Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
Bogumił napisał(a):Witam![]()
W temacie recyrkulacji spalin mam niemiłe doświadczenia .![]()
Napewno narażę sie ekologom i innym osobom dbającym o środowisko, ale to co wygrzebuję podczas napraw silników z kolektorów dolotowych, to zgroza. szambo , kibel i śląski hajzel...![]()
![]()
(jak to mawia mój kolega: brakuje tylko żaby i jeża)
Błoto olejowe zmieszane z sadzą i twardymi drobinami koksu ze spalonego oleju. Z takim pietyzmem filtrujemy powietrze wpadajace do garnuszków naszych silniczków, a tam za przepustnicą lepka czarna maź podobna do mazutu.Nie zapominajmy, że do owego kolektora doprowadzono jeszcze recyrkulację gazów korbowych. To wszystko w trosce o świerze powietrze
![]()
![]()
(ale tylko na wolnych obrotach - hipokryzja
![]()
![]()
. Przed niespełna tygodniem naprawiałem głowicę takiego motorka "Renault 2,2D" Silniczek parskał i nierówno rabotał na wolnych obrotach. Ile radości miał klient gdy oglądał zawory dolotowe pokryte błotem olejowo- żużlowo-sadzawym.
Na przylgniach zaworowych osadził się twardy nagar i szczelność diabli wzięli. Po oczyszczeniu i dotarciu zaworów wszelkie dolegliwości minęły
Zaznaczam, że uszczelnienia i prowadnice były o.k.
O ile zgadzam się na dotlenianie spalin spec pompkami i innymi sposobami, to w temacie zawracania sadzy do cylindra jestem zdecydowanym przeciwnikiem. To poprostu trzeba zobaczyć. Następnym razem zrobię foto i pokażę niedowiarkom.
Co robić by tego uniknąćNie powiem bo mnie spalą na stosie
![]()
![]()
Na załączonym foto widać wnętrze kolektora dolotowedo z kanałem recyrkulacji spalin. Te nieregularne formy w kolorze brunatno-czarnym to zkoksowany olej z odmy w połączeniu z sadzą z rury wydechowej. Czasami taka pecyna się odrywa i podłazi pod grzybek zaworowy. Silnik parska, traci cisnienie sprężania, a po pewnym czasie obiawy przechodzą. Czasami nie![]()
Przepraszam za jakość zdięcia, ale próbowałem nowy obiektyw i niezabardzo wyszło mi światło
DOLEK napisał(a):Po ostatnim udanym spociku zajrzałem pod maskę i zobaczyłem wyciek oleju pod ERG. Wygląda to tak jak na zdjęciu
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/762 ... b01ca.html
Bardzo proszę o poradę czy coś z tym trzeba robić czy tak ma być.
Pozdrawiam.
DOLEK napisał(a):Bardzo proszę o poradę czy coś z tym trzeba robić czy tak ma być.
bono napisał(a):DOLEK, Po pierwsze zanim założysz nowy tema sprawdź, czy podobny już nie istnieje. Po drugie temat typu " Proszę o Pomoc" jest bardzo nieczytelny i następnym razem poleci od razu do kosza. scalone
DOLEK napisał(a):Bardzo proszę o poradę czy coś z tym trzeba robić czy tak ma być.
Jak masz dużo $$$ to kup nowy EGR ewentualnie baw się w wymianę uszczelnień. Poci ci się EGR ponieważ puszcza uszczelnienie i idzie olej z wału korbowego. U mnie jak i wielu forumowiczów jest to samo. Weź szmatkę i wyczyść EGR od czasu i nie zawracaj sobie tym głowy
Zaślep tylko EGR co by ci syfu do kolektora ssącego nie walił, odłącz go VAG'iem i śmigaj dalej. Wszystko masz powyżej.
Po ostatnim udanym spociku zajrzałem pod maskę i zobaczyłem wyciek oleju pod ERG. Wygląda to tak jak na zdjęciu
Bardzo proszę o poradę czy coś z tym trzeba robić czy tak ma być.
Pozdrawiam.
grzybek napisał(a):Irek to juz prosciej wstawic przelotową flansze
Special adaptations: Login code 12233:
These procedures do NOT apply to the PD engines, which use a completely different type of EGR system and for which there is no known modification. !
To perform the following adaptations (except idle) you need to use the Login function.
Enter 12233 as a Login code.
Misuse of some of the adaptations can lead to engine failure.
This is done at your own risk!
Note that the EGR setting is for off-road use only...
[Select]
[01 - Engine]
[Login - 11]
Enter 12233 to activate special adaptations,
[Do It!]
[Adaptation - 10]
Enter the "channel number" below to select each channel.
Put in the suggested value(s) in "new value".
[Test]
Observe the "test value" field to make sure the adaptation setting is acceptable.
[Save]
Channel 1: injected quantity
Check the injected quantity at idle, engine warm and all power consuming devices turned off.
Specification is 2.5 to 9 mg/h.
To change the amount of injected fuel perceived by the ECU, go to adaptation channel 1.
If you have driveability problems, you may want to increase it to 3-4 mg/h.
For slightly improved throttle response, you may try to decrease the value.
Channel 2: idle speed
No login required
The stock adaptation value should be 32768 (corresponds to 903 rpm).
Increase or decrease this to change idle speed.
Channel 3: EGR
To decrease the EGR rate, increase the number to the highest possible value (typically 33768).
This will prevent/slow down the intake manifold clogging problem and reduce smoke.
Though the MAF at idle is still within specifications (370 mg/h) do not use this adaptation on the road
Again, this EGR setting is for off-road use only!
Channel 4:
Don’t mess with it!
Channel 5: starting conditions
Though undocumented, this channel effects the injected quantity the ECU allows when starting.
You may want to experiment with it as a temporary fix for bad-start problems
Channel 18:
On some EDC-15 ECUs, this channel has a non-zero value in it like 190.
Yes, that's the "speed limiter". Don't mess with it!
It can only be adjusted downward, and it's one-way! You cannot increase the value, and if you decrease it, you're stuck with it.
So unless you want to permanently decrease your car's top speed, Don't mess with it!
If you do mess with it and your car ends up with a lower top speed than it had before, don't call us, don't e-mail us, and don't complain that we didn't warn you!
Dodatkowo zastanawia mnie fakt, że za każdym razem przy gaszeniu strasznie trzęsło silnikiem i było słychać nieprzyjemny metaliczny dzwięk udeżajacych o siebie części.
pawel_ns napisał(a):zaslepiacie sam węzyk ? wystarczy takie cos czy lepiej zalepic rurke do kolektora ?
tomciu napisał(a):Motorek ASV z wirusem jak coś.
wgi napisał(a):Nie miałeś wyłączonego egr'a w sofcie?
wgi napisał(a):Cytat:
Dodatkowo zastanawia mnie fakt, że za każdym razem przy gaszeniu strasznie trzęsło silnikiem i było słychać nieprzyjemny metaliczny dzwięk udeżajacych o siebie części.
normalka - zaślepiając wężyk wyłącza się klapę gaszącą
Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości