kolorów kabelków ani gniazd,ale to prawie na pewno były 2 i 4). Jak to ogarnąć? Podejrzewam że jeden z nich daje potrzymanie zasilania (Aura tak działała - po wyjęciu kluczyka wyłaczała się, można było ją włączyć bez kluczyka i tak było ok i tak chciałbym, żeby było). Tylko jak dać podtrzymanie zasilania na Pioneera, żeby czegoś nie "zkwasić"?. Podpowiedzcie. Podejrzewam, że któryś z nich będę musiał dać do czerwonego lub żóltego idącego do pionka, ale dlaczego szły do aury akurat tędy i było ok? I czemu zostały dwa, do czego służyły? Z góry dzięki, pozdrawiam!
BLACKMAN_82
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1M

Re: podtrzymanie zasilania pioneer

Postprzez marcin7x5 » 8 sierpnia 2012, 09:20

Ja jak montowalem radio to musiałem zamienić miejscami przewody zółty z czerwonym i jest ok.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez BLACKMAN_82 » 8 sierpnia 2012, 12:19

Zamienić?.. Dziwne..Czerwony to przecież chyba stałe 12V po kluczyku? A żółty kojarzy mi się ze sterowaniem, więć kombinuję na logikę, żeby na żól=łt właśnie podać jakieś napięcie.. I wydaje mi się, że któryś z tych dwóch przewodów, które się "naddały "po Aurze.. Ale na razie nie kombinuję, szkoda byłoby żeby Pionek odparował... Albo co gorsze Leoś... Czekam na dalsze sugestie.
BLACKMAN_82
Stella
Stella

Postprzez MrSiara » 8 sierpnia 2012, 13:47

w pionku czerwony to zasilanie a zolty to pamiec wystarczy zamienic te kabelki i bedzie ok ale zasilanie nie bedzie dzialac z kluczyka w instrukcji wszystko pisze :P
MrSiara
TopSport
TopSport

Auto: Leon

Postprzez BLACKMAN_82 » 8 sierpnia 2012, 14:39

No właśnie czerwony - zasilanie, żółty -pamięć. i nie bardzo kumam dlaczego zamienić?? Czyli jak - dać zasilanie 12V na żółty czyli na pamięć? bez sensu jak dla mnie.. a gdzie wtedy zasilanie na radio, jak wepnę żółty zamiast czerwonego?.. To juz bardzie pasuje mi podać dodatkowe 12V na żółty, żeby napięcie szło na podtrzymanie?... Kombinuję tylko, nie znam się, pytam...

I dlaczego "nie będzie działać z kluczyka? a jak - zawsze? bez kluczyka także? Dziwne dla mnie, przecież jeśli jest napięcie tylko po kluczyku, to zamiana przewodów nic mi chyba nie da? - więc jak - zamieniając żółty z czerwonym podam wtedy napięcie na stałe na przewód od pamięci, który zasili 12V równiez całe radio?....? Nie ogarniam tego jakoś....To co w końcu zadziałać? :?
BLACKMAN_82
Stella
Stella

Postprzez Goodwin » 8 sierpnia 2012, 20:07

"Przewód żółty połącz z gniazdem które jest zawsze zasilane, bez względu na pozycje kluczyka" - pin 7
"Przewód czerwony połącz z gniazdem kontrolowanym przez obrót kluczyka" - pin 4
Goodwin
Stella
Stella

Auto: Leon 1M
Silnik: ASV 1.9

Postprzez Korzen » 8 sierpnia 2012, 20:32

Nie wiem jaki Ty masz model Pioneer-a ale u mnie była dołączona przejściówka do kostki iso i tam można było było z 1 kabla czerwonego od kostki sio podłączyć 2 kable - żółty i czerwony do radia ;) bez problemowo, wszystko fabrycznie i masz na żółtym i na czerwonym +12V
Korzen
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon 1.9 TDI

Postprzez MrSiara » 8 sierpnia 2012, 22:45

nie dziala z kluczyka czyli radio ma swoje zasilanie wlaczysz go bez kluczyka(zaplonu) ale jak wyjmiesz kluczyk radio dziala dalej. Masz instrukcje? tam pisze jak podlaczyc. Jesli dobrze pamietam to na zoltym pisze Batery na czerwonym ACC czyli podanie napiecia jesli zamienisz to napiecie bedzie stale.
MrSiara
TopSport
TopSport

Auto: Leon

Postprzez BLACKMAN_82 » 10 sierpnia 2012, 08:58

Witam. Dałem radę. Połączyłem czerwony z żółtym od kostki radia i dałem na stałe 12V idące z instalacji samochodu czyli na czerwony. Żółty z instalacji był 12V po stacyjce, zaizolowałem. Wszystko na razie działa jak trzeba.
Na żółtym idącym z kostki od radia nie maiłem tylko wypuszczonego "odgałęzienia", musiałem więc trochę polutować, ale obyło się bez odcinania oryginalnych końcówek. Dzięki za wypowiedzi, pozdrawiam!
BLACKMAN_82
Stella
Stella

Radio nie pamięta ustawień

Postprzez dopestar » 3 października 2012, 14:30

Witajcie,

przed ponad miesiącem zakupiłem JVC - KD - X50BT i myślałem, że wytrzymam...ale nie wytrzymam.... :mrgreen:

Radio nie pamięta mi ustawień ( basy, kolor podświetlenia itp ) i co gorsza za każdym razem po przekręceniu kluczyka odpala mi DEMO .
Kupiłem na allegro i sprzedający nie dołączył mi instrukcji. Czy może ktoś mi pomóc co mam zrobić by za każdym razem nie ustawiać tego na nowo.... czytałem o zamianie jakiegoś kabelka czerwonego z żółtym , ale żółty to ja jestem w tym temacie. Dlatego załączam zdjęcia licząc na Waszą pomoc.

http://w45.wrzuta.pl/obraz/8CX8Tp5nU4a/kabel1
http://w45.wrzuta.pl/obraz/8F4qVRbqF86/kabel3
http://w45.wrzuta.pl/obraz/aG6hHI7eJf4/kabel2
dopestar
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1.4 16V

Re: Radio nie pamięta ustawień prośba o pomoc

Postprzez chlorek » 3 października 2012, 14:32

a po wyjęciu kluczyka radio możesz włączyć? bo jeśli nie to trzeba na przewodach przełączyć aby bez kluczyka działało to wtedy nie będzie się restartować.

-- 3 paź 2012, o 15:32 --

tak dokładnie, zamieniasz te kabelki żółty do czerwonego :-D

-- 3 paź 2012, o 15:32 --

też mam JVC i działa
chlorek
Sympatyk LeonClub

Region: mazowieckie
Auto: Focus ST-line MK3
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez GangstaMarc » 3 października 2012, 15:01

Kolego dopestar, masz jakiś burdel ze standardową kostką widzę... izolacja i te sprawy. Może masz tam coś pokopane. Najprościej skombinować żaróweczkę czy jakiś miernik i podłączyć tak:
stały + (standardowo gruby czerwony kabel) do żółtego przewodu z kostki radia
+ po stacyjce (standardowo chyba ten żółto-czerwony) do czerwonego przewodu z kostki radia

Powinieneś podłączyć tak:
1) gruby, czerwony, standardowo znajdujący się nad masą(grubym czarnym) czyli pin 7 do żółtego przewodu radia (żółtego z tej małej kostki radia)

2) troszkę cieńszy, chyba żółty z czerwoną linią (o ile mnie pamięć nie myli), standardowo w pinie 4 do czerwonego kabla z radia

prościej nie potrafię :x
Jak nic nie było pokopane to wystarczyłoby zamienić czerwony z żółtym... ale jak masz pokombinowane to dojdź do tego tak jak napisałem wyżej.
:zabawa:
GangstaMarc
Sport
Sport

Auto: TopSport ARL+
Silnik: ARL 1.9

Postprzez dopestar » 3 października 2012, 15:02

florek - po wyciągnięciu kluczyka radio nie gra

gangsta - dziękuję za pomoc. idę grzebać po 18 :)
dopestar
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1.4 16V

Postprzez GangstaMarc » 3 października 2012, 15:31

dopestar napisał(a):florek - po wyciągnięciu kluczyka radio nie gra

Jak chcesz żeby grało bez kluczyka to i żółty i czerwony kabel pod stały + (gruby czerwony w kostce iso). Tylko wtedy po wyciągnięciu kluczyka ze stacyjki nie będzie automatycznie gasło co mnie by bardzo irytowało :)
:zabawa:
GangstaMarc
Sport
Sport

Auto: TopSport ARL+
Silnik: ARL 1.9

Postprzez chlorek » 3 października 2012, 17:05

no ja zamieniłem tylko kabelki i gra bez kluczyka, ręcznie wyłączam radio.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Region: mazowieckie
Auto: Focus ST-line MK3
Silnik: CJXA 2.0

Re: Podtrzymanie pamięci nieseryjnego radia

Postprzez MARCIN38 » 9 lutego 2018, 16:35

Witam. Potrzebuje pomocy. Seat Leon 1M 2000r. oryginalne radio. Wczoraj bawiłem się radiem i poprzyciskałem guziki w radiu i teraz po wyjęciu kluczyka radio gra dalej.Nie wiem czy odłączenie akumulatora coś pomoże? A może ktoś wie jak to ustawić.
MARCIN38
Stella +
Stella +

Auto: seat leon
Silnik: AHF 1.9

Re: Podtrzymanie pamięci nieseryjnego radia

Postprzez adrianjanek19 » 26 lutego 2018, 22:01

A co się dzieje kolego
adrianjanek19
Stella +
Stella +

Auto: leon